Nova vest
Fudbal

Sreda, 21.12.2011.

16:10

Stefanović: Zvezda vratila 4 mil. €

Delegacija FSS, Crvene zvezde i Partizana prisustvovala je u Nionu sastanku UEFA Odelenja za licenciranje i finansijski fer-plej.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Delegacija predvođena generalnim sekretarima FSS Zoranom Lakovićem, Partizana Darkom Gruborom i Zvezde Đorđem Stefanovićem obavila je razgovore na temu dugova i potraživanja dva kluba prema evropskim klubovima.

Glavna tema sastanka kojim je predsedavao šef Odelenja Andre Travers bila je vezana za primenu Sistema licenciranja klubova za učešće u evropskim takmičenjima, a posebno u domenu finansijskih kriterijuma i njihovog ispunjavanja.

Klubovima su prezentovani određeni nedostaci primećeni od strane UEFA prilikom posete FSS-u krajem septembra, kada su pregledali kompletnu dokumentaciju klubova učesnika evropskih takmičenja.

Uz saglasnost UEFA, našim klubovima ostavljen je rok do 27. januara 2012. godine, do kada moraju da isprave određene nedostatke. Dan kasnije, 28. januara, biće održana sednica Finansijskog i fer-plej panela UEFA, na kojem će članovima ovog tela biti prezentovani izveštaji od strane nezavisnog revizora UEFA, kao i zaključci sa današnjeg sastanka i sa pomenute posete.

Čelnici UEFA Odeljenja za licenciranje i finansijski fer-plej obavestili su sve da će u narednom periodu biti striktnija kontrola ispunjenosti finansijskih uslova iz Sistema licenciranja klubova koji žele da se takmiče na evropskoj sceni.

Ovom prilikom predstavnici UEFA obećali su pomoć delegacijama Crvene zvezde i Partizana na putu naplata brojnih potraživanja iz prethodnih godina od strane inostranih klubova.

"Sastanak je bio izuzetno koristan i hvala Fudbalskom savezu odnosno gospodinu Lakoviću što su preduzeli ovakvu inicijativu", rekao je generalni sekretar Zvezde Đorđe Stefanović koji je dodao da je UEFA primila izveštaje nezavisnog revizora koji se tiču poslovanja Crvene zvezde.

"Razgovor sa odgovornima u evropskoj kući fudbala je prošao u dobrom tonu. UEFA je prihvatila saznanje da je Crvena zvezda u velikom broju slučajeva regulisala svoje obaveze po starim dugovanjima i da je uklonila značajne nepravilnosti u izveštajima iz perioda 2007. – 2009. godine. U poslednje dve godine Crvena zvezda je izmirila više od 4 miliona evra zaostalih dugovanja. Verujemo da bi ta sredstva sigurno omogućila veće investicije u ekipu i konkretnije sportske rezultate, ali nasleđeni dugovi su morali biti izmireni".

Stefanović posebno ističe da je Crvena zvezd pred UEFA nema novih dugovanja ka nekadašnjim igračima i funkcionerima.

"Nisu napravljena nova zaduženja i nove povrede pravilnika o finansijskom poslovanju. Ipak, ne krijemo da postoji još dugovanja iz perioda 2007-2009. godina i moraju se u celosti što hitnije izmiriti. Zato će Zvezda u narednom period ponovo morati da izdvaja značajna sredstva za regulisanje dugovanja", istakao je Stefanović.

Finansijski fer-plej koji je UEFA uvela obavezuje svaki klub, pa i Crvenu zvezdu i Partizan, biće sigurno sve rigorozniji.

"Klubovi su dobili kratke rokove da rešavaju preostale obaveze. UEFA nema pardona kad je finansijski fer-plej u pitanju. Očekuje nas novi sastanak 28. januara koji je zamišljen kao panel diskusija klubova. Disciplinski komitet UEFA ima pravo da opomene ili suspenduje klubove iz takmičenja u slučaju nepoštovanja dogovora odnosno neizmirivanja dugovanja".

Crvenu zvezdu je posebno zanimao segment potraživanja, s obzirom da je poznato da klub, na evropskom nivou, više para potražuje nego što duguje.

"UEFA je preuzela na sebe da kontaktira federacije čiji klubovi duguju Zvezdi ali da ne mogu da garantuju naplatu. Verujemo da će i dugovanja prema nama biti izmirena, jer će to Zvezdi olakšati izmirenje njenih obaveza", jasan je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve