Nova vest
Fudbal

Petak, 18.09.2009.

19:19

Junajted i Siti za prestiž i slavu

Derbi 6. kola Premijer lige igra se u nedelju kada se u Mančesteru sastaju Junajted i Siti. Najzanimljiviji meč u subotu biće gostovanje Liverpula Vest Hemu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prvi meč na programu je duel Barnlija i Sanderlenda, a posle njh sastaju se Bolton – Stouk, Arsenal – Vigan, Hal – Birmingem i Vila – Protsmut. Pored mančesterskog derbija u nedelju je na programu i londonski između Čelsija i Totenhema. Volverhempton dočekuje Fulam, a Everton će ugostiti Blekburn.

Posle trijumfa nad Mančester junajtedom i Evertonom, Barnli bi eventualnom pobedom nad Sanderlendom bio prvi tim od 1992. koji je po dolasku iz druge lige (Čempionšip) zabeležio pobede na prva tri meča na svom terenu. Poslednja ekipa koja je uspela to da uradi je Blekburn. Uključujući plej-of za ulazak u Premijer ligu, Barnli je ostvario osam vezanih pobeda na svom stadionu, a u prva dva meča ove sezone nisu primili gol. S druge strane i Sanderlend je u odličnoj formi jer su zabeležili najbolji start u sezoni od 1980. godine.

Stouk u najjačoj ligi nije pobedio u Boltonu od oktobra 1963, a poslednju pobedu u bilo kom takmičenju zabeležili su 1990. u tadašnjoj Trećoj diviziji. Bolton na svom terenu nije slavio već pet utakmica, a prošle nedelje su došli do prve pobede u sezoni (u Portsmutu 3:2).

Arsenal je u prethodna dva kola kada je gostovao mančesterskim klubovima, a posle pobede u Ligi šampiona protekle sedmice, u subotu na Emirejtsu doćekuju Vigan koji je poražen na devet od poslednjih 13 utakmica.

Nijedna ekipa u poslednjih 26 godina nije izgubila svih šest utakmica na startu sezone, a do tog učinka bi ovog vikenda mogao da dođe Portsmut koji gostuje Aston Vili. Tim iz Birmingema je u odličnoj formi jer je dobio poslednje četiri utakmice (tri u Premijer ligi) koje je igrao.

Poslednji meč u subotu igra se na Enfildu gde će Liverpul dočekati ’Čekićare’ od kojih su izgubili samo jednom na prethodnih 14 susreta. ’Redsi’ su osvojili samo devet poena od početka sezone, ali su posle poraza od Aston Vile u trećem kolu vezali dve pobede u šampionatu i pobedili na otvaranju Lige šampiona Debrecin (1:0), pa u dobroj formi dočekuju londonski klub koji je bez pobede od prvog kola.

Najzanimljiviji dueli ovog kola biće dva velika gradska debrija koja se igraju u nedelju.

Junajted i Siti su izjednačeni na drugom mestu na tabeli sa po 12 bodova s tim što su građani neporaženi i imaju jedan meč manje. U poslednjem kolu su pobedila Arsenal (4:2) ali su zbog te utakmice ostali bez glavnom napadača Emanuela Adebajora koji je suspendovan na tri meča. Ovo će biti 152 duel ova dva tima, Junajted je dobio 61. a Siti 41 utakmicu. Mark Hjuz je potrošio stotine miliona dolara kako bi njegov tim postao konkurentan u borbi za titulu, a pravi test je naravno protiv gradskog rivala koji već tri sezone vlada engleskim, ali i evropskim fudbalom. Tim Aleksa Fergusona nije najbolje otvorio sezonu (poraz od Barnlija) ali je tim posle pobeda nad Arsenalom (2:1), Totenhemom (3:1) i Bešiktašom (1:0) u Ligi šampiona vratio samopouzdanje i potvrdio da je veoma opasan i bez Kristijana Ronalda. Mančester Siti je pobedio samo jednom na ’Old Trafordu’ 12 mečeva koliko su odigrali u Premijer ligi.

Vulverhempton će tražiti drugu pobedu u sezoni protiv Fulama koji je bez pobede na poslednjih 12 gostovanja ’vukovima’. I Fulam je kao Everton igrao u Ligi Evrope ove nedelje kada su na gostovanju u Sofiji izborili bod (1:1) protiv ekipe CSKA.

Everton u nedelju dočekuje Blekburn Roverse koje mora da pobedi ukoliko želi da pobegne sa dna tabele. ’Karamele’ su na četiri utakmice doživeli tri poraza, a sve je počelo katastrofalnim porazom od Arsenala (6:1) u prvom kolu. Međutim, tim Dejvida Mojesa se pojačao dolaskom Distina i Lukasa Nila, a samopouzdanje je vratio ubedljivom pobedom nad AEK-om u Ligi Evrope u četvrtak.

Čelsi je trenutno najubedljiviji tim u ligi koji je ostvario svih pet pobeda od početka sezone. ’Plavci’ su poslednja dva meča (Hal i Stouk) dobili u samoj završnici utakmica, a u goste im dolazi Totenhem koji nisu pobedili na poslednja četiri meča. Spursi su takođe poslednji tim koji je savladao ekipu Karla Anćelotija. Totenhem je sjajno krenuo u novu sezonu, zabeležio četiri vezane pobede, ali u prošlom kolu nisu uspeli da nadigraju aktuelnog šampiona koji je odigrao najbolju utakmicu u sezoni i slavio sa 3:1 na 'Vajt Hart Lejnu'.

Parovi šestog kola Premijer lige:
subota:
Barnli – Sanderlend 13.45h
Arsenal – Vigan 16h
Aston Vila – Portsmut 16h
Bolton – Stouk Siti 16h
Hal – Birmingem 16h
Vest Hem – Liverpul 18.30h

nedelja:
Mančester Junajted – Mančester Siti 14:30h
Vulverhempton – Fulam 15h
Everton – Blekburn 16h
Čelsi – Totenhem 17h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve