Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 10.10.2013.

02:18

Runi konačno progovorio

Zvezda Mančester Junajteda Vejn Runi prvi put je javno progovorio o neslaganju sa ser Aleksom Fergusonom.

Izvor: B92, Guardian

Autor:B92, Guardian

Default images

Runi je tokom proleća želeo da napusti klub, jer ga je menadžer držao na poziciji koja mu ne odgovara.

U međuvremenu stvari su se promenile. Runi ponovo igra na svojoj napadačkoj poziciji, najbolji je igrač tima ove sezone i zadovoljan je u klubu, iako rezultati „Crvenih đavola“ nisu sjajni.

Tokom leta nekadašnji Evertonov fudbaler bio je u centru pažnje jedne od najdužih transfer saga, ali je ostao u klubu.

Kako je problem nastao

Reprezentativac Engleske je u sezoni 2011/12 bio drugi strelac lige sa 26 golova, ali je dolazak u klub prvog strelca Robina van Persija ubedio Fergusona da u tkou sezone dotadašnju prvu zvezdu povuče daleko od gola.

To je imalo katastrofalne rezultate – Runijeva forma je pala, a Ferguson ga tokom proleća nije koristio u ključnim mečevima Premijer lige, FA kupa i Lige šampiona, koje je Junajted redom gubio.

Svi u klubu su znali koja pozicija mi odgovara, a stavljan sam konstantno na mesto na kojem ne volim da igram. Mislio sam da je vreme da prvi put u karijeri pokažem malo sebičnosti“, rekao je fudbaler, kojem je raniji engleski selektor Fabio Kapelo zamerao to što „nije dovoljno sebičan“.

Nije problem bio kada dobijem mesto na sredini, zapravo mislim da sam i na toj poziciji igrao dobro. Problem je u tome što sam želeo da igram napadača, a ta pozicija mi je dugo uskraćivana. Često sam pomeran sa pozicije na poziciju, oba krila, centar, a nisam dobijao priliku da igram u kontinuitetu kao napadač. Kada stalno menjate poziciju, nije lako adaptirati se“.

Runi je potvrdio da je razgovarao sa Fergusonom i rekao mu da je spreman da ode, ako ne dobije priliku da igra na svojoj omiljenoj poziciji. Škot je na kraju sezone, neposredno pred odlazak u penziju, saopštio medijima da je Runi predao pismeni zahtev za odlazak iz kluba, i time ostavio svom nasledniku Dejvidu Mojsu vreo krompir u rukama.

Murinjova neispunjena želja

Najboljeg engleskog fudbalera ovog leta snažno je želeo Žoze Murinjo, koji je uvek isticao da ga smatra najboljim britanskim igračem. Portugalac je sproveo dugu medijsku kampanju, tokom koje je poslao dve konkretne ponude (23 i 25 miliona funti), a na kraju avgusta i javno pozvao igrača da saopšti želi li da ode iz kluba, nadajući se potvrdnom odgovoru.

Paralelno se Runi suočio sa dve povrede, na startu i na polovini priprema, zbog koje je preskočio gotovo sve letnje utakmice svog tima, što je produbilo spekulacije.

Međutim, Murinju se osvetila sporost u reagovanju, jer bi njegov apel mnogo bolje prošao početkom avgusta. Do kraja meseca Runi je ušao u formu, u prvih 20 minuta na terenu zabeležio dve asistencije, u sledećem meču bio daleko najbolji igrač kluba baš protiv Čelsija i od prvog minuta tog meča dobio ovacije sa tribina. Očekivalo se da će reakcija navijača biti prelomni faktor, a posle te utakmice dileme nije bilo i uprava Mančester Junajteda čvrsto je odlučila da ga ne proda.

Klub je bio jasan. Jasno, mnoge stvari su se dešavale tokom leta, mnogi su čekali da ja nešto kažem za medije, ali ja sam razgovarao sa ljudima koji su bitni i svi u rukovodstvu kluba znali su tačno kako stoje stvari. Umesto da idem u medije, koncentrisao sam se na fudbal. Tako će biti i u budućnosti. Neću pričati kako sam hteo da ostanem ili da odem, već ću se baviti svojim poslom i videćemo šta donosi budućnost“.

Šta nosi budućnost

Na direktno pitanje da li želi da sa klubom produži ugovor koji traje do 2015, Runi je odgovorio:

Vidite da igram ovde i da sam srećan. Pričaću sa čelnicima kluba i videćemo kako će se to razviti. Dejvid Mojs me drži u napadu i ja sam zadovoljan. Želim samo da razjasnim – nemam ja nikakav problem sa Robinom van Persijem, mi se odlično slažemo. Ne želim da budem jedini napadač, već jedan od dvojice“.

Tokom cele karijere Vejn Runi je poznat po tome što je spreman da se žrtvuje za ispunjenje taktičkog zadatka, neretko je igrao čak i levog beka, a u jednoj situaciji završio je meč i na golu.

I dalje ću rado da menjam poziciju ako, na primer, u finišu utakmice pređemo na zatvoreniju varijantu, pa me menadžer želi na krilu ili u centru terena. Ne bih se nikad pobunio za nešto takvo, rado ću učiniti sve za timsku pobedu. I još nešto – mislim da mogu da igram vrlo dobro na sredini terena. Kada još ostarim i postanem sporiji, sasvim je moguće da ću se prebaciti tamo“, kaže fudbaler koji za dve nedelje puni 28.

Runi u narednih sedam dana sa Engleskom igra dve ključne utakmice kvalifikacija za SP 2014. Ove sezone je za klub dao 5 golova i tri puta asistirao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve