Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.02.2011.

18:57

Žigić doneo Birmingemu Liga kup!

Fudbaleri Birmingema osvojili su engleski Liga kup pošto su u finalu na ‘Vembliju’ pobedili Arsenal sa 2:1.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Ključni čovek u trijumfu Birmingema bio je srpski reprezentativac Nikola Žigić koji je postigao prvi i učestvovao kod drugog gola.

Nekadašnji napadač Crvene zvezde je prvo u 28. minutu doveo ekipu Aleksa Mekliša do prednosti, izjednačio je Robin van Persi u 39. minutu, a pobedu Birmingemu doneo je Obafemi Martins u poslednjem minutu utakmice nakon odličnog skoka Žigića i očajne reakcije odbrane Arsenala.

Ekipa Birmingema je tako došla do drugog trofeja u istoriji kluba. Prethodni je takođe bio Liga kup, a osvojen je davne 1963. godine. Sa druge strane, Arsenal je bez velikog trofeja od 2005. godine.

Arsenal je finale igrao znatno oslabljen bez kapitena Seska Fabregasa i desnog krila Tea Volkota, i to se osetilo iako su ‘tobdžije’ bili bolji rival tokom 90 minuta.



Ipak, Birmingem je odigrao veoma mudro, veoma borbeno, i ne može se reći da je nezasluženo osvojio trofej.

Meč je počeo prilikom Andreja Aršavina u osmom minutu, ali je već tada golman Birmingema Ben Foster najavio sjajno izdanje. Žigić je tokom cele utakmice stvarao puno problema odbrani Arsenala, dobio je većinu vazdušnih duela, a u 28. minutu je postigao i vodeći gol.

Nakon jednog kornera Rodžer Džonson je bio najviši u soku, prebacio je loptu na peterac, a tamo je Žigić glavom sporveo iza odbrane i golmana Arsenala za 1:0. Bio je to četvrti gol srpskog fudbalera u poslednjih pet mečeva Bimringema i drugi Arsenalu ove sezone.

Samo dva minuta nakon vođstva Bimringema, tim Arsena Vengera je lako mogao da izjednači, ali je udarac Van Persija završio pored gola.

Veliku priliku da već u 35. minutu reši pitanje pobednika imao je upravo Žigić, ali je posle dodavanja Gardnera previše čekao i golman Ščešnji je uspeo da interveniše.

Kazna je stigla pet minuta pred poluvreme. Aršavin se poigrao sa dva defanzivca Birmingema na desnoj strani, uspeo je da centrira, a Robin van Persi je uhvatio volej koji je završio u daljem uglu gola Bena Fostera za 1:1.

U drugih 45 minuta tim iz Londona bio je mnogo bolji, ali su raspoloženi Ben Foster i dekocentrisani igrači u ‘crveno-belim’ dresovima doprineli da Birmingem ostane u utakmici do samog kraja. Redom su promašivali Nasri, Rosicki i Bentdner.

U 83. minutu Aleks Mekliš nrpavio je sjajan potez. Na teren je poslao Nigerijca Martinsa, koji je sedm minuta kasnije rešio utakmicu. Žigić je jednu dugačku loptu glavom spustio u šesnaesterac, Koščelni i Ščešnji očajno su se sporazumeli, a Martins je to iskoristio i smestio loptu u mrežu za konačnih 2:1.

Dva minuta nakon toga menadžer Birmingema izveo je Nikolu Žigića i tako omogućio srpskom napadaču da dobije ovacije na Vembliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu