Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 13.09.2012.

16:46

FA: Liverpule, izvini!

Fudbalska asocijacija Engleske konačno se izvinila gradu Liverpulu i porodicama 96 navijača koji su nastradali u tragediji na Hilsborou.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Oni su poginuli zbog loše policijske procene na tom šefildskom stadionu 15. aprila 1989, pre i na početku utakmice polufinala FA kupa sa Notingem Forestom.

Porodice nastradalih navijača su dobile na uvid više hiljada tajnih dokumenata koji su do sada bili nedostupni. U njima se vidi da je glavni uzrok najveće tragedije u istoriji engleskog fudbala loša policijska kontrola ulaska na tribine.

"Duboko žalimo zbog ove tragedije, koja nije smela da se dogodi. Porodice u poslednje 23 godine trpe veliku bol, a FA je naučio lekciju i od tada se u fudbalu mnogo toga promenilo", izjavio je predsednik FA Dejvid Bernstin.

Sama tragedija i udeo policijske krivice u njoj nisu najsramniji deo zbivanja tog proleća. Još strašnija je činjenica da je u policiji i jednom delu javnosti postojala organizovana zavera da se za nesreću optuže navijači u to doba najuspešnijeg britanskog kluba, koji su posle Hejsela četiri godine ranije bili na lošem glasu.

U tajnim dokumentima koji su sada dostupni javnosti između ostalog može da se vidi kako je policija pokušala svu krivicu da prebaci na nastradale navijače, da su pojedini policajci menjali iskaze i da se bez osnova pričalo o tome kako su nastradali bili pod uticajem alkohola i imali kriminalnu prošlost.

U izveštaju lorda Tejlora iz 1990. godine,koji je poslužio kao osnovna kompletnoj rekonstrukciji britanskog fudbala, počevši od izgleda stadiona, navodi se da je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu. Ipak, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Porodice nastradalih narednih dana će u dogovoru sa advokatima odlučiti o daljim koracima.

Njima se u sredu u ime Vlade Velike Britanije izvinio i premijer Dejvid Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d