Nova vest
Fudbal

Sreda, 19.09.2012.

10:26

LŠ: Juventus gostuje šampionu

Duelima u grupama E, F, G i H u sredu će biti okončano prvo kolo u novoj sezoni Lige šampiona.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U centru pažnje biće branilac trofeja Čelsi koji u Lonodnu u okviru grupe H dočekuje torinski Junentus.

U ostalim mečevima sastaju se Šahtjor – Nordsjeland, Bajern – Valensija, Lil – BATE, Barselona – Spartak, Seltik – Benfika, Braga – Kluž i Mančester junajted – Galatasaraj.

Grupa E:

Na Stamford Bridžu će u sredu biti odigran derbi večeri. Čelsi će odbranu titule prvaka Evrope početi duelom protiv šampiona Italije Juventusa.

“Juventus ima fantastičan niz neporaženosti i veoma je kvalitetan. Verovatno je jedan od najtežih protivnika koje smo mogli da dobijemo u Ligi šampiona”, rekao je pred ovaj duela Roberto di Mateo, menadžer ‘plavaca’ koji će moći da računa in a kapitena Džona Terija.

Sa druge strame, za ‘staru damu’ povratak u najjače evropsko takmičenje nije mogao da počne teže.

“Zaista sam srećan što sam ovde i ponosni smo što možemo da igramo protiv pobednika ovog takmičenja. Naravno, ovo je veliki ispit, ali svi znamo šta trebamo a šta ne da uradimo”, rekao je vršilac dužnosti trenera Masimo Karera. Za Juve, koji nije izgubio u poslednje 42 utakmice u Italiji, zbog povreda neće igrati Pepe i Padoin.

U senci ovog duela, u drugoj utakmici grupe Šahtjor dočekuje debitanta u Ligi šampiona, danskog šampiona Nordsjeland.

“Pripremali smo se za ovu utakmicu deset meseci. Nordsjeland ima mnogo toga zajedničkog sa nama, oni su disciplinovana i taktički zrela ekipa, ali im je nedostatak što nemaju iskustva u ovom takmičenju”, rekao je trener Ukrajinaca Mirčea Lučesku.

Trener danske ekipe Kasper Hjulmand neće imati problema sa povređenim igračima pred ovaj meč.

“Kada kročimo na teren, trema će nestati. Daćemo sve od sebe i unapred se veselimo što ćemo igrati sa ponosom i uživanjem”, rekao je Hjulmand.

Grupa F:

U F grupi u centru pažnje biće duel u Minhenu gde gostuje Valensija. Bajern je na ovom stadionu ispustio titulu prvaka Evrope posle penala protiv Čelsija, ali sudbina je htela da im na startu nove sezone gostuje tim koji su pre 11 godina pobedili u finalu Lige šampiona baš posle penala.

“Imamo dosta samopouzdanja i zaista nam se čini das mo tokom leta postal kvalitetniji. Valensija je među tri najbolja španska kluba, dobro su organizovani i fizički su jaki”, rekao je Jup Hejkens koji neće moći da računa na povređene Gomesa, Kontenta i Alabu.

Trener ‘slepih miševa’ Maurisio Pelegrino svestan je da neće biti lako na Alianc arena.

“Ne smemo previše da ih poštujemo, to bi bila najveća greška koju bi mogli da napravimo. Od svojih igrača očekujem da ostanu mirni i igraju najbolje što mogu”, rekao je Pelegrino.

U drugom duelu grupe Lil na novom stadionu dočekuje beloruskog šampiona BATE Borisov u nadi da će zabeležiti bolji rezultat od prošle godine kada je bio četvrti u grupi.

“Jedva čekam da počne, veoma sam srećan što sam u ovom takmičenju”, rekao je trener Francuza Rudi Garsija.

Sa druge strane, Viktor Gončarenko očekuje od svojih igrača da odigraju opuštenu utakmicu.

“Možemo da igramo slobodno i bez pritiska na ovom meču. Znamo kako da se pripremimo jer imamo iskustvo iz prethodnih mečeva.”

Grupa G:

Barselona je apsolutni favorit u meču protiv Spartaka iz Moskve, a Mesi i družina će se potruditi da svom novom treneru Titu Vilanovi prirede najbolji mogući debi u evropskim utakmicama. Andres Inijesta, koji je pre 20-ak dana proglašen za najboljeg igrača Evrope neće igrati na ovom meču zbog istegnuća mišića desne noge, ali tim Barselone ima dovoljno jak sastav da izađe na megdan moskovskom Spartaku, koji želi da se posle ove utakmice vrati kući sa što manje primljenih golova.

“Smatram da nema lakih protivnika u grupnoj fazi i nema lakih grupa. Svaka grupa je teška na svoj način, i to će se videti na terenu. Znam samo da moramo da igramo meč po meč i da će svaki protivnik pokušati da nam oteža posao, zato moramo ostati fokusirani i odraditi posao do kraja”, rekao je Lionel Mesi.

Ekipu Spartaka predvodi španski stručnjak Unaji Emeri koji jako dobro poznaje kvalitete ekipe Barselone, pošto je četiri sezone vodio ekipu Valensije u Primeri, međutim nijednom nije uspeo da pobedi ekipu iz Katalonije. Spartak se pojačao tokom prelaznog roka dovođenjem Kalstroma i Hurada, i sigurno će svima u grupi biti jako težak protivnik, ali teško je očekivati čudo na “Kamp Nou”, i Unaji Emeri će učiniti sve što je u njegovoj moći da ekipa izbegne goleadu u meču sa Barselonom.

Ove dve ekipe su se sastajale u grupnoj fazi LŠ u sezoni 1993/1994 kada je Barselona kao prva u grupi prošla dalje, a Spartak završio takmičenje kao trećeplasirana ekipa. U Moskvi je bilo 2:2, dok je u Barseloni rezultat bio 5:1 u korist domaćina.

Interesantno je i to da će utakmicu suditi sudija Milorad Mažić, kome će ovo biti prva zvanična utakmica koju sudi u grupnoj fazi LŠ, posle odlično odrađenog posla u utakmici AEL-a iz Limasola i Anderlehta u plej-of utakmici.

Ekipa Seltika voli da igra u grupi sa Benfikom, sa kojom su do sada igrali u dva navrata, u sezoni 2006/2007 i 2007/2008, i u oba slučaja je Seltik prolazio grupu kao drugoplasirana ekipa, a Benfika išla u Kup UEFA. U sezoni 2006/2007 u obe utakmice rezultat je bio 3:0, prvo u korist Seltika a potom u korist Benfike, dok je u sezoni 2007/2008 rezultat bio 1:0, za Benfiku u prvom meču strelac je bio Oskar Kardozo, dok je u pobedi Seltika strelac bio Aiden Mek Gidi, koji sada igra za Spartak iz Moskve.

Svoju šansu Seltik traži upravo u ovakvim mečevima, gde može da se nada osvajanju bodova neophodnih za prolaz dalje.

„Kad god smo igrali protiv njih igrali su u sistemu 4-3-3 sa veoma pametnim igračima na sredini terena i dobrim bekovima koji u svakom trenutku mogu da krenu u napad, i mislim da se njihova filozofija neće menjati ni u ovom meču. Imali su turbulentan prelazni rok, u kojem su otišla dva najbolja igrača, ali je doveden jedan od najboljih strelaca portugalske lige, Lima, tako da će biti jako opasni“, zaključio je Nil Lenon, trener Seltika.

Benfika će pored odlaska Vitsela i Garsije biti i dodatno oslabljena neigranjem kapitena Luizaa zbog dvomesečne suspenzije nakon sukoba sa sudijom u prijateljskoj utakmici sa Fortunom u Nemačkoj. Ipak, ekipa Horhea Hesusa želi da osvoji sva tri boda i tako na najbolji mogući način započne svoju kampanju u Ligi šampiona.

Grupa H:

U prvom kolu sastaju se glavni favoriti grupe H. Mančester junajted na Old Trafordu dočekuje Galatasaraj. Menadžer Mančester Junajteda Aleks Ferguson izjavio je da njegov tim neće ponoviti greške iz prošle sezone i da spremno ulazi u Ligu šampiona.

"Imamo iskustvo igranja protiv Galatasaraja i uvek ću se sećati transparenta dobrodošlice u pakao. Očekujem težak meč za moju ekipu, ali i povoljan rezultat", istakao je Ferguson.

Fudbaler Mančester Junajteda Rajan Gigs prisetio se meča iz 1993. godine kada je njegov tim gostovao u Istanbulu.

"Sećam se kao da je juče bilo. Imao sam samo 19 godina. Atmosfera je bila paklena. Danas je drugačija situacija. Ovu utakmicu moramo da dobijemo ako želimo da idemo dalje", rekao je Gigs.

Sa druge strane nalazi se Galatasaraj, velikan turskog fudbala koji je lepo otvario ovu sezone, zauzevši lidersku poziciji u turskom prvenstvu posle četiri odigrana kola.

Trener Galatasaraja Fatih Terim siguran je da njegovi izabranici poseduju kvalitet neophodan da se Mančester Junajtedu napravi problem.

"Nema potrebe da preterano govorim o tome koliko je Mančester Junajted veliki klub. Poštujemo ih ali nema razloga da ih se bojimo. U Englesku odlazimo po povoljan rezultat", istakao je Terim.

Turci nikada nisu pobedili Engleze u evropskim takmičenjima. Treba napomenuti da Galatasaraj na Old Trafordu ima solidan skor od jednog poraza i tri remija. Poslednji meč je odigran davne 1994. godine kada je Junajted slavio sa 4:0. Zanimljivo, da iako Galatasaraj nije pobedio Junajted, izbacili su ih na golove u gostima u sezoni 1993/94. Revanš meč ostaće upamćen po tome što je Erik Kantona dobio crveni karton i na izlasku ga je tursku policajac udario pendrekom. Od tada u Engleskoj Ali Sami Jen, sada već bivši stadio Galatasaraja, je dobio nadimak pakao.

Zanimljiv okršaj mogli bi da imaju Braga i CFR Kluž koji nikada nisu igrali međusobno. Braga je posle boljeg izvođenja penala eliminisala Udineze u plej-of fazi Lige šampiona. CFR Kluž nije imao većih problema sa švajcarskim Bazelom i sa dve sigurne pobede obezbedio sebi učešće u Ligi šampiona. Braga je pre dve sezone bila u finalu Lige Evrope kada je od Benfike izgubila sa 2:1. Rumunski tim je dva puta učestvovao u Ligi šampiona sezone 2008/09 i 2010/11 i u oba slučaja završio je na poslednjem mesto u svojoj grupi.

Trener Brage Žoze Peseiro očekuje povoljan rezultat svog tima u meču sa Klužom.

"Znamo da je Kluž nezgodan tim, ali ovo vidimo kao najbolju šansu za pobedu u ovoj grupi. Idemo na sva tri boda", rekao je Peseiro.

Takođe je bio optimističan i trener Kluža, Joana Andonea.

"Ekipa Brage je favorit na ovom meču. Pokušaćemo da nametnemo svoju igru i da ostvarimo povoljan rezultat", istakao je Andone.

Braga je pre dve sezone bila u finalu Lige Evrope kada je od Benfike izgubila sa 2:1. Rumunski tim je dva puta učestvovao u Ligi šampiona sezone 2008/09 i 2010/11 i u oba slučaja završio je na poslednjem mesto u svojoj grupi.

Ima mnogo toga što vezuje ova dva kluba, uključujući šest portugalskih igrača koji igraju za Kluž od kojih su dva (Velente i Felgueiras) nastupali za Bragu. Antonio Konsisao, bivši igrač i pomoćni trener Brage, bio je trener Kluža između aprila i novembra 2009. godine sa kojim je osvojio Rumunski kup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve