Nova vest
Košarka

Subota, 16.09.2017.

08:00

Kreće euforija! Put ’Orlova’ – ostao je još jedan stepenik!

Reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva posle osam godina i od 20.30 protiv Slovenije imaće priliku za zlato.

Izvor: PT

Autor: PT

Kreće euforija! Put ’Orlova’ – ostao je još jedan stepenik!
Foto: FIBA.com

Dan je svanuo pre neka dva i po sata i većini ljudi od ranog jutra među prvim mislima bila je ona – pa mi danas igramo finale Evrobasketa.

Velika euforija pred finale je krenula, a kako i da je ne bude kada je Srbija desetkovana došla u Istanbul i kada je u javnosti vladala velika doza nesigurnosti u to koliko “Orlovi“ mogu.

Selektor Aleksandar Đorđević i njegovi momci pokazali su koliko vrede, što se vidi u krajnjem rezultatu – finale Evropskog prvenstva.

Putu Srbije na Evrobasketu krenuo je od nezgodne reprezentacije Letonije, koju su naši košarkaši uspeli da pobede sa 92:82.

Odmah smo u prvom meču dobili potvrdu o tome koje lider ove grupe momaka – Bogdan Bogdanović meč je završio sa 30 poena, četiri asistencije i tri skoka.

Samo dan kasnije čekala nas je teška utakmica sa selekcijom Rusije, koja će se ispostaviti prijatno iznenađenje.

“Zbornaja komanda“ pobedila je “Orlove“ sa 75:72 i iako zvuči čudno, ovaj poraz je dobro došao našim momcima, posle meča se duboku u noć analizirala igra i u narednim utakmica naša igra je izgledala sve bolje.

Možda i najvažanija utakmica u grupnoj fazi bila je protiv domaćina Turske.

U vreloj atmosferi “Ulker arene“, Srbija predovođena Jovićem (15p, 9as, 4sk) i Bogdanovićem koji je u poslednjoj deonici postigao deset poena zaredom dolazi do velikog trijumfa.

Međutim, nije sve bilo u našim rukama i do kraja grupne faze morala je sreća da nas posluži kako bismo završili prvi u grupi.

A, kao što se kaže, fortuna je pratila hrabre i spletom okolnosti “Orlovi“ su grupu završili na prvom mestu i u osmini finala ih je čekala reprezentacija Mađarske.

Simpatična ekipa koju sa klupe vodi Stojan Ivković pružila je odličan otpor našim košarkašima, ali ništa više osim toga nije uspela da uradi. Srbija je slavila sa 86:78 i plasirala se u četvrtinu finala.

Tamo, čekala nas je reprezentacija Italije, koja je relativno lako savladala Finsku.

“Azuri“ predovođeni ’starim liscem’ Etoreom Mesinom nisu uspeli da unesu dramu u ovaj meč.

Kao što su Italijani rutinirali Fince, tako su izabranici selektora Đorđevića rešili meč protiv Belinelija i društva.

Već smo znali koja nas ekipa čeka u polufinalu jer su u meču koji prethodio ovom, Aleksej Šved i Timofej Mozgov presudili Grcima.

Dobili smo revanš protiv “Zbornaje komande“ i iskoristili smo ga na najbolji mogući način. Posle prolaska u finale nisko se više nije sećao onog nebitnog poraza u grupi i zavladala je još veća euforija među navijačima.

Protivnik u finalu biće nam selekcija Slovenije, koja igra najlepšu košarku tokom celog turnira i nisu doživeli niti jedan poraz, međutim...

Onaj ko veruje u sujeverje, reći će da Srbija po pravilima neke “više sile“ sigurno dobija finala, jer je pre 16 godina na istom mestu osvojila poslednje Evropsko zlato.

Godine 2001. reprezentacija Jugoslavije postala je šampion Evrope u Istanbulu i pogodite ko je bio MVP – Peđa Stojaković.

Oni koji idu baš u krajnost rećiće da to sve ima veze jer ukoliko Srbija osvoji Evrobasket gotovo 99 odsto najkorisniji igrač turnira biće – Bogdan Bogdanović.

Ukoliko i dalje niste shvatili, pre 16 godina Stojaković je nosio dres Sakramento Kingsa, a upravo je ovog leta Bogdanović potpisao trogodišnji ugovor sa klubom iz Kalifornije i time postao njihov igrač.

Da povezanost postoji vidi se u prethodnim rečenicama, međutim ovo je samo splet okolnosti i trebalo bi se okrenuti realnosti.

Ona je takva, da zbog iskustvu našoj reprezentaciji pripada uloga blagog favorita i nema sumnje da jedva čekamo 20.30 kada će na teren Sinan Erdem doma “koplja ukrstiti“ Srbija i Slovenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve