Nova vest
Fudbal

Utorak, 24.03.2009.

17:50

UEFA ograničava broj igrača u klubu

Postoji mogućnost da Evropska fudbalska unija (UEFA) zatraži od nacionalnih fudbalskih saveza da zbog svetske krize ograniče broj igrača u klubu na 25.

Izvor: B92, Reuters

Autor:B92, Reuters

Default images

Cilj te mere jeste da se smanji količina novca koja se izdvaja na plate. Viljem Galjar, savetnik predsednika UEFA Mišela Platinija, kaže da je ideja o ograničenju fudbalera u klubu naišla na pozitivnije reakcije od Platinijevog predloga da se klubovima limitiraju sredstva za plate i transfere.

„Ne postoji brzo ili lako rešenje da se klubovi zaštite od globalne krize, ali bližimo se konsenzusu u vezi sa idejom da se ograniči broj igrača pod ugovorom, slično kao sada u Ligi šampiona. Naravno, za sprovođenje predloga u delo potrebna nam je podrška najvećih klubova i, još bitnije, nacionalnih liga“, izjavio je Galjar.

Klubovi trenutno ne smeju da imaju više od 25 registrovanih fudbalera za Ligu šampiona i eliminacionu fazu Kupa UEFA.

Asocijacija evropskih klubova (ECA), u koju je učlanjeno 137 klubova, sindikat fudbalera FIFpro i UEFA već duže vreme razmatraju mere za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize.

„Platinijev plan da klubovi na plate i transfere smeju da potroše 50-60% prihoda (seleri-kep) još je u igri, ali je postao težak za realizaciju. Evropa je komplikovano mesto za fudbal – imamo ispadanja iz lige, ulazak u ligu, evropska takmičenja. Teško je naći rešenje koje će svima biti po volji“, dodao je Galjar.

ECA i vodeći klubovi engleske Premijer lige protive se Platinijevom ’seleri-kep’ predlogu.

Galjar smatra da će ograničenje broja igrača u klubu doneti ujednačenije uslove.

„To bi sprečilo gomilanje igrača u bogatijim i moćnijim klubovima. Fudbaleri bi bili kupovani da igraju, a ne da bi se rivalski klubovi lišili eventualnih pojačanja“.

UEFA je saopštila da najbogatiji evropski klubovi pojedine fudbalere plaćaju i do 200.000 evra nedeljno. Zato se, po uzoru na pravila u SAD, razmišljalo i o uvođenju poreza na luksuz za transfere i plate igrača. Deo prihoda bio bi usmeren ka siromašnim klubovima.

Galjar je, međutim, naveo da ta ideja nije na listi prioriteta jer oko nje nema saglasnosti.

"Potrebno je da pronađemo pravi koktel mera i da se zajednički dogovorimo šta je najbolje da preduzmemo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve