Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.11.2017.

17:47

Fudbaleri konačno mogu da odu ako ih ne plaćaju

FIFA i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) potpisali su sporazum koji će štititi igrače od samovolje klubova i povećati njihova lična prava.

Izvor: AK

Autor: AK

Fudbaleri konačno mogu da odu ako ih ne plaćaju
Foto: Getty images

Najvažniji sporazum za fudbalere još od čuvenog Bosmanovog pravila iz 1995. promeniće sistem transfera igrača, te rešiti probleme sa kašnjenjem plata i maltratiranja igrača.

FIFPro je godinama vodio borbu za veća prava igrača, čak je tužio FIFA Savetu Evrope jer igrači iako zvanično zaposleni nisu imali ista prava kao i ostali radnici u Evropskoj uniji.

Sindikat nije izgurao do kraja sve svoje zahteve, ali se zadovoljio određenim promenama koje su dogovorene sa FIFA i UEFA pa je postignut šestogodišnji sporazum.

Najvažnija stvar za fudbalere je da će imati pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva meseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja.

Dok to nije preterano velika vest za bogate i velike lige, izuzetno će obradovati igrače u zemljama poput Srbije, gde klubovi često ne isplaćuju zarade fudbalerima i po nekoliko meseci.

Da je prošla tužba FIFPro Savetu Evrope i da su izjednačena prava fudbalera sa pravima radnika po evropskom zakonodavstvu o radu, mogli bi, kao i svi ostali radnici, da idu iz firme u firmu. Nikava obeštećenja, trening kompenzacije i slične stvari ne bi postojale. To bi bila istinska revolucija koja bi urušila ceo sistem fudbala, a ovdašnje klubove verovatno pogasila.

"Za naše klubove ugovor je važan. Imaće obavezu više u ispunjavanju prava igrača, ali će im ostati najvažniji izvor prihoda, zarada od transfera. Sledeće promene biće vezane za format evropskih takmičenja i pokušaj smanjivanja jaza između najbogatijih klubova i svih ostalih. Ovaj pokušaj fudbalske revolucije nije bio uspešan", rekao je za O2 Nenad Danilović., predstavnik FK Partizan u Udruženju evropskih klubova (ECA).

Igrači će imati pravo na odštetu ako se budu kršila njihova prava, a ukoliko se klubovi tome ne povinuju, FIFA ima pravo da im uvede zabranu transfera.

"Sporazum će doneti novu eru u razvoju fudbala širom sveta, učestvovao sam u ovin komplikovanim pregovorima, u kojima su sve strane napravile ustupke, da bi na kraju došli do ovog dokumenta koji će, siguran sam, doneti dobre stvari fudbalu", rekao je predsednik FIFA Đani Infantino.

Prve promene bi trebalo da budu samo početak procesa koji bi vremenom mogao da donese revoluciju u svet fudbala poput Bosmanovog pravila.

"Ovaj ugovor pokazuje međusobno razumevanje dve organizacije i predstavlja veliki korak napred, najveći od 2001. godine. Ubeđen sam da će doneti velike i pozitivne promene u fudbalu. Moram da podsetim da dok veliki i bogati klubovi vode brigu u igračima, postoji mnogo malih klubova koji ne poštuju radna i sindikalna prava igrača i to se mora promeniti. Ovaj ugovor će zaštititi fudbalere širom sveta i radujem se našoj budućoj saradnji", rekao je predsednik FIFPro Filip Pjat.

Ipak, nema revolucije kakvu je FIFPro najavljivao, ovo sa zaštitom prava igrača je utešna nagrada, realno je FIFA u ovom slučaju značajno bolje propla jer se suptinski malo toga menja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve