Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.04.2011.

20:38

Real - Barsa: Nastavak rata u KK

Real i Barselona u sredu od 21:30 na Mestalji u Valensiji igraju finale Kupa Kralja. Ovo je drugi od ukupno četiri El Klasika, koliko dva tima igraju u 17 dana.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Nakon remija u Primeri u subotu (1:1), sve oči su uprte u novo takmičenje u kojem oba tima konkurišu za titulu.

Madriđani su poslednji put osvojili kup daleke 1993, a nisu se našli u finalu od 2004. Sa druge strane, Barselona, koja je Kup osvajala čak 25 puta, poslednji put je slavila 2009. Aktuelni šampion je Sevilja.

Mada u svetskom fudbalu Kup Kralja zauzima manje bitno mesto u odnosu na, primera radi, FA Kup, ovoga puta finale željno iščekuju milioni ljubitelja fudbala širom sveta. Razlog je jednostavan - u njemu se sastaju Real i Barselona, i to u sezoni u kojima se im se putevi u tri takmičenja ukrštaju čak četiri puta u periodu od 17 dana.

Pred prvi susret, odnosno utakmicu 32. kola Primere, predstavili smo vam trenutno stanje timova i najave mečeva, dok smo se još na početku sezone osvrnuli na epsko rivalstvo Lea Mesija i Kristijana Ronalda, dvojice fudbalera koji su odlučili i sudbinu 162. El Klasika, odigranog u subotu.

Posle 90 minuta, isključenja Raula Albiola i dva penala, krajnji rezultat je bio 1:1. Mesi je preko penala postigao svoj deveti gol u 10 mečeva protiv Reala, ali prvi gol protiv ekipe čiji je trener Žoze Murinjo. Ronaldo je, takođe preko penala, prvi put postigao gol protiv Barselone i sada, posle 32 kola, Barsa sa 85 bodova Realu "beži" čak osam. Pošto je gotovo nemoguće da pretrpe tri poraza u preostalih šest susreta, ovoga puta trka za titulu je rešena i Barselona odnosi tu bitku i treći put u nizu postaje šampion Primere. Sada preostaje bitka za Kup, ali i dva u najavi monumentalna okršaja u polufinalu Lige šampiona, koji se igraju 27. aprila i 3. maja.

No, pre nego što se rat nastavi, šta smo tačno videli u subotu?

Utakmica u kojoj su se neki žalili na sudije, neki na Murinjovu naizgled defanzivnu taktiku, a neki na visinu trave na Bernabeu (!?), bila je tačno onakva kao što je većina pretpostavljala. Izuzetno brza, sa ogromnim brojem preciznih pasova, preciznijih startova, Murinjove zagonetne i promenljive taktike i Gvardiolinog imperativa "lepršave" igre koja puca po krilima, slika 162. El Klasika bila je fantastičan uvod u ono što nas čeka u naredna tri susreta.

Posle katastrofalnog poraza od 5:0, koji je Murinjo 29. novembra 2010. pretrpeo na Kamp Nou, Portugalac se zakleo da će se "vratiti". Ipak, taktika koju je primenio u okršaju na Bernabeu nije bila drastično drugačija od onoga što smo gledali dok je vodio Inter, ili, još bolje, Čelsi. Tempirani obruč oko gola, koji Barseloni prepušta čitavu sredinu terena, a potom se steže i udara u brzim kontrama, u nekim trenucima nije bio privlačan za gledanje (Barsa je imala posed lopte 70:30), ali je svakako bio efikasan.

Stvar je svakako izvukao napad Reala, koji je ovaj put bio relativno ravnopravan sa katalonskim "svemircima", tako da Ronaldo nije bio duh na terenu, dok je Marselo svoj zadatak u defanzivi odradio bez greške. Na kraju je Real čak imao više šuteva na gol od rivala. Pepe, koji se ovaj put našao u ulozi zadnjeg veznog, takođe je briljirao, a slaba karika je bio Di Marija, o Albiolu da ne govorimo.

Sa druge strane, Gvardioli nije bila potrebna "nikakva taktika" - njegova Barselona je toliko jaka i opasna, da prećutna parola "hranite Mesija loptama" savršeno funkcioniše, pošto je Argentinac u dosadašnjem toku sezone postigao spektakularnih 49 golova, uz 18 asistencija u Primeri i tri u Ligi šampiona. Neki su govorili da je Barselona igrala sa 20 odsto snage i čuvala loptu jer ovaj meč za njih nije bio mnogo bitan, ali o tome nema ni govora. El Klasiko je apsolutni prioritet za oba tima i svaki susret je prilika za dokazivanje i dominaciju.

Barsa je u derbiju bila Barsa, brza i opasna, sa čak 817 (!!!) preciznih pasova, naspram Realovih 278. Istini za volju, Real je solidno čuvao Mesija, ali su zato Ćavi i Inijesta terorisali "galaktičare", dok je slaba karika bio samo Vilja, koji nije postigao gol na poslednjih 10 utakmica.

Posle sramotnog starta Albiola nad Viljom u 53. minutu, defanzivac Reala opravdano dobija crveni karton, Mesi postiže gol sa bele tačke i svi strepe da će Madriđani ponovo pretrpeti brodolom. Ipak, otpisivati tim koji vodi Murinjo amaterska je greška.

Umesto da se ukopa, Murinjo ubacuje Ozila i Adebajora i Real počinje da igra sve bolje. Do kraja meča Madriđani su imali bolje šanse od rivala, a rezultat je rešio Dani Alveš, koji osam minuta pred kraj obara Marsela, da bi Ronaldo potom izjednačio preko penala.

Sve u svemu, bilo je to eksplozivno i zanimljivo veče gde je remi bio možda i najrealniji rezultat.

Šta nas, dakle, očekuje u sredu?

Kup Kralja je prestižno špansko takmičenje, osnovano 1902. godine. Najtrofejniji tim u Kupu je Barselona, koja je pobeđivala čak 25 puta, uz devet poraza u finalu. Sa 17 titula i čak 19 poraza u finalu, Real je na trećem mestu po uspešnosti, iza Bilbaa, koji ima 23 pobede, ali nisu osvajali kup od 1984.

Barsa je poslednju titulu osvojila 2009, kada su pobedili upravo Bilbao 4:1. Real se nije u finalu našao još od 2004, kada ih je Saragosa dobila 3:2. Šampioni poslednji put bili 1993.

Prema kladionicama, ali i istoriji, Barselona je "na papiru" favorit. Katalonski tim se sa Realom do sada četiri puta sastajao u finalu, a pobedili su u čak tri slučaja. Od osmine finala nadalje, Katalonci su postigli 22 gola, a primili svega četiri. I Real se dobro drži, uz gol razliku 20:7 u poslednjih šest susreta u KK. Ako se statistikama doda i nestvaran učinak Barselone od samo jednog poraza u 32 meča u Primeri, čini se da je aktuelni šampion Španije nepobediv.

Ipak, sudeći po svemu prikazanom u subotu, i ovo će biti eksplozivan i neizvestan meč. Teško je proceniti kakvu je taktiku Murinjo sada spremio, ali je gotovo izvesno da ćemo videti Ozila u prvoj postavi, dok sa Iguainom, Kakom, Benzemom i Adebajorom na klupi, Real ima mnoge mogućnosti.

Za razliku od Reala, Barsa se suočava sa odsustvom kapitena Karlesa Pujola, koji se u subotu povredio, tako da je verovatno da će se u defanzivi naći Pike i Milito. Gvardiola je takođe najavio da će se, umesto Valdesa, na golu naći Hose Manuel Pinto, koji je i do sada branio u Kupu Kralja.

Kapiten Reala Iker Kasiljas izjavio je da mu je trofej u Kupu Kralja veoma važan.

"Ovo je bitan trofej za Real. Nismo ga osvojili 17 godina, a to ne sme da nam se dešava. Dodatna nam je motivacija to što igramo protiv Barse, a ja sam uzbuđen, jer za 11 godina u klubu nisam osvojio ovo takmičenje".

Trener Barselone Pep Gvardiola se ne plaši eventualnih "iznenađenja" od Murinja.

"Znamo da Madrid sada igra mnogo bolje nego na početku sezone, ali se ne plašimo. Previše se dobro poznajemo. Razmatrali smo sve opcije i kombinacije i očekujem otvoren meč sa mnogo šansi na obe strane. Pobednika je stvarno nemoguće predvideti", rekao je katalonski strateg.

Meč na Mestalji u Valensiji je na programu od 21:30. Sudiće ga Undijano Maljenko.

Temu o četiri El Klasika pročitajte ovde.

Biografije Lea Mesija i Kristijana Ronalda pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu