Nova vest
Fudbal

Petak, 07.09.2012.

23:38

SP, kval: Škotska - Srbija (16.00)

Fudbalska reprezentacija Srbije počinje novi kvalifikacioni ciklus, sa novim selektorom traži plasman na Svetsko prvenstvo 2014. godine.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Težak put ka Brazilu "Beli orlovi" počeće iz Glazgova gde će u subotu od 16.00 časova gostovati selekciji Škotske.

Selekciju je preuzeo nekadašnji reprezentativac Siniša Mihajlović koji je još uvek početnik u trenerskom poslu, a debitant kada je u pitanju vođenje repezentacije.

U prvom mečevima grupe A odigranim u petak,Hrvatska je savladala Makedoniju (1:0), dok je Belgija slavila u Velsu (2:0).

Nakon razočaravajućeg nastupa u kvalifikacijama za EP 2012, srpski tim ostao je bez nekoliko igrača koji su biti stub tima u poslednjih nekoliko godina, pre svih kapitena Dejana Stankovića i Nemanje Vidića.

Srbija je tokom leta imao četiri test meča, veoma jaka test meča u kojima nije ostvario pobedu. Srbija je poražena od Španije (2:0), Francuske (2:0) i Švedske (2:1), a remizirala je sa Republikom Irskom (0:0) u generalnoj probi. Dakle, bleda igra, porazi, i samo jedan gol u četiri meča.

Koliko su ovi teški testovi i porazi pomogli našem timu videćemo već u subotu. U svakom slučaju, zbog njih su "Orlovi" trenutno tek 42. tim na FIFA rang listi.

Rival je selekcija Škotske, veoma čvrst tim koji retko gubi bodove na svom terenu, ali selekcija koja nema mnogo uspeha već nekoliko decenija.

Na Mundijalu su poslednjih put učestovali 1998. godine u Francuskoj, dok EURO nisu videli od 1996. U kvalifikacijama za EP 2012. igrali su u grupi sa Španijom, Češkom, Litvanijom i Lihtenštajnom i zauzeli treće mesto.

Nisu se proslavili, ostvarili su samo tri pobede i to neuverljive dva puta protiv Lihtenštajna (1:0, 2:1) i Litvanije. Mada, u duelima sa Španijom i Češkom na svom terenu su postigli po dva gola, i osvojili bod, poraženi su od Španije 3:2.

U osam mečeva Škoti su postigli 9, a primili 10 golova. Najbolji strelac bio je Stiven Nejsmit koji se jedini dva puta upisao u listi golgetera. Mečeve je u proseku pratilo oko 43.500 gledalaca.

Najiskusniji igrač u timu koji je sastavio Krejg Levin je napadač Keni Miler koji je odigrao 60 mečeva i postigao 16 golova, po čemu je daleko najbolji strelac ovog sastava Škotske. Ostali reprezentativci su postigli ukupno 15 golova.

Među iskusnijima je i defanzivac Geri Kaldvel koji imao 49 nastupa, dok šestorica reprezentativaca imaju preko 20 (golman Alana Mekgregor, defanzivci Kristof Bera, Alan Haton i Endi Vebster, vezista Džejms Morison, te napadač Šon Maloni).

Glavna opasnost po gol Srbije trebalo bi da preti upravo od Malonija, centarfora Vigan Atletika, te napadača Evertona Stivena Nejsmita. Ključni ostatak tima činiće upravo najiskusniji, vezni red kontrolisaće Čarli Adam i pomenuti Morison, dok će odbranu da "nose" Kaldvel i Haton.

Siniša Miihajlović imaće debi u zvaničnim utakmicama, a očekuje težak duel Škotskom kojoj daje status favorita u subotu. Mihajlović na premijeri neće moći da računa na povređenog Dušana Bastu.

Kao i selektor, i reprezentativci Aleksandar Lukić i Dejan Lekić očekuju tešku utakmicu, dok krilo CSKA Zoran Tošić ističe probleme sa realizacijom, ali veruje da je tim na dobrom putu.

Optimisti su i drugi Partizanovci, Marko Šćepović, Matija Nastasić i Radosav Petrović. Škoti sa druge strane najavljuju pritisak na naš tim, a Šon Maloni veruje da Srbija nije bolja.

Prvi meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine između Škotske i Srbije igra se u subotu na "Hempden parku" od 16.00 časova.

Srećno Orlovi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve