Nova vest
Ekipni sportovi

Ponedeljak, 10.02.2014.

20:48

Buduća NFL zvezda otkrio da je gej

Zvezda koledž fudbala Majkl Sem, kome se predviđa uspešna NFL karijera, otkrio je da je homoseksualac.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ukoliko bude izabran na predstojećem draftu, Sem će biti ne samo prvi NFL igrač koji je javno priznao da je gej, već prvi sportista uopšte u nekoj od američkih profesionalnih liga (NBA, NHL, MLB).

"Želim da svetu kažem da sam gej muškarac. Ako naporno radim, ako igram dobro, to je jedino bitno", rekao je 24-godišni defanzivni linijaš koji je studirao na univerzitetu Misuri.

Sem je seksualno opredeljenje otkrio bivšem saigraču sa Misurija Mizu Tajgersu, ali ističe da mu je tek javno priznanje skinu teret sa grudi.

"Možda ću biti prvi, ali siguran sam da neću biti poslednji. Mislim da će mi ovo doneti samo dobre stvari", rekao je Sem.

U parilu 2013. godine NBA igrač Džejson Kolins je tokom pauze između dve sezone u MLB priznao da je gej, ali nije dobio ugovor za sledeću sezonu, tako da nije postao prvi profesionalni sportista koji je javno otkrio da je homoseksualac.

Što se tiče Sema, pre njegovog priznanja prognozirano je da bude izabran na polovini drafta. Nekoliko igrača je već priznalo da su gej, ali nakon što su se penzionisali.

"Divimo se Majklu Semu na njegovoj iskrenosti i hrabrosti. Majkl je fudbaler. Svaki igrač sa sposobnostima i odlučnošću može da uspe u NFL-u. Radujemo se što ćemo 2014. dočekati i podržati Majkla Sema", navodi se u zvaničnom saopštenju NFL lige.

Sem je rođen u Teksasu, a bio je defanzivni igrač godine u Jugoistočnoj konferenciji pre nego što je diplomirao u decembru. Već je dobio podršku brojnih NFL zvezda.

"Seksualno opredeljenja osobe mi nije bitno. Meni je važno da pobeđuje i da postoji poštovanje u svlačionici", rekao je raninbek Karolina Pantersa DeAnđelo Vilijams, dok je legenda ovog sporta, član Kuće slavnih Dion Senders tvitovao: "Majkl Sem nije prvi gej igrač u NFL, iako je prvi koji je to priznao. Pokažimo mu ljubav kao članu porodice. Istina".

Njegovo priznanje je pozitivno dočekano i od brojnih saigrača sa koledža, a a došlo je u trenutku kada 17 savetnik američkih država sprema proširenje gej prava.

NFL draft 2014. počinje 8. maja i trajaće do 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

Ekipni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu