Nova vest
Fudbal

Subota, 16.08.2014.

15:39

Očajan debi Van Gala, poraz na OT

Mančester Junajted očajno je počeo novu sezonu, poražen je na Old Trafordu od Svonsija sa 2:1 (1:0).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Junajted je kontrolisao igru protiv Velšana, ali je uglavnom bio bezopasan pred golom Svonsija. S druge strane, gosti su iskoristili dva brza napada i pogocima Sung-jong Kija i Gilfija Sigurdsona slavili u Mančesteru.

Vejn Runi je svojim prvim kapitenskim golom doneo izjednačenje, a potom pogodio i stativu iz slobodnog udarca, ali to je bilo sve od neubedljivih "Crvenih đavola".

Puni entuzijazma zbog sjanih igara tima tokom priprema u SAD i dolaska Luja van Gala na mesto menadžera, navijači Junajteda su se ipak vratili u stanje iz prošle sezone. Junajted je prvi put poražen na otvaranju Premijer lige na Old Trafordu, i generalno prvi put od 1972. godine.

Meč na Old Trafordu počeo je opreznom igrom oba tima, Junajted je kontolisao ritam, ali nije bilo konkretnih akcija u prvih 15 minuta.

Najkonkretniji u crvenom dresu bio je kapiten Runi, koji iako uz Havijera Ernandesa najistureniji, često je loptu dobija na 20-ak metara od gola i on pokušavao da pronađe rupu u odbrani Svonsija.

Tek polovinom dela Junajted konkretnije preti, nakon neočekivanog prodora Džonsa po desnoj strain i dva opasna centaršuta Mate. Ipak, Svonsi prvi stiže do prednosti, u 28. minutu.

Velšani su odigrali sjajnu akciju i iskoristili pad koncentracije nedovoljno uigrane odbrane Junajteda. Dajer je glavom spustio loptu do Sigurdsona na desnoj strani, ovaj je gurnuo u sredinu na ivicu kaznenog prostora gde ju je prihvatio Sung-jong Ki i preciznim šutem po zemlji poslao uz desnu stativu.

Junajted je tako nastavio tradiciju, četvrtu sezonu u nizu otvario je primljenim golom. "Đavoli" su samo dva od poslednjih devet mečeva u PL sačuvali mrežu.

Do kraja poluvremena domaćin ne uspeva da konkretno ugrozi gol Fabijanskog, ali Van Gal nije delovao zabrinuto. Izostanak Denija Velbeka i Robina van Persija je očigledno ogroman problem za Van Gala, s obzirom da je njihova rezerva Havijer Ernandes u prvom poluvremenu samo 14 puta dotakao loptu, dva puta manje od golmana De Hee. Zbog toga ga je Holanđanin zamenio odmah na poluvremenu, a uveo je Nanija.

Odmor je pomogao Junajtedu, koji već u 53. minutu stiže do izjednačenja. Mata je uputio novi u nizu sjajnih centaršuteva, ovaj put iz kornera, Džons je zakačio loptu na prvoj stativi i prebacio je na drugu, a Vejn Runi sa nekoliko metara od gola šutem preko glave pogodio mrežu. Prvi gol Runija kao novog kapitena Junajteda.

Ovaj gol je potpuno promenio sliku na terenu, igrači Svonsija igraju u grču, a Junajtedovi mnogo opuštenije. Najkonkretniji je mladi Januzaj koji pravi dosta problema levoj strani odbrane Velšana.

Runi je zamalo doneo potpuni preokret u 65. minutu. Uzeo je Mati loptu kod slobodnog udarca sa oko 25 metara, sjajno gađao desne rašlje, ali je pogodio spoljni deo stative. Bio bio bi to sjajan gol.

Međutim, 20-ak minuta pre kraja novi hladan tuš za domaće navijače koji su umesto preokreta opet videli gol Svonsija. Velšani opet koriste trenutak neopreznosti odbrane Junajteda.

Sudija Majk Din je pustio prednost na sredini terena, Boni brzo stigao do kaznenog i dodao loptu rezervisti Monteru koji je nadmudrio Smolinga i ubacio loptu na drugu stativu.

Tamo je Ratlidž pokušao da uhvati volej, ali se okliznuo, lopta se ipak odbija na penal do Gilfija Sigurdsona koji šutira po sredini, De Hea uspeva da zakači loptu, ali ne i da je zaustavi na putu u gol.

Islanđanin je i sedmi od svojih osam golova za Velšane postiao u gostima. On je osam golova za Svonsi dao na 19 mečeva u PL, koliko je postigao i za Totenhem, ali na 40 mečeva više za londonski tim.

Junajted je krenuo na sve ili ništa pa je ostalo dosta prostora za kontre Svonsija, jednu je umalo u treći gol pretvorio rezervista Bafetimbi Gomis, izašao je sam na De Heu, ali je Džons iskoristio nešto jači for rivala i spasao Junajted novog gola.

U samom finišu Junajted je izvršio veliki pritisak, ali je tek u poslednjim sekundima konkretno ugrozio rivala, Jaunzaj je bio u dobroj poziciji, ali je pogodio svog kapitena. Tako je Luj van Gal svoj debi na Old Trafordu počeo porazom.

Za tok ostalih mečeva 1. kola Premijer lige pratite LINK.

Old Traford, Mančester
Mančester Junajted – Svonsi 1:2 (0:1)
Runi 53 – Ki 28, Sigurdson 73

Mančester Junajted: De Hea – Džons, Smoling, Bleket – Lingard (Januzaj 24'), Flečer, Erera (Felaini 67'), Jang – Mata – Runi, Ernandes (Nani 46')

Svonsi: Fabijanski – Ranhel, Amat, Vilijams, Tejlor (Tindali 53') – Ki, Šelvi, Dajer (Montero 67'), Sigurson, Ratlidž – Boni (Gomis 77')

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu