Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.11.2005.

21:03

2 godine uslovno kazna za Hojcera?

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Nemačko tužilaštvo zatražilo je uslovnu zatvorsku kaznu za Roberta Hojcera, fudbalskog sudiju u centru velikog slučaja nameštanja rezultata utakmica. Tužilaštvo u Berlinu, medjutim, traži da se dvojica Hojcerovih saučenika pošalju u zatvor, a da druga dvojica takodje budu osudjeni na uslovne kazne.

Sudjenje Hojceru i još četvorici u istom slučaju počelo je 18. oktobra. Na optuženičkoj klupi našli su se i sudija - Dominik Marks, a kao organizatori nameštanja utakmica u optužnici su navedeni braća Ante, Milan i Filip Šapina. Oni su optuženi da su na prevaru uzeli oko dva miliona evra. Petočalno sudsko veće treba da saopšti presudu u četvrtak.

Hojcer je priznao da je nameštao ili pokušao da namesti rezutate devet utakmica, a tužilaštvo želi da on bude kažnjen sa dve godine
uslovno, zbog njegovog učešća u skandalu koji je osramotio nemačke fudbalske vlasti i to pred Svetsko prvenstvo koje će se održati 2006. godine u toj zemlji.

Tužilaštvo traži da Ante Šapina, prema optužnici mozak čitave prevare, bude osudjen na zatvorsku kaznu od dve godine i 11 meseci, a da njegova braća, koja su optužena da su mu pomagala u prevari, dobiju uslovne kazne od najmanje godinu dana.

Ako bude po zahtevu tužilaštva, dve godine u zatvoru trebalo bi da provede i fudbalski sudija Dominik Marks, koji je priznao da je dobio novac od Ante Šapine, ali ne i da je nameštao rezultate.

Tužioci su naveli da svoje zahteve smatraju skromnim, a to su obrazložili činjenicom da su Hojcer i Ante Ssapina dali iscrpne iskaze.

"Nemački fudbal je poštedjen jednog nepodnošljivog i iscrpljujućeg maratonskog sudjenja", rekao je tužilac Hans Jirgen Fetkinhauer u završnoj reči.

Ante Šapina "zaradio" je više od dva miliona evra kladjenjem na nameštene utakmice. On je sudu rekao da je poznavao igrače nižih
liga koji su bili spremni da loše igraju ili da skrive penale, čak i da zarade crveni karton za odredjenu sumu novca. On je platio Hojceru 68.000 evra i kupio mu jedan skup televizor. Sudija Marks je navodno primio 36.000 evra.

Sudjenje još jednom optuženom, fudbaleru Štefana Karla, koji je izjavio da nije kriv, nastaviće se sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu