Nova vest
Fudbal

Petak, 21.09.2012.

20:43

Albanski pritisak na FIFA raste

Albanski lobi pojačao je pritisak na čelnike FIFA, da bi reprezentaciji Kosova bilo dozvoljeno igranje prijateljskih utakmica.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Tim povodom grupa najboljih fudbalera rođenih u južnoj pokrajini poslala je deklaraciju Sepu Blateru.

Deklaraciju su potpisali kapiten fudbalske reprezentacije Albanije Ljorik Cana i švajcarski reprezentativci Džerdan Šaćiri, Granit Džaka i Valjon Behrami.

"Mi u potpunosti podržavamo pravo fudbalera i klubova sa Kosova da igraju međunarodne utakmice. Kosovo je do sada priznato od strane 91 države, sa šest kontinenata, prihvaćeno je u međunarodnim organizacijama kao što su Svetska banka i MMF i ne može da bude tretirano kao neke druge teritorije kojima je uskraćeno pravo igranja utakmica", navodi se između ostalog u deklaraciji koja je dostavljena Rojtersu.

Fudbaleri Lacija Cana i Behrami, član Bajerna Šaćiri i Džaka, novi član Menhengladbaha poznat po promašaju na meču Švajcarska - Albanija, imaju mogućnost da zaigraju za tu reprezentaciju u slučaju da Kosovo dobije dozvolu za odigravanje utakmica.

Deklaraciju je potpisalo još petoro fudbalera albanske nacionalnosti, među kojima je i zvezda ženske nemačke reprezentacije Fatmira Bajramaj.

Bajramaj je rođena u Istoku, Behrami u Kosovskoj Mitrovici, Cana u Prištini, Džaka i Šaćiri u Gnjilanu.

Izvršni odbor FIFA u maju je doneo odluku da nacionalni timovi mogu da igraju prijateljske utakmice protiv ekipe Kosova, ali je posle protesta Fudbalskog saveza Srbije ta odluka promenjena.

Fudbalskoj reprezentaciji Kosova nije dozvoljen prijem u vodeće fudbalske federacije (UEFA i FIFA), a na prethodnom sastanku tih organizacija i FS Srbije dogovoreno je da se nastavi sa razgovorima o mogućnosti da Kosovo počne da igra zvanične prijateljske utakmice.

Novi sastanak zakazan je za 27. i 28. septembar u sedištu FIFA u Cirihu, a Rojters prenosi da postoji mogućnost kompromisa, odnosno da Kosovu bude dozvoljeno da igra prijateljske utakmice, ali samo u mlađim kategorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve