Nova vest
Fudbal

Nedelja, 12.02.2012.

23:40

Zambija prvi put prvak Afrike!

Fudbalska Reprezentacija Zambije u svom trećem finalu stigla je do titule šampiona Afrike pošto je posle boljeg izvođenja penala pobedila Obalu Slonovače.

Izvor:

Autor:

Default images

Posle 120 minuta igre nije bilo golova, a Didije Drogba je u 70. minutu promašio penal. Zambija je pobedila ukupnim rezultatom 8:7.

Reprezentacija Zambije je gubila u finalima 1974. godine i 1994. godine, a pre 19 godinar eprezentacija Zambije je teško postradala u avionskoj nesreći, u kojoj je poginulo 18 igrača, praktično ceo tim osim prve zvezde Kaluše Bvalije.

Kolo Ture je promašio penal u osmoj seriji, tj. njegov udarac je zaustavio golman Zambije Mvene, ali je zatim reprezentativac Zambije Kalaba šutirao preko gola.

Međutim napadač Arsenala Žervinjo je kao i Kalaba šutirao preko gola, a Sunzu je sigurnim izvođenjem penala najavio veliko slavlje na terenu i u Zambiji.



Zambija je dva dana po plasmanu na Kup afičkih nacija zamenila selektora (Erv Renar umesto Darija Bonetija), a predsednik FSZ Kaluša Bvalija je sa tugom obilazi mesto tragedije kompletne njegove generacije (on preživeo pad aviona 1993. zato što je u Dakar leteo pravo iz Evrope). "Čipolopolo" je na putu do Kupa afričkih nacija osvojio prvo mesto u grupi, ali Libiji nije dao gol u dva meča. Zambija je igrala bez Džejkoba Mulenge (Utreht), sa 4 igrača iz Evrope, jednim iz kineske lige i okosnicom kongoanskog snažnog tima Mazembe, dvostrukog šampiona i dvostrukog osvajača Superkupa Afrike u poslednje tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu