Nova vest
Fudbal

Subota, 29.08.2015.

13:55

Valke razmišlja o kandidaturi za predsednika FIFA

Generalni sekretar Svetske fudbalske federacije Žerom Valke mogao bi da se kandiduje na predstojećim izborima za predsednika FIFA, prenosi BBC.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Prema tim izvorima, Valkea je kontaktirala barem po jedna regionalna konfederacija i nacionalna asocijacija da mu poruči da će imati njihovu podršku.

Valke je takođe imao razgovore sa nekolicinom zvaničnika FIFA.

Veruje su da su pojedini visoki zvaničnici vladajućeg tela svetskog fudbala protiv njegove kandidature i savetovali su mu da je ne prihvati. Jedan od razloga je i činjenica da bi kandidatura poslala negativnu poruku američkom tužilaštvu koje vodi istragu protiv FIFA i brojnih visokih zvaničnika po optužbama za mito i korupciju.

Pošto FIFA pokušava da pokaže američkom tužilaštvu da predstoje ozbiljne reforme, mnogi osećaju da bi Valkeovo prisustvo to značajno otežalo.

Za sada nije poznato da li je Valke doneo konalnu odluku.

Valke se našao na udaru poslednjih meseci zbog optužbi da je imao ulogu u davanju mita. Tužilaštvo Sjedinjenih Država otkrilo je da je bivši potpredsednik FIFA Džek Vorner dobio deset miliona dolara da bi podržao izbor Južne Afrike za domaćina Svetskog prvenstva 2010. Vorner je dobio novac preko FIFA, pošto je prethodno prosleđen od strane Organizacionog komiteta Mundijala. Američki mediji preneli su neimenovane izvore da je Valke bio taj koji je ovlastio prenos novca, što je Francuz negirao.

Odlazeći predsednik FIFA Sep Blater podneo je ostavku početkom juna, samo tri dana pošto je izborio peti mandat na toj funkciji. Kao glavni kandidat za njegovog naslednika pominje se aktuelni prvi čovek Evropske fudbalske unije Mišel Platini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve