Nova vest
Fudbal

Petak, 23.07.2010.

21:45

Murinen: "Branićemo se u Beogradu"

Trener HJK Helsinkija, Partizanovog rivala u 3. trećem kolu kvalifikacija za LŠ, Anti Murinen posle sedam godina ima priliku da se sretne sa srpskim fudbalom.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Do sada je pet puta sedeo na klupi protiv naših što klubova što reprezentacije, izgubio tri, a dobio dva meča.

"Bilo bi dobro da postignemo gol a mislim da je vreme da kao trener zabeležim i prvi remi u mečevima sa Srbima", ističe strateg Helsinkija.

"Sećam se da sam bio nekoliko puta u zemlji koja se tada zvala Jugoslavija, a sada Srbija. I bez obzira na rezultate, uvek sam se u vašoj zemlji prijatno osećao. Siguran sam da će tako biti i iduće nedelje, kada svoje fudbalere dovedem na meč sa Partizanom, meč kome se iskreno radujem", rekao je u razgovoru za "Sport", Anti Murinen.

Iskusni stručnjak gostovao je u našoj zemlji kao trener Jara, Helsinkija i selektor nacionalnog tima Finske.

"Dok sam trenirao Jaro igrao sam protiv Zemuna u Intertoto kupu, a godinu dan kasnije protiv Crvene zvezde sa Helsinkijem čiji sam i sad trener. Pamtim te mečeve, pamtim pobedu u prvoj utakmici, ali i ubedljiv poraz u Beogradu, pred navijačima kakvi se retko sreću u svetu. Pretpostavljam da su i pristalice Partizana slične, pa već sada znam da nas očekuje izuzetan pritisak sa tribina".

Ipak, u Srbiji ga najviše pamte po ubedljivom porazu naše selekcije u Helsinkiju pre sedam godina?

"Jedna od vrednijih pobeda u mojoj trenerskoj karijeri. Ipak, sedam godina je dug period, mnogo toga se promenilo".

Murinen u duelu sa Partizanom veće šanse daje svom timu.

"Nadam se da veće šanse ima moj klub! Mada, znam i da je srpski fudbal napredovao poslednjih godina, pratio sam vašu selekciju kroz kvalifikacije i na Mundijalu. Imate jaku reprezentaciju, ali znam da je problem vaših klubova što najbolji fudbaleri igraju u inostranstvu".

Trener Helsinkija najavljuje defanzivu u Beogradu, jer se revanš igra u Finskoj.

"Kada finski klubovi igraju van svoje zemlje, uglavnom su defanzivnije orijentisani. Prema tome, sigurno je da ćemo i mi u Beogradu igrati nešto zatvorenije i vrebati šansu da dođemo do gola. Nema tu mnogo filozofije. Znam da Partizan, pogotovo na svom stadionu, igra izuzetno ofanzivno, tako da već sada spremam varijantu kako da zaustavimo dvojicu napadača, koliko će ih, očekujem, biti u timu Partizana iduće srede".

Murinen nije imao mnogo vremena da prostudira igru "crno-belih".

"Pre revanša sa Ekransom malo sam se bavio Pjunikom, a mnogo više Partizanom. Znam da Beograđani imaju jak tim, dobre individualce. Ipak, najviše sam se bavio Litvancima koje smo uz mnogo sreće. Mada, smatram da je trebalo mnogo ranije da dobijemo taj meč sa dovoljnom razlikom".

Helsinki je Litvance eliminisao autugolom u produžetku.

"Ofanzivno smo igrali protiv Ekranasa, čak i u trenucima kada smo ostali bez isključenog napadača Baha. Uspeli smo da povedemo, a uoči produžetaka i njima je isključen igrač, pa smo u dodatnih 30 minuta ušli u egalu. Na kraju je sve dobro ispalo".

Upravo je Bah jedan od najboljih igrača finskog šampiona. Trener Helsinkija priželjkuje 1:1 u Humskoj.

"Pre svega, bilo bi dobro da postignemo gol. A kako nikada kao trener nisam ni protiv nekog vašeg kluba ni protiv reprezentacije odigrao nerešeno, već samo dobijao ili gubio, ne bih imao ništa protiv da upišem prvi remi protiv Srba. Neka u Beogradu bude 1:1", zaključio je Anti Murinen, trener Helsinkija.

Murinen je pet godina bio selektor Finske, od 2000. do 2005. godine, odnosno u periodu kada je ta selekcija bila u istoj kvalifikacionoj grupi za EURO 2004. godine sa našom reprezentacijom koja je takmičenje počela pod imenom SR Jugoslavija, a završila ga kao Srbija i Crna Gora.

Murinen je vodio finski nacionalni tim na 72 utakmice i zabeležio 34 pobede, 12 remija i 26 poraza, pa je sa procentom od 47.2 odsto, najuspešniji selektor u istoriji finskog fudbala.

Helsinki i Partizan prvi meč igraju u Beogradu u sredu, 28. jula, ali Finci već u subotu gostuju Haki u domaćem šampionatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve