Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 19.04.2012.

20:10

LE: Pobede Atletika i Sportinga

Fudbaleri madridskog Atletika i Sportinga iz Lisabona ostvarili su pobede u prvim polufinalnim utakmicama Lige Evrope.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Atletiko je na svom terenu dobio Valensiju sa 4:2, dok je Sporting takođe kod kuće bio bolji od Atletik Bilbaa sa 2:1.

Na Visente Kalderonu dva gola dao je Falkao i po jedan Miranda i Adrijan Lopes, a pogotke za Valensiju dali su Žonas i Košta. U Lisabonu je Bilbao poveo preko Aurtenećea, ali je Sporting preokrenuo preko Insue i Kapela.

Revanš mečevi na programu su sledećeg četvrtka, a finale se igra 9. maja u Bukureštu.

Sporting: Rui Patrisio, Kariko (Kariljo 69'), Polga, Pereira, Insua, Šandao, Šars, Ismailov, Kapel (Pereirinja 84'), Martins (Rubio 77'), Van Volfsvinkel.
Atletik Bilbao: Iraisos, Aurteneće, Amorebieta, Iraola, Ekiza, Ituraspe, De Markos, Erera (San Hose 73'), Ljorente, Susaeta (Gomes 84'), Muniain.

Prvu priliku u Lisabonu videli smo u četvrtom minutu, Insua je izuzetno snažno šutirao sa 30-ak metara iz slobodnog udarca, ali je golman Iraisos izboksovao loptu u polje.

Bilo je jasno da Sporting želi da iskoristi podršku publike i da dođe do vođstva. U devetom minutu bili su blizu tog cilja, kada je Van Volfsvinkel šutiralo malo pored gola nakon ubacivanja Martinsa.

Ipak, gosti su se oslobodili početnog pritiska i do prve šanse došli su u 13. minutu, kada je Ljorente glavom šutira preko prečke. Uzimajući u obzir utakmice oba tima u prethodnom delu takmičenja, veći deo javnosti očekivao je više šansi i golova, ali u narednih 20-ak minuta igralo se uglavnom na sredini terena, uz tek pokoju organizovaniju akciju Sportinga.

Do kraja poluvremena videli smo nekoliko bezopasnih, ali i jedan vrlo opasan pokušaj sa distance – u 42. minutu lopta je posle šuta Van Volfsfinkela prohujala pored leve stative.

U samoj završnici prvog dela igre Kapel je u kontri odlično zadržao loptu i pravovremeno uposlio Insuu, koji je traljavo reagovao i nije ni uputio udarac ka golu.

Domaći navijači u 53. minutu tražili su penal nakon navodnog igranja rukom Amorebiete, a samo minut kasnije gosti pravo niotkuda stižu do vođstva – Susaeta je izveo slobodni udarac iskosa sa desne strane, Insua je nedovoljno dobro intervenisao i lopta se odbila na drugu stativu do usamljenog Jona Aurtenećea, koji je rutinski šalje u mrežu.

Sporting je bio uzdrman neočekivano primljenim golom, a u 59. minutu samo luda sreća spasla ih je novog pogotka u sopstvenoj mreži, kada je Amorebieta posle kornera ostao bez čuvara, ali je lopta posle njegovog udarca završila na stativi.

Lisabonski tim bio je ’na konopcima’, a gosti su se rastrčali po terenu i u nekoliko navrata malo je nedostajalo da iskoriste smušenost domaćih i da povedu sa 2:0.

U 69. minutu Sporting je propustio veliku priliku za izjednačenje – Ismailov je vrhunski centrirao sa desne strane, ali je Van Volfsfinkel vrlo loše zahvatio loptu glavom.

Domaći su igrali sve bolje i u 76. minutu stižu do izjednačenje zahvaljujući dovitljivom Insui – gosti su nedovoljno dobro izbili loptu, ona je pala na zemlju, a 23-godišnji Argentinac je dotrčao i sa desetak metara je glavom smestio u desni ugao Iraisosovog gola.

Četiri minuta kasnije razigrani Sporting napravio je potpuni preokret – Dijego Kapel primio je loptu na 20-ak metara od gola, namestio je na levu nogu i poslao precizan udarac u donji levi ugao.

Do kraja je Sporting mogao da postigne još neki gol, najbolju šansu propustio je rezervista Kariljo, ali nema sumnje da će domaći biti zadovoljni i ovakvim ishodom.

Atletiko Madrid: Kurtoa, Luis, Dominges, Miranda, Suares, Turan (Tijago 80'), Gabi, Adrijan Lopes (Salvio 88'), Falkao, Huanfran, Dijego (Perea 86').
Valensija: Alveš, Ramo, Alba (Pjati 73'), Ruis, R. Košta, Matju, Topal, Feguli (Kanales 72'), Košta, Žonas (Aduric 79'), Soldado.

U petom minutu Atletiko je lako mogao da dođe do vođstva, ali je posle kombinacije Turana i Dijega sjajno intervenisao golman Dijego Alveš i na taj način je sačuvao svoj tim rano primljenog gola.

Pet minuta kasnije ’jorgandžije’ su ponovo napale po levom boku, ali jer Alveš odbranio šut Adrijana Lopesa. Domaći tim inicijativu je krunisao golom u 17. minutu – Turan je uspeo da centrira pored Ramija, a Radamel Falkao glavom postiže svoj 31. gol u sezoni za vođstvo Atletika.

’Slepi miševi’ delovali su ošamućeno, ekipa Dijega Simeonea potpuno je kontrolisala meč, ali ozbiljnijih prilika nije bilo. Vremenom se Valensija malo oslobodila i došla do prve šanse u 32. minutu, kada je Rami nakon Koštinog kornera glavom poslao loptu malo pored stative.

Atletiko je ponovo bio bolji tim sve do finiša prvog poluvremena, kada gosti sasvim neočekivano stižu do izjednačenja preko Žonasa, koji je sačekao loptu na drugoj stativi i sproveo je u mrežu za izjednačenje.

Madriđani su bili mnogo bolji tim u prvom delu, a pravda je zadovoljena već u 49. minutu, kada je 27-godišnji Brazilac Miranda glavom poslao loptu u gol posle centaršuta Dijega iz slobodnog udarca.

Samo pet minuta kasnije Atletiko postiže novi gol – loptu je na nezgodnom mestu izgubio Topal, a Adrijan Lopes je matirao Dijega Alveša za veliku prednost domaćih.

Ni treći gol nije smirio domaće. koji su u 66. i 70. minutu propustili još dve izgledne prilike. Prvi put je Alveš loše reagovao posle šuta Dijega, ali se iskupio odbranivši udarac Turanu, da bi četiri minuta kasnije Alveš paradom sprečio pogodak nakon Dijegovog slobodnjaka.

Ipak, u 77. minutu nije Alveš nije mogao ništa posle fantastičnog šuta Falkaa sa ivice kaznenog prostora, posle kojeg se lopta od prečke zakucala u mrežu.

Atletiko je i do kraja meča bio bolji tim, ali nije uspeo da postigne i peti gol, za šta je ponovo kažnjen u trećem minutu nadokande – Rikardo Košta iskoristio je centaršut svoj prezimenjaka Tina i glavom je postigao gol nade za Valensiju.

Madriđani su bili bolji rival tokom celog meča, ali su primili po gol u nadoknadi oba poluvremena, što ih može skupo koštati u revanšu na Mestalji.

Liga Evrope, polufinale, prvi mečevi:
Sporting – Atletik Bilbao 2:1
Insua 76, Kapel 80 - Aurteneće 54
Atletiko Madrid – Valensija 4:2
Falkao 17, 77, Miranda 49, Adrijan 54 - Žonas 45, Košta 90

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu