Nova vest
Fudbal

Petak, 06.12.2013.

16:30

Start SP: BRA-CRO, ARG-BIH, NED-ESP

Selekcije Brazila i Hrvatske otvoriće Svetsko prvenstvo 12. juna 2014. godine u Sao Paulu, a prvo kolo donosi reprizu finala iz 2010: Španija - Holandija.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U prvom kolu igraće i Engleska - Italija i Nemačka - Portugal. Bosna i Hercegovina debituje u Riju protiv Argentine.

U prvom krugu dodeljene su pozicije nosiocima, a onda je Italija bila višak, kao deveti evropski tim, pa je smeštena u grupu sa Urugvajem i sačekala Engleze. Francuzi, koji bi trebalo da su premešteni, dobili su najlakšu grupu na prvenstvu.

A: Brazil, Hrvatska, Meksiko, Kamerun.
B: Španija, Holandija, Čile, Australija.
C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan.
D: Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija.
E: Švajcarska, Ekvador, Francuska, Honduras.
F: Argentina, Bosna i Hecegovina, Iran, Nigerija.
G: Nemačka, Portugal, SAD, Gana.
H: Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja.

Sportska redakcija B92 napravila je panel čija je tema – odnos snaga u svetskom fudbalu. Novinari naše redakcije i kolege iz domaćih medija učestvovale su svojim glasovima u ovom panelu.

Domaćin Brazil jedina je selekcija koja je učestvovala na svih 19 prethodnih Mundijala, a selektor Luis Felipe Skolari je pred SP jasan: "Bićemo šampioni sveta".

Jedan od favorita za osvajanje "Boginje" Nemačke će u prvom kolu odigrati jubilarnu 100. utakmicu na svetskim prvenstvima.

Izvlačenje grupa možete pratiti uživo na našem sajtu:

18:22 Ex-YU ekipe imaće superatraktivan start: Hrvati igraju na otvaranju prvenstva sa domaćinom, dok Bosna i Hercegovina debituje protiov Argentine. Selekcija BiH ima realnešanse za prolazak, u borbi sa Nigerijom i Iranom, Hrvate čekaju Meksiko i Kamerun, a najveći problem će im biti što će putovati ukupno 6500 kilometara od prvog do drugog i trećeg meča (Sao Paulo - Manaus - Resife), što uključuje i drastične promene klime.

18:19 Izvlačenje evropskog šešira napravilo je pravu ludnisu od prvog kola, u kojem se igraju repriza finala iz 2010 (Španija - Holandija), repriza polufinala iz 2006 (Nemačka - Portugal), igra se i klasik Italija - Engleska, u čijoj grupi D su tri prvaka sveta (još i Urugvaj).

18:18 Francuzi su ponovo imali sreće i sasvim sigurno nasčekaju reakcije, posebno iz Italije i Engleske.

18:17 Argentina još jednom igra sa Nigerijom, kao i 1994. i 2002. Braća Boateng igraće u grupi jedan sa drugim, a Klinsman će na Nemce.

18:00 U prvom kolu Argentina će igrati u Riju. Urugvaj dobija dodatnu evropsku selekciju. Nije imdrago što će to biti Italija. Azuri kreću iz Manausa, prvo kolo igraju u 3 noću.

17:47 Evo i Žeroma Valkea, preživeli smo 45 minuta zabavnog sadržaja, sada konačno kreće žreb. Za njim će na binu i zvezde: Džef Hurst, jedini strelac het-trika u finalima SP, Mario Kempes, prva zvezda SP1978, ključni igrač šampiona SP2006 Fabio Kanavaro, Lotar Mateus, koga ne moramo predstavljati, najbolji igrač SP1998 Zinedin Zidan, stub španskog timaiz devedesetih Fernando Ijero, najbolji bek svoje epohe Kafu i Alsides Giđa, čovek koji je rasplakao Brazil 1950.

17:43 BREAKING Pele rekao da se nada da će Brazil osvojiti titulu, ali nije rekao da to očekuje. Dakle, nije ih baš urekao.

17:32 Redosled poteza: najpre se od devet evropskih ekipa izvlači jedna, koja ide u šešir 2. Ostale će u šešir 4. Sledi raspoređivanje nosilaca, osim Brazila, za koji se zna da je na mestu A1. Posle izvlačenja preostalih sedam ekipa, ostala tri nosioca iz Južne Amerike ponovo idu u još jedan mini-žreb, a evropski tim prebačen u drugi šešir dodeljuje senjihovoj grupi. Tako sesprečava da u jednoj grupi bude više od dve evropske ekipe. Zatim se izvlače ostali timovi iz drugog šešira. Izvlače se redom, ali se pazi da Čile i Ekvador ne uđu u grupu sa južnoameričkim nosiocem. Posle toga izvlače se timovi iz trećeg, pa iz četvrtog šešira, redomse slažući od grupe A do H bez ikakvih ograda.

17:22 Ne propuštate mnogo, osim Ronaldovog kraćeg govora. Najbolji strelac svetskih prvenstava zahvalan je saigračima na svojih 15 komada.

17:11 Predsednik FIFA Sep Blater pozvao je sve učesnike da minutom ćutnje odaju počast preminulom Madibi, legendarnom predsedniku Južne Afrike Nelsonu Mandeli.

17:00 Ono što će sela Srbija moći da vidi tek u snimku, vi možete da pratite uživo na našem sajtu.

Titulu brani Španija, a jedini debitant je Bosna i Hercegovina čiji selektor Safet Sušić jedni ne prisustvuje žrebanju.

Ekipe su raspoređene u četiri šešira:

Šešir 1: Brazil, Španija, Nemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švajcarska, Urugvaj

Šešir 2: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador

Šešir 3: Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, Kostarika, Honduras, Meksiko, SAD

Šešir 4: BiH, Hrvatska, Engleska, Francuska, Grčka, Italija, Holandija, Portugal, Rusija (jedna selekcija će žrebo biti prebačena u Šešir 2)

Svetsko prvenstvo u Brazilu igraće se od 12. juna do 13. jula sledeće godine.

16:53 Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, a bez sumnje najbolji brazilski igrač za sva vremena Pele odbio je da učestvuje u žrebanju zbog sujeverja: "Ne želim da ispadne da sam izbaksuzirao ako izvučem teške rivale. Biću na žrebu, davaću ocene, ali ne želim da učestvujem u ceremonijalnom delu".

16:44 Vi ste birali potencijalnu 'grupu smrti', budite uz nas i proverite ko je pogodio.

16:37 U grupi bi ponovo mogli da budu veliki rivali Argentina i Engleska, koji drže trenutno treće mesto po broju međusobnih okršaja na Mundijalima.

16:30 Pre žreba biće odlučeno koja će od evropskih selekcija da se nađe u drugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d