Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 18.04.2013.

14:04

Nastasić najbolji klinac na Ostrvu!

Srpski reprezentativac i član Mančester Sitija Matija Nastasić najbolji je mladi fudbaler Premijer lige, prema podacima fudbalskog sajta WhoScored.com.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

U izveštaju koji je sastavio ovaj fudbalski sajt, Nastasić u dosadašnjoj karijeri na ostrvu napravio samo jednu grešku koja je dovela do šanse za gol.

Dobre igre bile su signal menadžeru Roberu Mančiniju da je mladi centralni bek pouzdanije rešenje u srcu odbrane Sitija, u odnosu na reprezentativca Engleske Džolijana Leskota i bivšeg igrača Arsenala Kolo Turea.

Posle ovih podataka, ne treba da čudi zašto je srpski defanzivac glavni glavni favorit za osvajanje titule najboljeg igrača engleske Premijer lige.

Nastasić se od dolaska sam izborio za mesto u timu, a učestvovao je i u poslednja dva derbija protiv Mančester Junajteda i Čelsija u kojima je njegov tim ostvario pobede. Trijumfom nad Čelsijem ’građani’ su se plasirali u finale FA kupa gde će igrati protiv Vigana.

Mladi fudbaler je na Ostrvo stigao kao deo razmene sa Fiorentinom, u kojoj je učestvovao i reprezentativac Crne Gore Stefan Savić. Nastasić je stigao u Mančester, dok je Savić otišao u suprotnom pravcu. I jedan i drugi igrač su od dolaska standardni u svojim ekipama, pa sajt WhoScored.com prenosti da su obe strane zadovoljne.

Ipak, u Sitiju su se 'oslobodili' Savića koji je napravio tri greške koje su dovele do šansi u samo sedam utakmica. Nastasić je otkad nosi plavi dres napravio samo jednu jedinu grešku koja je rezultirala šansom, ali ni u tom slučaju golman Džo Hart nije vadio loptu iz mreže! U pitanju je utakmica protiv Vigana koju su ’građani’ dobili sa 2:0, jedna od prvih utakmica našeg fudbalera u Premijer ligi.

Pun samopouzdanja Matija je u nedelju u paru sa Vensanom Kompanijem komandovao odbranom koja je protiv Čelsija odolevala gotovo 90. minuta. Na tom meču, mladi štoper je imao neverovatan procenat tačnih dodavanja – čak 97% što ga je učinilo najboljim u toj kategoriji. On je takođe dobio i sve vazdušne duele u tom meču, ali je ocena sajta od 6,83 ipak niža u odnosu na njegovu prosečnu – 7.00.

Ovom ocenom on se nalazi na devetom mestu u ekipi, ali to ne treba da začudi jer su ispred njega igrači poput Davida Silve, Jaja Turea i Serhija Aguera.

Ipak, u odnosu na igrače do 21 godine, Nastasić se nalazi ispred svih fudbalera u celoj Premijer ligi! U objašnjenju sajta navodi se da je zbog svoje konstantnosti Srbin najpouzdaniji mladi igrač u ligi, u kojoj je odigrao ukupno 1643 minuta.

Odigrao je ukupno 19 utakmica ove sezone, bio starter na svakoj, samo na dva meča nije bio u protokolu.

Procenat dodavanja Matije Nastasića u tih 19 utakmica je neverovatan, čak 86,3%! Ispred njega, od igrača mlađih od 21 godine, nalaze se samo Gael Birigama iz Njukasla koji je odigrao samo 480 minuta i Andre Visdom iz Liverpula čija minutaža iznosi ukupno 970 minuta tokom cele sezone.

Razlog ovako visokog procenta je u tome što veliki broj tih pasova idu najbližem igraču, obično Kompaniju ili Beriju. Međutim, ono što Nastasića izdvaja od drugih igrača je uspešnost dugih lopti. Prosečno pogađa četiri duge lopte po utakmici što je daleko bolje od svih mladih igrača. Od saigrača, samo su Jaja Ture i Vensan Kompani uspešniji od našeg reprezentativca. Kompani je procentualno iza Nastasića sa 73% tačnih dugih dodavanja u odnosu na 'srpskih' 76,7%.

Bivši igrač Fiorentine i član mlađih kategorija Partizana ističe se i u vazduhu. Sa visinom od 187 santimetara nije među višima u ligi, čak se može reći da spada u niže odbrambene igrače na Ostrvu. Zahvaljujući fenomenalnom osećaju za igru i pozicioniranjem, Matija prosečno dobija 3,2 vazdušna duela na meču čime je daleko ispred svakog fudbalera Mančester Sitija ove sezone.

Retko se događa da se jedan 20-godišnjak probije i postane oslonac premijerligaša. Još se ređe dešava da to bude centralni bek, naročito u timu koji se nalazi u vrhu engleskog fudbala i koji vredi milione. Nastasić je karijeru u Sitiju počeo sjajno i, s obzirom da je tako mlad, ’preti’ da postane najbolji defanzivac kako Premijer lige, tako i sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d