Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 01.11.2007.

22:45

Firma: Protestna šetnja Novim Sadom

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Navijači fudbalskog kluba Vojvodina, organizovani u grupu Firma 1989, najavili su protest zbog ponašanja policije u poslednjih mesec dana. Povod za takvu odluku je zabrana policije navijačima da unesu bubanj, megafon i zastavu na tribine tokom utakmice sa Čukaričkim, odigrane u sredu u Novom Sadu. Firma 1989 najavila je protestnu šetnju tokom utakmice sa Banatom, koja se igra 10. novembra, i pozvala sve ljubitelje fudbala da se pridruže.

Utakmici Vojvodina – Čukarički prisustvovalo je svega oko 500 navijača, od čega oko 300 pripadnika organizovane grupe, koja se okuplja na severnoj tribini. U saopštenju „firmaši“ su opisali probleme sa kojima su se suočili ispred stadiona.

Na ulazu na stadion saznajemo da ne možemo da unesemo bubanj,megafon,kao ni kompletnu koreografiju. Policija saopštava da novi zakon to ne dozvoljava. Naprotiv, novi zakon sve to dozvoljava, ali postoji uslov da ukoliko policija proceni da je utakmica velikog rizika i da postoji mogućnost da dođe do narušavanja bezbednosti ostalih gledalaca upotrebom bilo kog od tih rekvizita zabrani iste. Kakva je opasnost postojala juče? Koga može da povredi megafon? A bubanj? Platnena zastava? To još nikome nije jasno. Zašto nije moguce ostaviti podatke iz lične karte na ulasku i zadužiti po čoveka da odgovara za svaki pomenuti rekvizit ukoliko dođe do zloupotrebe?“, pitaju se navijači Vojvodine.

Probleme sa policijom navijači su imali i prethodnih nedelja – na Karaburmi su posle 20 minuta utakmice sa stadiona otišli organizovani navijači Crvene zvezde i OFK Beograda, posle čega je od 4000 ostalo samo 300 gledalaca. Nekoliko dana kasnije Partizanovi navijači nisu došli na meč sa Bežanijom. Proteste protiv ponašanja policije navijači su ponovili i na nizu drugih mečeva.

„Kome je u interesu da provocira navijače? Kome je u interesu da na stadionima bude što manje ljudi? Izgovor koji se u poslednje vreme veoma često navodi je da obični navijači ne mogu da dođu stadion, u strahu od organizovanih grupa navijača i da se izgubila tradicija porodičnog odlaska na stadione zbog straha od razularenih masa. U sredu je posle bojkota navijača na stadionu OFK Beograda bilo samo 20 gledalaca“, dodaju Novosađani.

Sledeći veliki ispit za navijače i policiju sledi predstojećeg vikenda, kada Crvena zvezda gostuje čukaričkom, a Vojvodina Partizanu. Sedam dana kasnije, kada Banat stigne u glavni grad pokrajine, biće održana protestna šetnja.

U drugom poluvremenu nećemo prisustvovati utakmici već ćemo krenuti u protestnu šetnju gradom. Pozivamo sve navijače Vojvodine da nam se priključe u protestnoj šetnji, a isto tako pozivamo i sve ostale, koji su godinama uplašeni da dođu na stadion u drugom poluvremenu pa da se prebrojimo“, navodi se u saopštenju Firme 1989.

Prethodnih dana policija je dodatno iritirala sve posetioce fudbalskih utakmica, oduzimajući im kišobrane na ulazu na stadion, uprkos jakoj kiši koja je padala širom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve