- Eurobasket 2017 -

Hrvati i košarka – problem je u glavi

Već 22 godine Hrvatska čeka košarkašku medalju, i još će je čekati.

A. Kovačević
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Reporter B92.net u Istanbulu Aleksandar Kovačević.

Svako takmičenje ista priča – veliki optimizam i nada, a na kraju raspad sistema i razočaranje.

Jedna priča u grupi, a onda potpuno druga u nokaut fazi. Bez žara, volje, borbenosti, bez herca.

Od bronze 1995. u Atini i antologijskog povlačenja sa pobedničkog postolja zbog šampiona Jugoslavije, "Vatreni" nemaju rezultat kojim mogu da se ponose.

Prošla godina i Olimpijske igre su ulile navijačima nadu da će ove biti drugačije, posebno što okosnicu tima čine dve NBA zvezde Bojan Bogdanović i Dario Šarić.

"Iz godine u godinu gubimo ovakve utakmice. Iz godine u godinu padamo na istim stvarima. Te stvari nisu ni taktika ni to da li smo pogodili šut ili nismo, nego su želja i ponos. Očigledno nemamo ponosa i krvi u sebi. Svako leto dolazim u reprezentaciju sa nadom da ćemo to promeniti. Vi novinari nas dižete više nego što treba, pravite od nas igrače koji nismo. Očigledno da nemamo kvalitet, sramota me je to da kažem, ali to je nažalost tako", rekao je Bojan Bogdanović.

Međutim, istorija se ponovila, nekoliko dobih igara u grupi je pokrenuo priču o toj famoznoj medalji, a onda je došla nokaut faza i – ćorak.

Rusija je razbila Hrvatsku sa jednim igračem, Aleksejom Švedom, koji ima monopol nad loptom i igra "Zbornaje" se bukvalno zasniva na njegovom "piku" dok saigrači čekaju da vide šta će on da uradi.

Ali i to je bilo dovoljno da Sergej Bazarevič taktički uništi kolegu sa hrvatske klupe Aleksandra Petrovića.

Bogdanović je bio na svom nivou (28p), ali to je bilo sve od Hrvata. Dario Šarić je bio nemoćan u duelu sa fizički jačim Rusima koji su ga razbili u odbrani.

Pogodio je samo tri od 14 šuteva iz igre. Jasno je da je Šarić daleko od igrača koji je kičma tima. Nema sumnje da ima kvalitet i talenat, ali pritisak sa kojim se nosi je još uvek suviše jak za njega.

To je pokazao i posle poraza kada ga je iznerviralo poređenje njegove partije protiv Rusije sa onom od prošle godine protiv Srbije na Olimpijskim igrama.

Tada je takođe podbacio, pa Hrvati postavljaju pitanje da li je igrač za velika dela jer u najvažnijim mečevima najviše podbaci.

"Stvorila se priča da nešto možemo, očigledno ništa ne možemo i to je tako. Ukupno kao ekipa smo izgledali loše. Kad dođe ta nokaut faza kada se lomi mi podbacimo", rekao je Dario Šarić.

Drugo EP u nizu Hrvati su doživeli debakl u osmini finala (Češka 2015), pa ih opet čekaju krize, analize, rekonstrukcije, renoviranja. Biće tu naravno i priče o otkazima nekolicine NBA igrača, ali će to biti samo izgovori.

Četvrto uzastopno takmičenje Hrvatska je podbacila na startu nokaut faze. Jasno je da više to nije pitanje samog kvaliteta, želje, uigranosti, taktike, klanova, nego psihe.

Samopouzdanje je misaona imenica, čim krene loše, ruke se tresu, glava ne sluša, sve se raspada. Hrvatski košarkaši jednostavno ne funkcionišu pod pritiskom.

Čast izuzecima, ali jedan ili dvojica koji na momente uspevaju da odole mentalnoj blokadi nisu dovoljni za rezultat.

Problem je očigledno u glavi.

Dodatno bacanje

prethodna strana 1 / 19 sledeca idi na stranu