Nova vest
Fudbal

Sreda, 15.02.2017.

20:30

Real vidi četvrtfinale, nova "petarda" u Minhenu!

Fudbaleri Real Madrida i minhenskog Bajerna praktično su obezbedili plasman u četvrtfinale Lige šampiona već posle prvih mečeva.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Real vidi četvrtfinale, nova
Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Real je na svom stadionu savladao Napoli posle preokreta 3:1, dok je Bajern bio još ubedljiviji u duelu sa Arsenalom – 5:1.

Baš kao i Pari Sen Žermen protiv Barselone, španski i nemački klub ima ogromnu zalihu pred revanš mečeve i već sada su istakli kandidaturu za trofej u najelitnijem evropskom takmičenju.

Na ’Santjago Bernabeuu’ je počelo šansom Benzeme, ali je usledio hladan tuš kada je Lorenco Insinje iznenadio očajno postavljenog Kejlora Navasa i u osmom minutu doneo vođstvo Napolitancima.

Ipak, izabranici Zinedina Zidana su, predvođeni Kristijanom Ronaldom počeli da stvaraju šanse i vrlo brzo izjednačili – strelac je bio Karim Benzema.

Gosti su nekako uspeli da izdrže do poluvremena, ali je dvomeč rešen u prvih nekoliko minuta nastavka – prvo je Ronaldo asistirao Krosu za potpuni preokret, da bi nekoliko trenutaka kasnije Kasemiro postigao najlepši gol na utakmici.

Uhvatio fantasičan volej posle odbitka i sa nekih 20 metara ga poslao u suprotni ugao, dok je parada Pepea Rejne samo ulepšala ovu majstoriju.

Slična utakmica viđena je i u Minhenu, gde je jedina razlika bila u tome što Bajern nije preokrenuo, već je u uvodnoj fazi meča poveo evrogolom Arjena Robena. Holanđanin je karakterističnim udarcem "skinuo pauka" i najavio tešku noć za ’Tobdžije’.

Nije tako delovalo posle pola sata, u trenucima u kojima se najbolji srpski sudija našao u centru pažnje. Milorad Mažić je ispravno dosudio penal za Arsenal posle kojeg je Aleksis Sančes izjednačio, ali je neposredno posle toga propustio da to isto učini u suprotnom kaznenom prostoru.

Na poluvreme se otišlo nerešenim rezultatom, a onda je bavarska mašina potpuno pregazila protivnika – Levandovski se iskupio sjajnim skokom na startu nastavka, a onda još lepšim potezom petom asistirao Tijagu Alkantari.

Španac je nekoliko minuta kasnije kompletirao nokaut engleskog kluba i najavio novu "petardu" protiv Vengerovog tima na ’Alijanc areni’ (prošli put Arsenal takođe izgubio 5:1). Za takav ishod pobrinuo se rezervista Tomas Miler u samom finišu.

Na obe utakmice je do kraja moglo da dođe do promene rezultata, ali će Real i Bajern biti prezadovoljni pobedama koje nose na revanše, koji su na programu u utorak, 7. marta u Napulju, odnosno Londonu.

Šampion Evrope prejak za Napolitance

Fudbalerima Reala bilo je potrebno samo 22 sekunde da dođe do prve šanse na utakmici – posle prodora po levoj strani Kristijana Ronalda i povratne lopte, Francuz je šutirao iz prve, ali je Pepe Rejna refleksno reagovao i odbranio.

Međutim, hladan tuš na ’Santjago Bernabeuu’ usledio je samo nekoliko minuta kasnije. Posle nekoliko pokušaja Ronalda, Napolitanci su organizovali prvi napad i stigli do pogotka. Hamšik je kroz sredinu doturio loptu do Lorenca Insinjea, ovaj video da je Kejlor Navas loše postavljen i sa više od 30 metara plasirao loptu u prazan desni ugao – 0:1.

Rano primljeni gol nije pokolebao ’Kraljevski klub’, koji je nastavio sa napadima po boku. Opet je Benzema bio neprecizan na centaršut Kristijana, ali se iskupio već u 19. minutu. Francuz je sačekao centaršut Karvahala spoljnom sa desne strane, Raul Albiol je bio kratak, a on pogodio mrežu za 1:1.

Nastavili su izabranici Zinedina Zidana da pritiskaju Italijane i po izjednačenju, a malo je falilo da u 28. minutu stignu do potpunog preokreta. Ronaldo nije bio na nivou i iz odlične situacije je šutirao preko prečke.

S druge strane, Napoli se nesvesno povukao, čekao kontre i poluvreme, ali je imao mnogo sreće prilikom pokušaja Benzeme. Tri minuta pre odlaska na odmor Portugalac je četvrti put namestio saigračima šansu i nekadašnji napadač Liona je treći put bio neprecizan.

Rejna je, baš kao u prvom minutu, zakačio loptu i ona se od stative odbila u korner. Rafael Varan je mogao da donese prednost posle udarca iz ugla, nije se dobro snašao u petercu i na odmor se otišlo rezultatom 1:1.

Kao da je bilo pitanje vremena kada će Real preokrenuti i to se desilo u četvrtom minutu drugog poluvremena. Opet je najbolji fudbaler sveta za prošlu sezonu bio u centru pažnje – probio je po desnoj strani i iskoristio činjenicu da se čuvar okliznuo.

Vratio je povratnu na ivicu kaznenog do Krosa, a ovaj iz prve pogodio donji desni ugao i uhvatio Rejnu na krivoj nozi – 2:1.

Momci u belim dresovima potpuno su preuzeli kontrolu, da bismo u 54. minutu videli najlepši detalj na meču. Kasemiro je uhvatio fantasičan volej posle odbitka i poslao ga u suprotni ugao, dok je parada španskog golmana samo ulepšala ovu majstoriju (3:1).

Očekivano, Madriđani su spustili tempo posle trećeg pogotka i Zidan je napravio sve tri izmene. Ipak, malo je falilo da dobijemo mnogo uzbudljiviji finiš meča, da je Dris Mertens bio koncentrisaniji u 68. minutu.

Kaljehon mu je ostavio loptu u sjajnoj situaciji, ali je on šutirao visoko preko gola.

Nije bilo prevelikih uzbuđenja sve do desetak minuta pre kraja – Hose Kaljehon, bivši igrač Real Madrida, zatresao je mrežu Navasa, ali je njegov pogodak ispravno poništen zbog ofsajda.

Do kraja susreta vredna pomena je samo propuštena šansa Marsela, pa će Real imati veliku prednost pred revanš u Napulju.

Ponovo pukla "petarda" Arsenala u Minhenu

Od samog početka utakmice na ’Alijanc areni’ domaći tim je preuzeo inicijativu i krenuo sa karakterističnim, dugim napadima. Arsenal se opredelio da čeka rivala i preti iz polukontri, ali sim se to nije isplatilo.

Već u 11. minutu Bavarci su stigli do vođstva – Arjen Roben je nesmetano prihvatio loptu na desnom boku, karakteristično je uneo unutra, čuvari su ga pustili, a on to kaznio na sjajan način. Sa nekih 20 metara unutrašnjim delom stopala pogodio suprotne rašlje nemoćnog Ospine (1:0).

Samo šezdesetak sekundi kasnije moglo je da bude 2:0, nakon fantastičnog poteza Humelsa, koji je uposlio Levandovskog. Poljski napadač je nešto slabije prihvatio loptu i propustio da izađe 1 na 1 sa golmanom, nakratko ga je zaustavio Košelni, da bi Ospina u nastavku lako ukrotio šut Robena.

Tek u 26. minutu ’Tobdžije’ su organizovale dobar napad, kada je Sančes pobegao Humelsu, a ovaj ga oborio pred kaznenim prostorom. Mažić mu je pokazao žuti karton, posle čega je Ezil gađao golmanov ugao iz slobodnjaka i umalo iznenadio nesigurnog Nojera.

Engleski klub je počeo da se budi i na isteku pola sata igre je nagrađen za nešto agresivniju igru. Robert Levandovski je morao da reaguje u svom kaznenom prostoru posle kornera – primio je loptu, ona mu je odskočila, Košelni je skinuo, a Poljak ga snažno udario i Mažić je pokazao na belu tačku.

Srpski sudija je doneo ispravnu odluku jer francuski štoper nije previsoko podigao nogu kada je ušao u duel sa napadačem Bajerna. Aleksis Sančes je preuzeo odgovnost, Nojer mu je odbranio udarac, ali se Čileanac ispravio pored nepomične odbrane Bajerna i pogodio donji levi ugao – 1:1.

Strelac izjednačujućeg gola za Arsenal dobio je žuti zbog faula nad Martinesom, a onda je Mažić propustio da dosudi penal na drugoj strani. Centrirao je Alaba i pogodio u ruku Beljerina, ali najstrože kazne nije bilo, uprkos velikim protestima domaćina.

Primljeni pogodak kao da je malo presekao Bavarce – u 40. minutu šutirao je Granit Džaka, pravo u nemačkog golmana.

Bajern je nastavio sa napadima po bokovima, Levandovski je dva puta glavom poukušavao i oba puta mu je falilo malo da bolje zahvati loptu. Ipak, poslednju reč u prvom poluvremenu imale su ’Tobdžije’ – u prvom minutu nadoknade sevnula je kontra, Ezil je izašao sam ispred reprezentativnog kolege, ali Nojer nogom brani njegov udarac za 1:1 na poluvremenu.

Slično kao i na ’Bernabeuu’, drugo poluvreme počelo je i u Minhenu – brzim golovima domaćeg sastava. Levandovski se iskupio za napravljeni penal nebeskim skokom na centaršut Lama sa desne strane. Škodran Mustafi nije imao šanse u vazdušnom duelu, a lopta je završila u donjem desnom uglu (2:1).

Najbolji igrač bavarskog giganta je pokazao da, pored golgeterskog umeća, ima neverovatan osećaj za asistencije, samo tri minuta pošto je postigao gol. Sjajnim potezom petom je spojio Tijaga Alkantaru sa golom, pa je Španac rutinski pogodio za 3:1.

Arsenalova igra se potpuno raspala, svaka akcija bila je opasna, dok sa druge strane nisu uspevali pošteno ni da pređu centar. Nova katastrofa na ’Alijanc areni’ postala je realnos već nakon nešto više od sat vremena igre – Alkantara je prihvatio odbitak, poslao dropku sa 18 metara i uz malo sreće je lopta završila u mreži – 4:1.

Potpuno neverovatno zvuči podatak da je, uz Alkantaru, najbolji pojedinac drugog poluvremena golman Arsenala Ospina. Kolumbijac je fantastično branio i samo zahvaljujući njemu nismo svedoci jedne od najubedljivijih pobeda u istoriji Lige šampiona.

Prvo ga je sa distance testirao Vidal u 68. minutu, da bi desetak minuta kasnije neverovatnim refleksom sprečio Havija Martinesa koji je bio najviši u skoku.

Napadi Arsenala nisu bili ni vredni pomena, osim dobrog prodora Volkota po desnoj strani, koji se završio odličnom reakcijom bavarske odbrane.

U finišu je Karlo Ančeloti napravio tri izmene, jedan od igrača koji je ušao je bio Tomas Miler, koji je u 88. minutu levom nogom pogodio donji levi ugao za novu petardu protiv ’Tobdžija’!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve