Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 08.03.2012.

18:17

LE: Siti izgubio, Atletiko siguran

Odgirani su prvi mečevi osmine finala Lige Evrope, a pobede su ostvarili Sporting, Atletiko Madrid, Tvente i Olimpijakos.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Već posle prvog poluvremena bilo je jasno da će Atletiko Madrid dobiti Bešiktaš, a na kraju je bilo sigurnih 3:1. Iznenađenje je napravio Sporting koji je petom Šandaa slavio protiv Mančester sitija.

Minimalne pobede ostvarili su takođe Tvente i Olimpijakos. Džon de Jong je iz penala doneo prednost Holanđanima protiv Šalkea, dok je David Fuster doneo pobedu Grcima nad Metalistom u Harkovu.

U startnoj postavi Sitija odlično je odigrao srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov koji je nekoliko puta sam zapretio Rui Patrisiju. Tandem u napadu Serhio Kun Aguero i bezopasni Edin Džeko. Šansu sa klupe nije dobio bivši štoper Partizana Stefan Savić.

Prvih desetak minuta proteklo je u ispitivanju snaga na sredini terena, da bi Sporting u 10. minutu iznenada organizovao dobru akciju po levoj strani, a Džo Hart je morao da spasava gol posle snažnog šuta Žoaa Pereire.

Dva minuta kasnije Roberto Mančini morao je da napravi prinudnu izmenu u timu, jer se povredio Vinsen Kompani, a zamenio ga je Žoleon Leskot. Već u sledećem napadu Englezi su stigli do kornera posle kojeg je Rui Patrisio skoro sa gol linije morao da izbacuje loptu posle šuta Kolo Turea glavom.

I drugu šansu Siti je imao posle kornera, u 24. minutu, lopta je stigla do Gereta Berija ispred kaznenog prostora, on je odlično šutirao levom nogom, ali je lopta završila malo pored leve stative Patrisijevog gola.

U samom finišu prvog poluvremena Siti je imao odličnu šansu da stigne do prednosti, međutim, Serhio Kun Aguero se nije najbolje snašao pa je njegov šut završio pored gola.

Početak drugog poluvremena doneo je "kišu" golova, a pomalo neočekivano poveo je i Sporting. Nakon što je Džo Hart samo odbio loptu posle slobodnog udarca domaćina, najbliži lopti bio je Šandao čiji je pokušaj Hart ponovo zaustavio, da bi onda Brazilac ponovo odbijenu loptu bez razmišljanja petom poslao pored golmana Sitija i Engleske za 1:0.



Pola sata pre kraja Siti je zapretio preko Kolarova. Lopta je posle kornera stigla do srpskog beka koji je snažno šutirao sa skoro 30 metara, ali je njegov udarac levom nogom prošla pored gornjeg desnog ugla.

Desetak minuta kasnije Sporting je imao sjajnu priliku da duplira prednost. Domaćini su nadigrali odbranu Sitija, loptu je na sedam metara dobio Riki van Volfsvinkel koji je slabu šutirao, pa je Hart uhvatio loptu.

U 74. minutu umalo smo videli jedan od najlepših golova sezone, ali ne zbog realizacije već zbog asistencije. Rezervista Mario Baloteli utrčao je u kazneni prostor po levoj strani i u punom trku on je levu nogu probacio iza desne i tako ubacio loptu na peterac gde je uklizao David Silva, ali je šutirao pored gola.

Mogao je Siti do remija četiri minute pre kraja, ali je na njegovu nesreću sjajni Baloteli posle kornera pogodio samo prečku, iako je glavom šutirao sa oko 10 metara.

Nastavili su Englezi da pritiskaju odbranu Portugalaca u finišu meča. Aguero je bio u dobroj šansi, ali je njegov šut iz odlične pozicije blokirao Šandao. Domaćini su iznenada dobili kontru, Kariljo je sjajno istrčao do gola gostiju, ali je pokušaj Van Volfsvinkel da iskopira Šandaa nije prošao.

Sporting: Patrisio – Kariko, Polga, Pereira, Insua – Šandao, Šars, Izmailov (Pereirinja 59'), Fernandes (Neto 69'), Kapel (Kariljo 75') – Van Volfsvinkel;
Rezerve: Marselo (G), Alberto Rodriges, Evaldo, Pereirinja, Renato Neto, Kariljo, Dijego Rubio

Mančester siti: Hart – Kompani (Leskot 12'), Kolarov, Kliši, Kolo Ture – De Jong, Beri (Nasri 59'), Milner, Silva – Džeko (Baloteli 71'), Aguero;
Rezerve: Pantilimon (G), Leskot, Savić, Pisaro, Džonson, Nasri, Baloteli

Atletiko ubedljiv, minimalci Tventea i Olimpijakosa

Što se tiče ostalih utakmica najviše razloga za za zadovoljstvo pred revanš imaju navijači Atetiko Madrida. "Joragandžije" su prosto pregazile Bešiktaš u prvih 45 minuta kada su vodili sa 3:0.

Sjajni Argentinac Eduardo Salvio postigao je prva dva gola u mečevima osmine finala, i za samo tri minuta doneo 2:0 Atletiku na "Visente Kalderonu".



Fenomenalne "jorgandžije" nastavile su da "gaze" pogubljenog rivala pa je već u 37. minutu bilo 3:0, pošto je i Adrijan savladao golmana Bešiktaša Gonena. Na samom startu drugog dela Bešiktaš je konačno pokazoa znake života, a na 3:1 smanjio je nekadašnji igrač Atletika Simao Sabrosa prelepim golom.

Međutim, gosti nisu uspeli više od toga, pa će za sedam dana u Istanbulu morati da postignu bar dva gola, a da ne prime ni jedan da bi prošli među osam najboljih.

Veliki posao u Ukrajini odradio je Olimpijakos. Grci su bili blagi autsajderi u Harkovu, ali su ipak uspeli da ostvari minimalnu pobedu protiv Metalista koji je bio moćan u prethodnim fazama Lige Evrope.

Tim iz Pireja je do važnog gola u gostima stiago u 50. minutu preko Davida Fustera. Ukrajinci su pokušali da bar izjednače, ali im je isključenje Edmara u finišu dodatno zakomplikovalo posao, pa je ostalo 0.1. Vladimir Dišljenković i Milan Obradović ostali su na klupi domaćeg tima.



Minimalnu prednost pred revanš imaće i Tvente koji je sa 1:0 slavio na svom terenu protiv Šalkea. Holanđani su tek iz penala uspeli da zatresu mrežu tima koji se muči sa formom poslednjih nekoliko nedelja.

Jedini gol ugol u Enšedeu postigao je Luk de Jong koji je realizovao kazneni udarac koji je skrivio Džoel Matip, koji je zbog toga dobio crveni karton.

Od 21.05 časova na B92 ćete moći da gledate duel sa "Old Traforda" gde Mančester junajtedu gostuje Atletik Bilbao.

Liga Evrope, osmina finala (19.00h):
Atletiko Madrid – Bešiktaš 3:1 (3:0)
Salvio 24, 27, Adrijan 37 - Simao 53
Sporting Lisabon – Mančester siti 1:0 (0:0)
Šandao 51
Metalist - Olimpijakos 0:1 (0:0)
Fuster 50
Tvente – Šalke 04 1:0 (0:0)
De Jong 61

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu