Nova vest
Fudbal

Petak, 22.08.2014.

17:55

Počinje 52. izdanje Bundeslige!

Posle letnje pauze polako počinju najjača evropska fudbalska takmičenja, pa će tako ovog vikenda startovati nova sezona Bundeslige.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Aktuelni šampion Bajern otvoriće ovogodišnje prvenstvo već u petak, kada će od 20.30 na ’Alijanc areni’ dočekati Volfsburg.

Ovo će biti ukupno 52. izdanje Bundeslige, a najviše titula imaju upravo Bavarci – 23.

Ekipa koju vodi Pep Gvardiola biće najveći favorit da po treći put uzastopno podigne ’Salataru’, dok će ostali predvođeni Borusijom Dortmund želeti da pomute račune Bajernu.

I ovoga puta najveći nemački klub bio je veoma aktivan tokom letnjeg prelaznog roka, a dolazak Roberta Levandovskog upravo iz Borusije dodatno je pojačao ionako već prejaku mašinu.

Međutim, Španac se već na startu susreo sa velikim problemima, pa će tako dočekati Volfsburg bez osmorice standardnih prvotimaca. I pored toga, očekuje se trijumf Bajerna, koji je ispustio prvi trofej, pošto je u nemačkom Superkupu izgubio od Borusije.

"Bundesliga je naš prioritet. To je najvažnija titula i naporno radimo svakog dana kako bismo je osvojili", rekao je Gvardiola, preneli su nemački mediji.

Gvardiola je ponovio da će se Bajern mučiti na početku sezone, ali da veruje da će njegov tim biti učesnik svih takmičenja kada dođe zimska pauza.

"Neće biti lako na početku, ali ako u dobroj poziciji sačekamo zimsku pauzu, imaćemo dobru sezonu", rekao je on.

Gvardiola je istakao da želi da njegova ekipa igra dobro ove sezone i da se nada da će uvesti brži i bolji stil igre, od onog iz prošle sezone, kada je i preuzeo Bajern.

Diter Heking, koji od 2012. godine vodi Volfsburg, imao je samo reči hvale za današnjeg protivnika. Cilj njegove ekipe je da bude što bliži vrhu ove sezone, a uvodni meč opisao je kao veliku čast za njegove igrače.

„Tenzija raste kako se duel približava, to je dovoljna motivacija. Čekali smo ovo i želimo da pokažemo duh Volfsburga. Pokušaćemo da oblikujemo malo igru, pošto smo imali odličnu prošlu sezonu“, naveo je Heking.

Volfsburg ima veoma respektabilan tim ove sezone, koji su pojačali Kevin de Brujne i Niklas Bentner.

„Plan je jasan, potrebna nam je taktička disciplina, bitno je igrati odgovorno i popuniti rupe. Imamo igrače koji su odlični i ja sam veliki optimista. I pored povreda, Bavarci će na teren izaći sa veoma jakim timom i to će biti velika čast za nas“, istakao je šef struke Volfsburga.

Kao i u poslednjih nekoliko godina, najveći rival Bavarcima biće Borusija, koja je na najbolji način otvorila sezonu. Izabranici Jirgena Klopa stigli su do Superkupa veoma lako, ali se mora napomenuti da je Bajern tada igrao sa rezervnim timom.

’Milioneri’ su pokušali da nadomeste odlazak svog najboljeg fudbalera, pa su tako na ’Signal Iduna Park’ stigli napadači Čiro Imobile i Adrijan Ramos.

Međutim, mnogo veće pojačanje mogla bi da predstavlja činjenica da su se u prvi tim vratili povređeni Neven Subotić, Marko Rojs i Kuba Blaščikovski.

Borusija, koja je prošlu sezonu završila sa 19 bodova zaostatka u odnosu na Bajern, svoj nastup u Bundesligi počinje derbijem – u subotu od 17.30 dočekaće Bajer Leverkuzen.

„Leverkuzen je još prošle sezone imao kvalitet. Tim je postao još jači tokom predsezone, ali me to uopšte ne iznenađuje. Leverkuzen je uvek bio nezgodan za nas, ali tako je i u suprotnom pravcu, jer smo i mi teški za njih“, rekao je Klop.

Pored toga, Klop će imati još jedan motiv, postaće trener sa najdužim stažom u petostrukom šampionu Nemačke, pošto je na klupi još od 2008. godine.

„Tokom prvog meča nije pitanje ko je otišao dalje tokom priprema za sezonu, već je pitanje ko je koga više prekinuo. To je ono što se pitamo sve vreme. Nismo gledali Leverkuzen, osim u pobedi nad Kopenhagenom od 3:2 u Ligi Evrope, i znamo da su naši protivnici veoma talentovani fudbaleri koji igraju živ fudbal. Pripremili smo se za to, a u subotu ćemo videti gde će nas to odvesti“, rekao je Klop dodavši da je kapitenu Matsu Humelsu potrebno još neko vreme za oporavak.

Njegov kolega sa druge strane Rodžer Šmit, nasledio je na klupi ’Farmaceuta’ Samija Hipiju, koji je prethodne dve sezone bio trener. Klub koji je prošle sezone završio na četvrtom mestu na tabeli biće ponovo jedan od konkurenata za plasman u Evropu.

U poslednje dve utakmice sa rivalom iz Dortmunda, Bajer je neporažen – pobeda i remi.

„Želimo da se pokažemo u najboljem svetlu. Tim jedva čeka da liga počne, a startujemo sa jednom od najatraktivnijih utakmica u sezoni“, rekao je Šmit.

On je potpuno svestan snage protivnika.

„Igramo protiv protivnika čija je osnovna sposobnost menjanje ritma i pritiskanje lopte. Gledao sam ih uživo u Superkupu, već su na visokom nivou. Želimo da gradimo naša izdanja od prvog meča i uradićemo sve da ostvarimo povoljan rezultat protiv Dortmunda“, dodao je trener Leverkuzena.

Osim tri spomenute ekipe, glavni pretendenti za plasman u prvu polovinu tabele su još ekipe Šalkea, Volfsburga i Borusije Menhengladbah.

Plavci iz Gelzenkirhena će pohod u novoj sezoni početi gostovanjem u Hanoveru u subotu od 15.30, dok će se u istom terminu igrati još četiri meča. Hofenhajm – Augzburg, Herta – Verder, Ajntraht Frankfurt – Frajburg i Keln – HSV će se na terenu naći pre velikog derbija.

Novi Bundesligaš Paderborn otvoriće nedeljni program protiv Majnca, dok će poslednji meč prvog kola igrati Borusija Menhengladbah i Štutgart.

Portal "Goal" izdvojio je petoricu igrača koji bi trebalo da budu nove zvezde.

Bundesliga, prvo kolo:
Petak:

20.30 Bajern Minhen – Volfsburg

Subota:
15.30 Hofenhajm – Augzburg
15.30 Hanover – Šalke
15.30 Herta – Verder
15.30 Ajntraht Frankfurt – Frajburg
15.30 Keln – HSV
17.30 Borusija Dortmund – Bajer Leverkuzen

Nedelja:
15.30 Paderborn – Majnc
17.30 Borusija Menhengladbah – Štutgart

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve