Nova vest
Fudbal 1

17.5.2024.

21:45

Palestinci izneli zvaničan predlog pred FIFA – "izbacite Izrael"

Svetska fudbalska federacija (FIFA) izvršitiće pravnu procenu pre nego što donese odluku da li će pristati na zahtev Palestine da suspenduje Fudbalski savez Izraela.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Naime, Palestinska fudbalska federacija (PFA) je na kongresu u Bankoku pozvala na glasanje za predlog da FIFA izbaci Izrael iz svih takmičenja pod njenim okriljem.

Predlog Palestine podržao je Jordan.

Tim povodom predsednik FIFA Đani Infantino izjavio je da će se tim pitanjem sada baviti FIFA veće i dodao da postoji pravna procedura koja mora da se preispita pre donošenja odluke da se predlog Palestine stavi na glasanje pred članicama Svetske fudbalske organizacije. 

"Koliko još mora da trpi palestinska fudbalska porodica da bi FIFA delovala sa istom ozbiljnošću i hitnošću kao u drugim slučajevima", rekao je predsednik Fudbalske federacije Palestine Džibril Radžub.

"Da li Fifa smatra da su neki ratovi važniji od drugih, a neke žrtve značajnije? Tražim od vas da stanete na pravu stranu istorije. Patnja miliona, uključujući hiljade fudbalera, zaslužuje isto toliko. Ako ne sada, onda kada? Gospodine predsedniče, lopta je na vašem terenu", poslao je više nego jasnu poruku Radžub.

Rat u Gazi koji je eskalirao od 7. oktobra upadom Hamasa na teritoriju Izraela, ubistvom oko 1.200 ljudi i otmicom 252, bio je povod za odmazdu Izraela.

Više od 34.000 Palestinaca, među njima i velikog broja dece, je ubijeno od početka izraelske ofanzive na Gazu, teritorije koja je pod kontrolom Hamasa.

Profimedia

Šino Moše Zuares, predsednik FS Izraela, stao je naravno u odbranu svoje zemlje i organizacije koju predstavlja nakon predloga FS Palestine da se stavi na izglasavanje isključenje Izraela iz FIFA.

"Suočavamo se sa ciničnim političkim i neprijateljskim pokušajem palestinskog saveza da naudi izraelskom fudbalu. Sedam meseci nakon užasnog dana, kada se fudbalske utakmice ne mogu igrati u većem delu Izraela, severu i jugu, a preko 130 Izraelaca se još uvek drži u Gazi, nepravda je da se čak i u ovim okolnostima borimo za naše osnovno pravo da budemo deo igre".

Infantino je rekao da će pravna procena predloga FS Palestine biti preduzeta u najhitnijem roku, a Savet FIFA će sazvati vanredni kongres krajem jula da se pozabavi tim pitanjem.

"Fudbal ne bi trebalo i nikada ne bi trebalo da postane talac politike i da uvek ostane stub mira, izvor nade, snaga dobra, koja ujedinjuje ljude, a ne da ih deli", rekao je Infantino.

"Ova pravna procena će morati da omogući činjenice i tvrdnje oba saveza članica. Rezultati ove analize i preporuke koje će uslediti iz ove analize biće naknadno prosleđene Savetu Fife“, pojasnio je proceduru prvi čovek FIFA.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

EURO 2024

"Francuzi su i bez Mbapea dobri"

Golman holandske fudbalske reprezentacije Bart Verbrugen pohvalio je ofanzivni potencijal francuske reperezentacije, pohvalio je ofanzivni potencijal francuske reperezentacije.

Beta

8:22

40 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu