Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 21.02.2013.

09:58

Slovenac uhapšen zbog nameštanja

Italijanska policija uhapsila je slovenačkog državljanina Admira Sulića zbog sumnji da je učestvovao u nameštanju fudbalskih utakmica.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Sulić se dobrovoljno predao italijanskoj policiji na aerodromu u Milanu, a sumnja se da je povezan sa organizovanim nameštanjem mečeva čija je baza bila u Singaputu.

Slovenac je optužen za zločinačko udruživanje i sportske prevare, a postupak će biti vođen u Kremoni. Pre njega je zbog nameštanja mečeva uhapšen Almir Gegić, koji je i otkrio ceo sistem nameštanja mečeva.

Protiv Sulića je još u decembru 2012. godine podignuta optužnica i izdata međunarodna poternica, ali i pored saradnje italijanske policija sa Interpolom, on nije mogao biti uhapšen jer sa Singapurom nema sporazuma o ekstradiciji.

Slučaj koji se vodi u Kremoni, kao i vezane istrage koje se vode u Bariju i Napulju, rezultirali su oduzimanjem bodova brojnim klubovima u protekle dve sezone, kao i suspenzijom u trajanju od četiri i po meseca treneru aktuelnog šampiona Italije Juventusa Antoniu Konteu, zbog toga što nije prijavio dva slučaja nameštanja utakmica za koje je znao dok je pre dve godine bio trener Sijene.

Takođe, bivši kapiten Atalante Kristijano Doni je kažnjen suspenzijom u trajanju od pet i po godina, dok je bivši kapiten Lacija Đuzepe Sinjori završio u zatvoru.

Europol je pre nekoliko nedelja saopštio da je pokrenuta istraga u vezi sa nameštanjem oko 700 utakmica širom sveta, od čega oko 380 u Evropi. Glavni usumnjičeni za nameštanje utakmica je biznismen iz Singapura Tan Set Eng, poreklom Kinez, u svetu poznatiji kao Dan Tan.

Tan, čovek u ranim 40-im je prvi put pažnju javnosti stekao 2011. godine kada je uhapšen i zbog nameštanja mečeva osuđen njegov saradnik iz Singapura Vilson Radž Perumal.

Pod istragom Europola je na stotine fudbalera i sudija, dok je 14 već osuđeno, a najavljeno je još više od 100 postupaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu