Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.04.2013.

03:39

Kardif Siti u Premijer ligi!

Fudbaleri Kardif Sitija obezbedili su promociju u Premijer ligu, odigravši bez golova sa Čarltonom, u 43. kolu Čempionšipa.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tako će prvi put u istoriji dva velška kluba igrati u najvišem rangu engleskog fudbala. Kardifu će to biti šesnaesta sezona u eliti, a poslednji put ispao je još 1962.

"Plave ptice" su godinama bile blizu promocije, ali se ispostavilo da su tek novi malezijski vlasnici doneli sreću, i to u sezoni u kojoj je klub promenio i boju (iz plavo-žute u crveno-crnu) i nadimak (sad su "Zmajevi").

 

 

Ove sezone greške nije bilo, velški klub je izbio na čelo još u novembru i nije ga ispuštao, uprkos povremenim padovima forme.

Predvođen sa klupe odličnim mladim menadžerom Malkijem Makajom (41, doveden sa klupe Votforda, nekada igrač Seltika), a na terenu ikonom velškog fudbala Kregom Belamijem (insistirao da pređe u niži rang za znatno manji ugovor da bi igrao u klubu za koji navija), današnji Kardif je krunisao napore gotovo pune decenije dobrih rezultata kluba, kojem je nedostajao završni korak.

U prethodnom periodu klub sa Ninijan Parka je stigao tri puta u plej of i ispadao, a 2008. bio je finalista FA kupa, ali je poražen od Portsmuta (najveći uspeh u klupskoj istoriji ostvarili su u tom takmičenju 1927, kada su u finalu pobedili Arsenal i prvi put engleski trofej izneli iz Engleske - ovog februara to je u Liga kupu učinio i Svonsi). Malo je nedostajalo da klub 2010. bude ugašen zbog velikih dugova, ali je pomoć stigla sa jugoistoka Azije i sve se promenilo.

Ključ je verovatno bio u prelasku na 100 miliona funti plaćeni Kardif Siti stadion (udaljen manje od 200 metara, ali značajno veći - skoro 27 hiljada mesta - i moderniji). Klub je tako stekao osnovu za samoodrživi razvoj, a vlasnici iz Malezije su to poduprli solidnom svotom novca. Prošle godine stigli su do finala Liga kupa, koje su na penale izgubili od Liverpula, a konačni korak načinjen je u ovoj sezoni.

Sastavljena je prilično šarolika ekipa: nekoliko škotskih reprezentativaca, predvođenih golmanom Maršalom, nekoliko Engleza koji se nikad nisu potpuno dokazali (Kembel, Vitingam, Smit), slovačko-slovenački tandem Kiš-Velikonja, Islanđani Helguson i Gunarson, junaci sa drugih kontinenata Žested (Benin) i Kim (Koreja) i samo jedan domaći, velški igrač, ali kakav igrač - Kreg Belami.

Ispostavilo se da je bila sasvim dovoljna za promociju, gotovo izvesno i prvo mesto u ligi (7 bodova prednosti, tri kola pre kraja). Za Premijer ligu neće biti, ali se preko leta očekuju značajna pojačanja, sada kada je predulov konačno ostvaren.

 

Povratak Kardifa u ligu baca akcenat i na navijače, brojne i odane, ali sa vrlo nasilnom grupom, koja je često u srcu incidenata u prethodnih dvadesetak godina.

U istoriji Kardif je bio član stare Prve divizije u tri perioda: 1921-29, 1952-57 i 1960-62. Kada su poslednji put ispali, sa njima u niži rang otišao je Čelsi, a umesto njih prvoligaši su postali Liverpul i Lejton Orijent.

Ulazak Kardifa u Premijer ligu definitivno donosi novu eru u tom takmičenju i stavlja šlag i trešnju na najuspešniju godinu u istoriji velškog klupskog fudbala, posle briljantnih nastupa Svonsija u ligi i osvojenog Liga kupa. Tim uspesima treba dodati i Njuport i Reksam, koji će izvesno boroiti u plej ofu Koneferencije za povratak u Fudbalsku ligu.

Kardif Siti biće 46. klub koji ulazi u Premijer ligu od reforme iz 1992. Za njima će verovatno Hal Siti i pobednik plej ofa, u kojem će igrati Votford i tri tima iz grupe koju čine Brajton, Kristal Palas, Lester, Bolton i Notingem Forest.

Po formi teško je proceniti ko ide u dodatnu borbu, jer od osam vodećih (i izdvojenih ekipa) u ovom kolu samo su Kardif i Brajton osvojili po bod, dok je Lester u direktnom okršaju savladao Bolton 3:2, svi ostali su izgubili.

Istovremeno drama je i u borbi za opstanak, koju je već i formalno izgubio Bristol Siti, ali bi bizarna teorija mogla da dole povuče bilo koju od preostalih 15 ekipa, iako su do kraja samo tri kola - devetoplasirani Čarlton ima samo osam bodova više od pretposlednjeg Barnslija.

 

 

 

Malki Makaj i Belshil - srce škotskog fudbala i muzike

Ekipu predvodi Malki Makaj, još jedan u nizu škotskih menadžera, i još jedan iz sve šireg Fergusonovog klana (redovno savete traži od gospodara Old Traforda, a ovaj mu je rado na pozajmice slao svoje igrače, dok je trenirao Votford). Odnosi dva Škota još su bliža, jer je Makajev otac (takođe Malki) igrao sa Fergijem u Kvins Parku.

"Čujem se redovno sa Fergijem za savete. Vrlo je dostupan, uvek se javi na telefon, i uvek je spreman da pomogne, što sam čuo i od drugih mladih škotskih menadžera. I uvek ima dobar savet, a nije loše kad imate pored sebe nekog takvog", kaže Makaj.

Rođen je u Belshilu, predgrađu Glazgova, koje je škotskom popu i fudbalu poklonilo takav spisak imena, da mu ni mnoge države ne pariraju. Od muzičara tamo su rođeni i nastali Teenage Fanclub, BMX Bandits, Soup Dragons, Texas, Sheena Easton, The Vaselins.

Značaj za fudbal još je veći: na ulicama Belshila odrastali su škotski selektori Džimi Ker i Kreg Braun, Bili MekNil (kapiten Seltika kada je bio prvak Evrope 1967), Hjui Galager (najbolji strelac u istoriji Njukasla, bolji i od Širera), Ali Mekojst, Bari Ferguson, Brajan Mekler, da pomenemo samo one najbolje. A najveći od svih je, svakako, ser Mat Bazbi. Bolje mesto za fudbalsko odrastanje Makaj nije mogao da nađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu