Nova vest
Fudbal

Nedelja, 10.02.2013.

21:22

Nigerija šampion Afrike

Reprezentacija Nigerije osvojila je Kup afričkih nacija, minimalnom pobedom nad Burkinom Faso u finalu u Johanezburgu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Prvu titulu šampiona Afrike od 1994. godine "Super orlovima" je doneo vezni igra Sandej Mba, golom u prvom poluvremenu.

Najbolji igrač turnira je Džonatan Pitroipa iz Burkine Faso, a titulu najboljeg strelca KAN 2013. osvojio je napadač Nigerije Emanuel Emenike koji zbog povrede nije igrao finale. On je postigao četiri gola, kao i Vakaso Mubarak iz Gane, ali sa manje utakmica.

Nigerija je dominirala u finalu na "Soker sitiju", kontrolisala igru i stvarala šanse. Prvu je u 15. minutu propustio Ambros koji je sa sedam metara šutirao glavom preko gola, da bi potom Ideje propustio da sa četiri metra zatrese mrežu kazni veliku grešku golmana Burkine Faso Diakatea koji je ispustio loptu u petercu.

Dominacija Nigerije donela je rezultat u finišu prvog poluvremena. Sjajno se snašao Mba, prebacio loptu preko jednog čuvara, a potom sa 14 metara savladao nemoćnog golmana rivala.

U drugom delu Burkina Faso je pokušala da izjednači, ali je bila nemoćna u napadu. Nigerija je igrala oprezno i čekala šansu, ali su se "super orlovi" zadovoljili sa 1:0.

Tako je selektor Nigerije Keši postao tek drugi u istoriji koji je osvajao KAN i kao igrač i kao trener. Pre njega to je učinio Egipćanin Mohamed El Gohari.

Nigerija se ovom titulom plasirala na Kup Konfederacija koji će se održati u Brazilu ove godine gde će igrati u grupi B sa Španijom i Urugvajem. U grupi A će osim domaćina biti još Italija i Japan.

Naredni Kup afričkih nacija održaće se 2015. godine u Maroku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

12 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d