Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 11.01.2010.

16:02

Togo diskvalifikovan sa KAN

Afrička fudbalska federacija saoštila je da je reprezentacija Togoa diskvalifikovana sa takmičenja na Kupu afričkih nacija.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

Reprezentacija Togoa je trebalo u ponedeljak da odigra utakmicu prvog kola Grupe B protiv Gane, ali ekipa se povukla posle pružanog napada na autobus fudbalske reprezentacije Togoa, u kojem su poginule tri osobe. Koordinator CAF Jauba Amoa rekao je agenciji AP da je "reprezentacija Togoa diskvalifikovana sa turnira i da će u Grupi B igrati tri ekipe".

Reprezentacija Obale Slonovače igra u ponedeljak uveče protiv Burkine Faso, dok će Gana u petak igrati utakmicu protiv Obale Slonovače.

Reprezentacija Togoa se u nedelju vratila u zemlju, a pre toga vlada te zemlje zatražila je da se takmičenje na Afričkom kupu nacija odloži.

Trodnevna žalost u Togou

U Togou je u ponedeljak počela trodnevna žalost zbog pogibije članova fudbalske delegacije te zemlje, koji su stradali u napadu separatista u Angoli. Zastave će zato u naredna tri dana u Togou biti spuštene na pola koplja.

Napadači su rafalnom paljbom usmrtili tri osobe, među kojima i dvojicu državljana Togoa - pomoćnog trenera Ameletea Abala i portparola reprezentacije Stena Okloa Togoa.

Fudbaleri Togoa vratili su se u nedelju kasno uveče u domovinu predsedničkim avionom. Nekima su ruke bile u zavojima, zbog rana zadobijenih u napadu. Njih su na aerodromu u Lomeu sačekale porodice i brojni navijači.

"Preminuli će biti sahranjeni kako i dolikuje. Odaćemo im poštu kakvu su zaslužili", rekao je premijer Togoa Gilbert Fosun Hungbo.

Reprezentativci Togoa želeli su da ostanu u Angoli i nastupe na Afričkom kupu nacija upravo u znak sećanja na preminule. Državne vlasti, ipak, pozvale su ih da se vrate u zemlju, pošto su ocenile da za fudbalere ostanak nije bezbedan posle napada u petak kada je povređeno ukupno osam osoba.

Najteže ranjen rezervni golman Kođovi Obilale, koji je operisan u Južnoj Africi i sada se nalazi u stabilnom stanju. Doktori su istakli da je još rano za prognoze da li će Obilale, koji je pogođen u donji deo leđa, moći i dalje da se bavi fudbalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve