Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 08.12.2016.

09:50

Četvrt veka od Zvezdine titule prvaka sveta

Na današnji dan, pre 25 godina Crvena zvezda postala je klupski prvak sveta.

Izvor:

Autor:

Četvrt veka od Zvezdine titule prvaka sveta
crvenazvezdafk.com

Najtrofejniji srpski tim je, posle osvajanja Kupa (Lige) šampiona 29. maja protiv Olimpika iz Marseja, u finalu Interkontinetalnog Kupa u Japanu bio bolji od čileanskog Kolo-Kola 3:0 (1:0).

Duel je odigran na Nacionalnom stadionu u Tokiju pred nešto više od 60.000 gledalaca, a strelci za crveno-bele bili su Vladimir Jugović u 19. i 58. minutu, da bi konačan rezultat postavio Darko Pančev osamnaest minuta pre kraja.

Ekipu je sa klupe predvodio Vladica Popović, koji je zamenio Ljupka Petrovića pošto je ovaj preuzeo Espanjol, dok u sastavu, u odnosu na čuveno finale na stadionu 'Sveti Nikola' u Bariju, nije bilo Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Refika Šabanadžovića, Slobodana Marovića i golmana Stevana Dike Stojanovića.

Beogradski tim lako je potvrdio dominaciju svetskim fudbalom te sezone, a blistao je neverovatni Jugović s dva pogotka, odnosno učestvovanjem u akciji kod gola Pančeva za velikih 3:0.

Uspeh Zvezde još više dobija da značaju pošto su crveno-beli od 43. minuta igrali sa igračem manje, kada je kapiten Dejan Savićević isključen zbog udaranja protivnika.

Naš tim poveo je u 19. minutu, Savićević je prošao s desnog krila u svom stilu i proigrao Jugovića na drugoj strani, a budući vezista Juventusa samo ćušnuo loptu u dalji ugao gola čileanaca.

Nije isključenje kapitena mnogo poremetilo njegove saigrače, koji su već posle desetak minuta igre u nastavku najavili veliki trijumf.

Duško Radinović i Vlada Stošić dobro su kombinovali na desnom boku, šut Siniše Mihajlovića u nastavku akcije izblokiran je, ali je lopta na kraju stigla do ivice peterca, odakle je Jugović ponovo šalje u mrežu.

Već tada se ishod mogao naslutiti, da bi sve bilo gotovo u 72. minutu – Jugović je povukao kontra napad kroz sredinu, odložio loptu na levo krilo do zahuhtalog Siniše Mihajlovića, koji na petercu pronalazi Pančeva, a 'Kobra s Vardara' lako pogađa prazan gol.

Uspeh najveće generacije u istoriji Crvene zvezde ostaje poseban kada je u pitanju domaći fudbal, ali i region Istočne Evrope – pošto je tim s Marakane jedini koji može da se pohvali titulama prvaka Evrope i sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve