Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.09.2016.

15:40

FIFA se i bez radne grupe bori protiv rasizma

Generalna sekretarka FIFA Fatma Samura rekla je da ta organizacija vrlo ozbiljno shvata borbu protiv rasizma.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

FIFA se i bez radne grupe bori protiv rasizma
Photo by Daniel Smith/Getty Images for Soccerex

Svetska fudbalska asocijacija snažno se bori protiv rasizma, uprkos tome što je rasformirala radnu grupu za nadgledanje diskriminacije.

Agencija Asošiejted pres u nedelju je objavila da je FIFA rasformirala radnu grupu, "pošto je njen zadatak završen posle tri godine".

"Radna grupa je imala vrlo sepcifičan mandat koji je, prema našim saznanjima, u potpunosti ispunula. Njene preporuke su sada pretvorene u program koji je veoma jak", rekla je Samura na konferenciji Sokereks.

Samura je u maju imenovana za generalnog sekretara FIFA i postala je prva žena i prvi takav funkcioner iz Afrike, u sklopu promena koje je uveo novi predsednik svetske kuće fudbala Đani Infantino.

"Moje prisustvo je snažna potvrda da FIFA ima nultu toleranciju prema diskriminaciji i da je to inkluzivna organizacija. Mi u FIFA ozbiljno shavatamo našu ulogu kao svetske fudbalske organizacije u borbi protiv diskriminacije", rekla je Samura, koja dolazi iz Senegala.

Radnu grupu za nadgledanje diskriminacije osnovao je 2013. godine tadašnji predsednik Sep Blater, a predsednik je bio Džefri Veb, potpredsednik, sve dok nije uhapšen prošle godine u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Veb je priznao krivicu za reketiranje, a njega je na čelu radne grupe u septembru 2015. godine zamenio predsednik Fudbalskog saveza Konga Konstant Omari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve