Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.10.2014.

12:58

Jokanović preuzeo Votford

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Jugoslavije Slaviša Jokanović imenovan je za menadžera engleskog drugoligaša Votforda.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Doskorašnji menadžer Votforda Bili Mekkinli napustio je to mesto posle samo osam dana na poslu.

Jokanović je u karijeri vodio Partizan od 2008. godine, kada je i proglašen za najboljeg trenera u Srbiji. Sa crno-belima je osvojio dve šampionske titule i jedan nacionalni kup.

On je na proleće, u finišu sezone potpisao, jednogodišnji ugovor sa Erkulesom, sa kojim nije uspeo da izbori opstanak u Segundi, pa je napustio Španiju. U karijeri je još trenirao bugarski Levski i tajlandski Muangtong Junajted.

Njegov novi klub, Votford trenutno deli prvo mesto na tabeli engleskog Čempionšipa sa ekipama Noriča i Notingem Foresta.

Votford je ove godine prošao kroz agoniju sa menadžerima - Bepe Sanino počeo je sezonu, ali je napustio ekipu 31. avgusta, zbog lošeg odnosa sa igračima. Zamenio ga je Oskar Garsija, ali je posle samo jedne utakmice završio u bolnici, pa ga je menjao asistent Ruben Martines.

Garsija je poziciju definitivno napustio 29. septembra, a umesto njega stigao je Bili Mekinli. Škot se u klubu zadržao osam dana (pobeda i remi), čime je ušao u top 3 liste najkraćih menadžera u istoriji engleskog fudbala. Kraće od njega ostali su Liam Rosinior, koji je posle 10 minuta napustio klupu Torkija 2007, i Dejv Baset, čiji je boravak u Kristal Palasu 1984. godine trajao četiri dana. i Oskar Garsija je visoko rangiran na toj listi - šesti.

Da stvari budu neobičnije, svi menadžeri dobro su radili posao na klupi "Stršljenova". Ekipa je sa Forestom i Noričom poravnata na čelu Čempionšipa (po 21 bod iz 11 utakmica), drugi su na listi najefikasnijih (20) i jedan su od timova sa najviše pobeda (6). Izgubili su samo dva meča (Norič i Čarlton), nijedan u poslednjih 5 kola.

Jokanović je tako postao drugi bivši igrač Partizana koji je u poslednjih 10 dana preuzeo klub u Čempionšipu, pošto je Darko Milanič prošle srede debitovao na klupi Lidsa remijem bez golova sa Redingom. Interesantno je da su vlasnici Lidsa i Votforda Italijani.

Đampaolo Poco privlači poslednjih godina veliku pažnju, otkako je formirao mrežu klubova u vodećim zemljama Evrope - vlasnik je Udinezea, Granade i Votforda. Pronašao je rupu u zakonu i već u prvoj sezoni poslao iz Udina na Vikaridž Roud dvocifren broj igrača na pozajmicu, posle čega su čelnici engleskog fudbala promenili pravilo i ograničili broj igrača koje klub može da pozajmi iz inostranstva. Uprkos tome, Poco je rešen da ekipu uvede u Premijer ligu, pre svega zbog fantastičnih finansijskih mogućnosti koje donosi to takmičenje.

"Ovo je odluka doneta zbog dugoročnih ciljeva kluba", objasnio je smenu Mekinlija Poco. "U potpunosti prihvatam stav tehničkog dela našeg kluba da nam je, sa alentzovanim timom i pozicijom na kojoj smo, potreban trener koji ima iza sebe pedigre pobednika, da bi nas doveo do promocije. Navijači Votforda od početka podržavaju ovaj projekat, siguran sam da će u potpunosti stati iza novog menadžera i tima".

Jokanović će imati dve nedelje da se spremi za debi u novom klubu, protiv Šefild Venzdeja (čiji je vlasnik još jedan Novosađanin - Milan Mandarić). Mali problem može da mu predstavlja odustvo nekoliko bitnih igrača (Vidra, Težer, Anja, Katkart...) narednih nedelju dana zbog obaveza reprezentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve