Nova vest
Košarka

Sreda, 16.09.2015.

21:00

Litvanija kroz produžetak do Srbije!

Košarkaši Litvanije igraće u petak od 21h protiv Srbiej u polufinalu Evropskog prvenstva.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Ekipa Jonasa Kazlauskasa u poslednjem četvrtfinalu pobedila je Italiju posle produžetka sa 95:85.

Velika borba viđena je tokom cele utakmice, obe ekipe imale su šanse da slave, a Italijani su u regularnom toku imali poslednji napad (79:79).

Ipak, u produžetku su sjajn posao odradili Valančiunas i Kalnietis, pa će reprezentacija Litvanije igrati protiv Srbije u borbi za direktan plasman na Olimpijske igre.

Valančiunas je meč završio sa 26 poena i čak 15 skokova, Mačiulis je dodao 19 poena i 10 skokova, Kalnietis je imao 14 poena i 11 asistencija, a Kuzminskas je dodao 13 poena. Na drugoj strani, Barnjani je imao 21 poen i 5 skokova, 18 je ubacio Belineli uz 4 asistencije, Galinari je imao 17 uz 4 skoka i 4 asistencije, a Đentile 12.

Tok meča:

Litvanija je bolje počela meč. Od samog starta je preuzela vođstvo zahvaljujući Valančiunasu, kome su odlično pomagali Kalnietis, Mačiulis i Seibutis. Nakon novih poena Seibutisa u 8. minutu Litvanci su došli do +7 (20:13), ali je Italija uzvratila serijom 7-0 preko Belinelija, Aradorija i Ćinćarinija.

Početkom druge donice Italija je preuzela vođstvo zahvalujući Kuzinu i Aradoriju (28:22). Ipak, Litvanci su se brzo vratili trojkama Milaknisa i Mačiulisa, a veliku borbu pod košem su vodili Barnjani i Valančiunas.

U drugom delu druge deonice Italijani su se unervozili, pa su Mačiulis i Kuzminskas preokrenuli – 35:32. Uspela je ekipa Jonasa Kazlauskasa da zadrži vođstvo do kraja poluvremena – 37:36.

Start drugog poluvremena pripao je Litvancima koji su krenuli serijom 11-4 (48:40), ali nisu je dugo zadržali. Đentile je ubacio brza četiri poena, na to se nadovezao Barnjani koji je ubacio trojku, pa je Kazlauskas morao da reaguje – 48:47.

Usledila je velika borba u finišu trećeg kvartala. Trojku za vođstvo Italije ubacio je Galinari, Kuzminskas je izjednačio, ali je onda trojku ubacio i Belineli. Italija se raspucala u finišu treće deonice, Barnjani je počeo da pogađa, ali nije se Litvanija predavala.

Milaknis je trojkom vratio svoj tim u igru, a Litvanci su pred odlučujuću deonicu imali poen viška zahvaljujući trojki Kalnietisa – 60:59.

Milaknis je sa rafalom nastavio i u poslednjoj deonici. Italijani su uspeli da uhvate priključak, ali nisu uspevali da preokrenu. Valančiunas je zakucao za 70:65 pet i po minuta pre kraja i delovalo je da su Litvanci bliži pobedi, ali Italijani nisu hteli da odustanu.

Belineli i pre svih Barnjani preuzeli su glavne uloge, pa je poenima centra Italije tri minuta pre kraja meč izjednačen – 74:74.

Izuzetno važnu trojku ubacio je Mačiulis 100 sekundi pre kraja za 77:74, Na drugoj strani je slobodna bacanja pogodio Barnjani, ali je minut pre kraja Litvanija imala +3 poena poena Valančiunasa.

Aradori je pogodio samo jedno bacanje, ali Litvanija nije iskoristila napad i Galinari je 30 sekundi pre kraja izjednačio. Poslednji napad imali su Italijani, loše su ga odigrali kao i Litvanci pre toga, pa je meč ušao u produžetke.

U dodatnih pet minuta nije bilo dileme. Valančiunas i Kalnietis sjajno su sarađivali i Litvanija je na kraju u produžetku lako slavila – 95:85.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve