Nova vest
Fudbal

Utorak, 11.09.2007.

17:34

Pravoslavna braća za pomoć žrtvama

Izvor: A G

Autor:A G

Default images

Na poziv sportskih prijatelja iz Olimpijakosa fudbalski klub Crvena zvezda odigraće u sredu 12. septembra od 16 časova i 45 minuta prijateljsku utakmicu sa grčkim šampionom. Sav prihod namenjen je žrtvama katastrofalnih požara u Grčkoj u kojima je život izgubilo 66 osoba. Izgorelo je 270 hiljada hektara šume i obradive zemlje, materijalna šteta procenjena je na 4 milijarde evra.

Povodom predstojeće prijateljske utakmice u Atini u Medija centru FK Crvena zvezda održana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali generalni sekretar Crvene zvezde Zoran Damjanaović, njegova ekselencija ambasador Grčke u Srbiji Hristos Panagopulos, pomoćnik ministra odbrane Dušan Spasojević i šef stručnog štaba Crvene zvezde Milorad Kosanović.

“Fudbalski klub Crvena zvezda nije imao nikakvih dilema kada je dobio poziv prijatelja iz Grčke. Ovo su situacije kada se prijateljima izlazi u susret i zato smo odmah prihvatili da odigramo utakmicu u Atini. Ne smemo zaboraviti da je Olimpijakos bio prvi klub koji je gostovao u SRJ posle delimičnog ukidanja sankcija Ujedinjenih nacija 1994. godine i da su oni bili uz nas kada nam je bilo najteže. Mnogo toga zajedničkog imaju dva kluba. Boje su nam iste crveno-bele, navijači Crvene zvezde i Olimpijakosa aktivno sarađuju od 1994. godine i zato ne treba da čudi što često na našim utakmicama možete videti transparente na grčkom na severnoj tribini. Dva kluba povezuju i velika fudbalska imena. Dušan Bajević je sedeo na klupi oba tima. Sa grčkim klubom čak 6 puta je bio nacionalni prvak, dok je u Crvenoj zvezdi imao velike zasluge za osvajanje prve srpske duple krune. Darko Kovačević i Miloš Šestić nastupali su za oba kluba, kao i Ilija Ivić koji je danas sportski direktor Olimpijakosa“, istakao je generalni sekretar Crvene zvezde Zoran Damjanović i dodao da će Crvena zvezda prihod od TV prava uplatiti porodicama nastradalih u požarima u Grčkoj.

Njegova ekselencija ambasador Grčke u Srbiji Hristos Panagopulos istakao je veliko zadovoljstvo zbog odigravanja predstojeće utakmice i zahvalio se u svoje lično i u ime čitavog grčkog naroda FK Crvena zvezda.

“Ova utakmica potvrđuje prijateljstvo i bratstvo naša dva naroda i u tom kontekstu zahvalan sam FK Crvena zvezda. Želim da čestitam generalnom sekretaru Zoranu Damjanoviću i ostalima u klubu što su prihvatili ovu inicijativu, koja predstavlja još jednu potvrdu tradicionalno dobrih odnosa dva naroda. Svaki Grk je dirnut ovim gestom Crvene zvezde i ja se ovom prilikom zahvaljujem u ime svih nas. Interesovanje za utakmicu u Grčkoj je veliko. Utakmicu će prenosti velika privatna TV stanica Alfa što dodatno govori o publicitetu koje će dobiti gostovanje Crvene zvezde“.

U gašenju katatrofalnih požara u Grčkoj aktivno je učestvovalo i sedam aviona Privredne avijacije koji su u koordianciji sa Ministrstovm odbrane Srbije bili stavljeni pod komanadu Minstarstva odbrane Grčke.

“Želim da istaknem da je posle ovako humanog gesta još lakše navijati za Zvezdu. Crvena zvezda je veliki klub, ne samo zbog svih titula, nego zato što ima veliko srce. Ministarstvo odbrane Srbije radilo je ono što je bila dužnost, a Zvezda radi ono što je časno", rekao je pomoćnik Ministra odbrane Dušan Spasojević.

Osim humanitarnog, utakmica u Atini imaće i sportski karakter. Protivnik Crvene zvezde je najtrofejniji grčki klub i redovan učesnik Lige šampiona. Ove sezone Olimpijakos će 11. godinu zaredom igrati u takmičenju po grupama. Utakmica u sredu je prilika i da šef stručnog štaba Milorad Kosanović proveri trenutnu formu ekipe, koja već 10 dana nije imala takmičarski meč.

“Timu i meni je velika čast što ćemo dati svoj doprinos i što smo akteri utakmice koja je mnogo više od fudbala. Međutim, bez obzira na humanitarni karakter, verujem da će oba kluba u utakmicu ući i takmičarski. Želimo da izmerimo snage sa klubom koji je i ove godine učesnik Lige šampiona. Na put odlazi 18 igrača, među kojima je i Betolingar iz Čada. Sada ćemo videti kakve su njegove mogućnosti i do kraja nedelje odlučićemo da li ostaje sa nama ili ne. Ovo je prilika da se u najboljem izdanju pokažemo grčkom narodu i počnemo sa ciklusom jakih utakmica koje nas očekuju u narednom periodu“.

Na kraju konferencije za novinare generalni sekretar FK Crvena zvezda Zoran Damjanović uručio je dres Crvene zvezde sa brojem 9 njegovoj ekselenciji ambasadoru Grčke u Srbiji Hristosu Panagopulosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu