Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.12.2016.

16:39

Ruski poslanici: FIFA podržava gej propagandu

Ruski poslanici uputili su zahtev državnoj agenciji za komunikacije i nadzor da tuži izdavače igrice FIFA 17 zbog kršenja državnog zakona protiv gej propaganda.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Ruski poslanici: FIFA podržava gej propagandu
Photo by Sascha Schuermann/Getty Images

Poslanici Komunističke partije poslali su pismo i državnoj zaštiti potrošača žaleći se da popularna igrica kompanije “EA Sports”, koja je namenjena svim starosnim dobima, “navodi igrače da podrže inicijativu engleske Premijer lige u vezi sa pertlama u duginim bojama – velike kampanje podrške LGBT”, prenose ruski mediji.

Prema zakonu iz 2013. godine, bilo kakva propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa, može izazvati ugrožavanje zdravlja i razvoja dece, stoji u pismu.

“Stonewall”, britanska organizacija koja se bavi pravima LGB populacije, počela je sa kampanjom pertli u duginim bojama prošlog meseca, kako bi apelovala na borbu protiv homofobije, bifobije i transfobije u fudbalu, podsećajući je 72% navijača čulo antiLGBT uzvike na utakmicama u poslednjih pet godine. Na mečevima Premijer lige i na društvenim mrežama ova akcija se brzo proširila.

Kompanija “EA Sports” podržala je kampanju, dozvolivši igračima da u igrici FIFA 17 dobiju besplatnu opremu u duginim bojama, za svoje virtualne fudbalere u modu “ultimate team”. Akcija je završena 28. novembra.

Međutim, ruski poslanici predložili su da ova igrica bude zabranjena u Rusiji. Poslanica Ujedinjene Rusije Irina Rodnina, bivša reprezentativka u umetničkom klizanju koja je osvojila tri olimpijska zlata za Sovjetski Savez, rekla da vlast mora da “proveri mogućnost distribucije igrice na teritoriji Ruske federacije”.

“Svaka država ima svoje untrašnje zakone i pravila. Oni moraju da se poštuju”, rekla je Rodnina.

Komunista Valerij Raškin istakao je bi vlast trebalo da naredi distributeru (EA Canada) da “uvede promene u programerskom kodu ili da uvede klasifikaciju za godine korisnika, a da, ukoliko odbije ove promene, prihvati restriktivne mere”.

U oktobru, Agencija za nadzor komunikacija stavila je na crnu listu web stranicu Deti 404, čija grupa postavlja poruke podrške tinejdžerima koji su homoseksualci. Poslanici Komunističke partije 2015. godine uveli su niz zakone koji propisuje novčane ili zatvorske kazne za svakoga ko o svojoj homoseksualnosti govori javno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve