Nova vest
Košarka

Utorak, 01.09.2015.

13:14

Ukić: Pritisak nikad veći, pa ne čitam novine

Hrvati su već godinama bez uspeha na velikim takmičenjima, često se pominje "prokletstvo" iz 1995, pa je pred svako takmičenje pritisak ogroman.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Getty images

Nikad veći očekuje kapiten današnje selekcije Roko Leni Ukić, jer je Hrvatska domaćin grupe C, ali on kaže da se nikad nije očekivao spokojnije.

"Ja sam spokojniji nego ikad pre jer sam pre dve godine doneo odluku da ne čitam novine ni portale. Ako ne čitam ništa, onda i ne znam mnogo stvari, što mi daje mir koji često nisam imao", rekao je Ukić.

Još pre početka Evrobasketa problemi su uzdrmali Hrvate, povredili su se najveće zvezde Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Marko Tomas.

"Šarić će biti brzo u pogonu, a i Bojan će biti spreman za prvu utakmicu. Tomas je specifičan slučaj zbog svih tih dosadašnjih ozleda. Kada se on povredio, rekao sam mu da imam osećaj da mora da igra, da je toliko toga propustio u karijeri da bi bila nepravda da ne zaigra u gradu u kojem je igrački stasao. Nadam se da ćemo te nedaće izdržati uz energiju naše publike. Da smo Marka imali 2009. u Poljskoj, verujem da bismo tada osvojili medalju", smatra Ukić.

Hrvati su delovali moćno tokom priprema, dobili su svih devet mečeva, među njima i Litvaniju, Tursku, Nemačku. Međutim, vrlo lako EP mogu da otvore sa dva poraza, jer ih očekuju Slovenija i Grčka.

"Za rezultat je pre svega važna pozitivna atmosfera, a ona se ne može kreirati negativnim reakcijama i one mogu loše uticati, pogotovo na mlađi deo tima. Ali ni mi igrači ne smemo biti preosetljivi, moramo biti spremni na sve. Igrao sam u karijeri za velike klubove koji imaju fenomenalne navijače poput Taukeramike, Fenerbahčea ili Panatinaikosa i često sam bio svedok da velika euforija može stvoriti problem. Ali, na nama je da to kontrolišemo.", naglašava plejmejker Hrvata.

Ukić je još pre pet godina bio kapiten tima, iako je bilo mnogo starijih igrača, ali je jedini bio iz NBA lige. Međutim, tek se kasnije osetio prirodno sa kapitenskom trakom.

"Ranije me birao selektor, mislim da to što su me sada saigrači izabrali ima veću snagu jer tada možeš biti siguran da si čovek koji u toj ulozi odgovara ekipi. Svakako, ta uloga ne pripada ni najboljem igraču, čak ni najboljem na svojoj poziciji, nego zreloj osobi koja može prepoznati što je od važnosti da dobrobit tima", zaključio je Ukić.

Hrvatska će na premijeri Evrobasketa igrati sa lokalnim rivalom Slovenijom od 21h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve