Nova vest
Fudbal

Sreda, 03.05.2017.

18:45

LE: Tinejdžeri doveli Ajaks na prag finala

Ekipa Ajaksa savladala je Olimpik iz Liona kao domaćin u prvom meču prvog polufinala Lige Evrope – 4:1 (3:1).

Izvor:

Autor:

LE: Tinejdžeri doveli Ajaks na prag finala
Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Ovo je bio prvi meč koji su 'Kopljanici' igrali u Amsterdamu od kada je stadion poneo ime po najvećoj klupskoj legendi i jednom od najboljih fudbalera svih vremena – Johanu Krojfu, a to su obeležili na najbolji mogući način.

Iako su bili u podređenom položaju u uvodnih 20 minuta, stigli su do vođstva iz prve šanse – kada je Bertrand Traore kaznio prvu grešku odbrane gostiju.

Devet minuta kasnije novi poklon koristi Kasprer Dolberg, devetnaestogodišnji napadač, da bi na velikih 3:0 povisio Amin Junes na startu drugog poluvremena.

Nadu 'Lavovima' na kratko je vratio Metju Valbuena u 66. minutu, ali je goste potom skupo koštao promašaj rezerviste Rašida Gezala, što Traore, pozamljeni napadač Čelsija, kažnjava u 71. minutu i postavlja konačan rezultat susreta.

Ovaj meč igran je van standardnog termina za drugo po kvalitetu evropsko takmičenje jer se četvrtak u glavnom gradu Holandije obeležava sećanje na žrtve Drugog svetskog rata.

Drugi polufinalni okršaj na programu je u četvrtak od 21.05, kada će se u Vigu sastati domaća Selta i Mančester Junajted Revanš susreti na programu su sledećeg četvrtka, dok je veliko finale zakazano za 24. maj na 'Friends Areni' u Solni.

Gosti su bolje otvorili susret, pritiskali su od starta, da bi već u desetom minutu imali prvu priliku. Maksvel Korne dobio je loptu i povukao je u kazneni prostor, posle čega je uputio udarac po zemlji, ali je Andre Onana odlično intervenisao.

Bilo je opasno potom i posle udarca iz ugla, ali 'Lavovi' nisu mogli da pogode okvir gola, dok domaći istovremeno nikako nisu mogli da se oslobode i krenu da prete. Međutim, prva prilika bila im je dovoljna za vođstvo.

Zijeh je sjajno izveo slobodan udarac u 25. minutu, a pozamljeni igrač Čelsija Bertrand Traore sa nekoliko metara glavom pogodio mrežu – 1:0.

Sada je Olimpik morao da pokuša da odgovori, uspostavili su kontrolu i preuzeli većinski deo poseda, ali ih je 'jeftina' greška koštala još jednog pogotka u 34. minutu, što je bio i konačan rezutlat prvog dela igre iako je Amin Junes imao još jednu fantastičnu priliku u samom finišu prvog poluvremena.

Ovoga puta, posle greške Žeremija Morela devetnaestogodišnji Kasper Dolberg izašao je sâm na golmana rivala i prezinim udarcem pogodio dalji ugao – 2:0.

Ono što je propustio krajem prvog dela igre, Junes je ispravio već u 49. minutu, donevši svom timu ogromnih tri gola prednosti.

Ponovo je po Lion bila kobna greška defanzivaca, sada Tusara, što Zijeh koristi da pronađe Marokanca, a ovaj uz malo sreće šalje loptu tik preko linije – 3:0.

U narednih deset minuta igralo se u visokom ritmu, videli smo po jednu dobru šansu na obe strane, da bi Ajaks koštala previše otvorena igra.

Igrao se 66. minut kada se lopta odbila pravo do Metjua Valbuene, a bivši vezista Marseja plasiranim udarcem poslao loptu iza leđa Onane – 3:1.

Nastavile su stvari da se odvijaju po istom principu, pošto je i naredni pogodak došao kao neki vid kazne, a ponovo je 'deblji' kraj izvukao gost.

Rašid Gezal imao je savršenu priliku da potpuno svoj tim vrati u meč, ali je veoma loše šutirao i Onana nije imao previše problema, a kazna je stigla samo 120 sekundi kasnije, u 71. minutu – kada je Zijeh još jednom veoma dobro prošao i na ivici peterca pronašao Traorea, koji još jednom upisuje svoje ime na semafor – 4:1.

Do kraja susreta rezultat se nije menjao, iako smo mogli da vidimo barem još tri gola, ali su napadači bili neprecizni, odnosno golmani sigurni, pa Ajaks na revanš nosi lepu prednost koja obećava finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve