Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.11.2012.

20:35

Bez dogovora o kontroli finansija

Članovi Premijer lige duboko su podeljeni oko mera finansijske kontrole, koje bi u dogovoru sa FIFA trebalo da startuju 2014.

Izvor: B92, BBC

Autor:B92, BBC

Default images

Najskuplja liga na svetu napravila je u sezoni 2010/2011 361 milion funti gubitka, pre svega zahvaljujući šampionu Mančester Sitiju.

Očekivalo se da bi već ovog četvrtka na sastanku mogla da bude doneta odluka o novim oštrim merama. Po njima, klub bi na kraju svake finansijske godine morao da bude na nuli, da bi mogao da se takmiči.

Međutim, na sastanku se pojavilo nekoliko različitih grupa sa odvojenim predlozima. Najradikalniji su izneli Mančester Junajted i Arsenal, velikani koji su prošle sezone bili u debelom plusu (Junajted za 23, Arsenal za skoro 37 miliona funti). Oni traže striktno praćenje onoga što traži FIFA – da se na kraju svake sezone pravi presek i da ekipa mora da bude bar na nuli da bi dobila dozvolu za nastup.

Na suprotnoj strani je Fulam, čiji se gazda Mohamed Al Fajed opire bilo kakvoj kontroli. Fulam je jedini klub koji ne želi kontrolu, a da bi se predlog izglasao potrebno je da ga podrži dvotrećinska većina – 14 od 20 klubova.

Između su kompleksniji predlozi, koji bi uključivali određeno mešanje vlasnika,koji bi svojim novcem pokrivao minus, ali ni pristalice tog rešenja nisu složne oko toga koliki je taj upliv.

Sanderlend je na čelu grupe koja bi se zadovoljila kratkoročnom zabranom povećavanja igračkih plata.

Pregovori teku teško i sporo – predsednici su se već pet puta sastali, a nikakav konkretan rezultat iz toga nije izašao.

“Još nema nikakvih odluka .Nadam se da ćemo doći do nekakvih zaključaka korisnih za sve klubove i samu ligu na vreme za start sledeće sezone”, rekao je Dejvid Gold, predsednik Vest Hema.

Učinak klubova veoma varira – Mančester Siti je u minusu skoro 200 miliona funti, Liverpul je takođe u velikom minusu, dok su Arsenal, Mančester Junajted i Totenhem u plusu, a isto važi i za Čelsi prvi put od odlaska Romana Abramoviča, zahvaljujući osvajanju Lige šampiona.

Profit (u milionima funti)
Arsenal 36,6*
Totenhem 32,3
Mančester Junajted 23,3*
Čelsi 1,4*

Gubitak (u milionima funti)
Mančester Siti 197
Liverpul 49.4
Vigan 7,2
Njukasl 3,9

* označava godišnji rezultat za 2011/12. Ostali klubovi još nisu prijavili tu sezonu, pa su prikazani rezultati iz 2010/11.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve