Nova vest
Fudbal

Petak, 23.01.2009.

19:42

Liverpul pred prodajom

Suvlasnik Liverpula Tom Hiks nalazi se u pregovorima sa milijarderom iz Kuvajta Naserom Al-Karafijem oko mogućeg preuzimanja kluba.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Prema nekim izveštajima Hiksovi predstavnici su se sastali sa pomoćnicima tajkuna čije je bogatstvo procenjeno na devet milijardi funti. Hiks i drugi suvlasnik kluba Džordž Džilet vrednost kluba procenjuju na oko 550 miliona funti.

Izvor blizak Al Kalafiju je negirao da pregovara sa vlasnicima Liverpula i da ne želi da kupi klub. Porodica Al Kalafi je sagradila Port Galib, luksuznu egipatsku turističku destinaciju i razmišljala je da iskoristi klub kao promociju za tu lokaciju.

Američki dvojac se na čelu Liverpula nalazi od februara 2007. godine kada su platili 218 miliona funti za kupovinu kluba i od tada su za njih vezivane brojne kontroverze.

Izveštaju u Engleskoj su nagovestili da su pregovori sa Al Karafijem prvobitno ugovoreni u pokušaju da se obezbede finansije za novi stadion Liverpula „Stenli park“, ali su se oni pretvorili u dogovore oko preuzimanja kluba, a marketinški direktor Liverpula Ian Ejr i finansijski direktor su bili na Bliskom istoku da bi nastavili pregovore.

Iako su odnosi između Hiksa i Džileta oduvek bili problematični njih dvojica su se složili u želju da prodaju klub za pravu cenu, a pojavili su se i nagoveštaji da je i jedan zapaženi evropski biznismen pokazao interesovanje za Liverpul.

Takođe, prema nekim izveštajima porodica Al-Karafi bi imala udeo od 50 posto u klubu, dok bi Hiks i Džilet imali po 25, ali izvori bliski „Enfildu“ kažu da je takav scenario gotovo negomuć. Vlasnici Liverpula su, međutim, sigurno u potrazi za novim investitorima u krajnju ruku, iako Hiks ostaje pri odluci da sačuva bar neki udeo u klubu.

Vlasnici kluba, koji su zadužili dve poznate rivalske banke za pomoć u traženju potencijalnih kupaca, su od početka bili na meti navijača kluba, a pre nekoliko dana su dobili dodatnih šest meseci da vrate pozajmicu od 350 miliona funti od Kraljevske banke Škotske i Vačovije. U trenutku globalne ekonomske krize banke se nalaze u nezgodnoj poziciji i dalje produžavanje roka za otplatu pozajmice sigurno neće biti moguće, dok nijedna druga banka ne bi mogla da ponudi toliku pozajmicu.

Menadžer ekipe Rafael Benitez je imao javne nesuglasice sa vlasnicima koji su priznali da su pregovarali sa bivšim selektorom nemačkog nacionalnog ima Jirgenom Klinsmanom kao potencijalnom zamenom na mestu trenera. Hiks je takođe tražio ostavku izvršnog direktora Rika Parija prošle sezone pošto je ocenio njegovo vođenje kluba kao vreme katastrofe.

Planovi trenutnih vlasnika za izgradnju novog stadiona su u ovom trenutku na čekanju pošto su nove procene otkrile da bi ona koštala 450 miliona funti, umesto prvobitno planiranih 300 miliona. Benitez se trenutno nalazi u svađi sa čelnicima sa „Enfilda“ jer zahteva veću kontrolu transfera u klubu.

Porodica Al-Karafi je do bogatstva došla kroz niz poslova koji uključuju izgradnju, bankarstvo, telekomunikacije i brzu hranu. Prvobitno su ih vlasnici Liverpula kontaktirali prošle godine ali su ti pregovori propali, ali su sada obnovljeni sa Hiksom na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu