Nova vest
Fudbal

Nedelja, 28.04.2013.

21:09

Novo velško fudbalsko čudo

Pre sedam i po meseci na Karađorđu velška reprezentacija je doživela debakl, ali ova sezona pretvorila se u zlatnu za velški fudbal.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Posle fantastičnih uspeha Svonsija i Kardifa, Vels će posle pet godina ponovo imati tri kluba u Fudbalskoj ligi.

Za taj uspeh pobrinuli su se fudbaleri Njuporta i Reksama, koji će petog maja na Vembliju igrati u finalu plej ofa Nacionalne konferencije, petog ranga engleskog fudbala. Pobednik će od avgusta igrati u Ligi 2, četvrtom rangu engleskog fudbala.

Četiri pomenuta kluba, uz Mertir Taun (osma liga) i Kovin Bej (šesta liga), čine velšku šestorku koja se decenijama takmiči u engleskom fudbalu.

Posle odlične sezone, koju je Njuport završio na trećem, a Reksam na petom mestu (šampion Mensfild direktno se plasirao u Ligu 2, naredna četiri tima bore se kroz plej of za promociju), da bi u polufinalu plej ofa zabeležili duple pobede, Njuport nad Grimzbijem (dvaput po 1:0), a Reksam nad drugoplasiranim Kiderminsterom (2:1 kod kuće, pa 3:1 na strani).

Ko god pobedi biće u narednom periodu treći velški klub u Fudbalskoj ligi i prvi koji je još od tridesetih uspeo da se priključi Fudbalskoj ligi, bilo pozivom ili na osnovu rezultata.

Ako Reksam ostvari trijumf, biće prva ekipa koja je prošla kroz plej of sa pete pozicije, od kada je 2002. Konferenciji omogućeno da u Fudbalsku ligu šalje više od jednog kluba.

Ranije tokom sezone Svonsi siti osvojio je prvi put u istoriji Liga kup, dok se Kardif Siti posle 51 godine plasirao u elitnu ligu engleskog fudbalskog sistema.

Reksam – ponos severa

Smešten na severu Velsa, Reksam je udaljen samo 5 kilometara od engleske granice, 10 km od Čestera, svega 30 km od Liverpula, a 40 km od Stouka.

Wrexham FC je najstariji neengleski fudbalski klub koji se takmiči profesionalno (od pet starijih klubova na planeti profesionalni su Nots Kaunti i Stouk Siti), osnovan je 1864, a njegov Rejskors Graund je najstariji stadion (1864. prilagođen fudbalu, otvoren još 1807. za trke konja) na kojem se još igraju međunarodni mečevi (pre 136 godina tamo je Vels odigrao prvu utakmicu kao domaćin u istoriji), a rekordnih 34.445 gledalaca gledalo je Bazbijeve bebe u četvrtom kolu FA kupa 1957.

Član Fudbalske lige postao je prijemom 1921. Godine, i sve do 2008 kontinuirano je nastupao u njoj. Najveći uspeh ostvarili su 1978, osvajanjem trećeg ranga, posle čega su četiri sezone bili drugoligaši. Osvojili su trofej Fudbalske lige (takmičenje za članove trećeg i četvrtog ranga) 2005, i FA trofej (takmičenje za klubove od petog ranga naniže) ovog proleća.

Kao i ostali klubovi iz Velsa (a i mnogi engleski smešteni uz granicu) Reksam je često igrao Kup Velsa i osvojio ga 23 puta (rekord), uz još 22 poraza u finalima. To je omogućilo „Zmajevima“ da često igraju u Kupu pobednika kupova, a 1976. su stigli do četvrtfinala, izbacivši Jurgorden iz Švedske i poljski Stal Žešov, pre nego što će ih izbaciti kasniji pobednik Anderleht.

Četiri godine ranije, u prvoj evropskoj sezoni, igrali su sa splitskim Hajdukom i ispali na gol u gostima. Zahvaljujući tom pravilu, međutim, 1984. uspeli su da izbace Porto, posle 1:0 kod kuće i 3:4 na starom Antašu.

Njuport – feniks na putu stare slave

Njuport je lučki i industrijski grad na južnoj velškoj obali, smešten na desetak kilometara od Kardifa ka engleskoj granici, samo 20 km vazdušnom linijom od Bristola (koji leži na suprotnoj strani estuara reke Severn).

Newport County AFC osnovan je 1912. godine, a posle mnogo problema tokom istorije više puta se gasio i ponovo pokretan, poslednji put 1989. godine.

Njuport je u Fudbalsku ligu ušao godinu pre Reksama (1920) i mnogo brže je stigao do drugog ranga takmičenja, ali su u debitantskoj sezoni 1939/40 odigrali samo tri meča, pre nego što će Drugi svetski rat prekinuti redovne sportske aktivnosti.

U narednim decenijama Njuport se takmičio u Fudbalskoj ligi, ali uglavnom u najnižem rangu, a slavu je sticao na neželjeni način – 1946. su doživeli najubedljiviji poraz u istoriji lige (13:0 od Njukasla; šokantno, u uzvratnom meču su ih pobedili), doživeli su u kupu najubedljiviji poraz jednog ligaškog kluba od nekog koji nije član Fudbalske lige (1:6 od Barneta 1970. godine), a istu sezonu počeli su sa 25 uzastopnih mečeva bez pobede, što je i dalje rekord lige.

Uspešniji su bili na početku osamdesetih, kada je ekipu predvodio legendarni irski napadač Džon Oldridž (kasnije u Liverpulu). Oni su tada stigli nadomak promocije u drugu ligu, osvojili Kup Velsa jedini put u istoriji (1980, još dva finala) i prošli do četvrtfinala Kupa kupova, gde ih je izbacio kasniji finalista Karl Cajs iz Jene.

Posle dva uzastopna ispadanja 1987. i 1988. Njuport nije uspeo da završi prvu sezonu u Konferenciji – bankrotirali su u februaru 1989. zbog dugova od 330 hiljada funti (ako bismo uporedili to sa današnjim standardima, dug bi bio u rangu desetak miliona, astronomska suma za petoligaša).

Oformljen ponovo, Njuport je krenuo iz osme lige, i stigao natrag u petu (u kojoj je bio kada je ugašen) posle 21 godine, oborivši rekord šestog ranga po broju bodova. U poslednjih nekoliko sezona stigli su do debija na Vembliju plasmanom u finale FA trofeja (u godini proslave veka postojanja), a sada će ponovo moći da zaigraju na tom stadionu, protiv svojih zemljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve