Nova vest
Fudbal

Utorak, 17.06.2014.

17:15

Vilmotsove izmene za preokret Belgije!

Fudbaleri Belgije pobedili su Alžir sa 2:1 (0:1) u prvom kolu H grupe Svetskog prvenstva.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Belgija više od sat vremena nije ličila na sebe, a Alžir je od 24. minuta vodio golom Sofijane Fegulija iz penala. Ipak, u završnici su se Belgijanci probudili, a heroji su bili igrači koje je Mark Vilmots sa klupe za rezerve poslao u igru. Prvo je u 70. minutu Felaini izjednačio, da bi deset minuta kasnije Mertens postavio konačni rezultat i izbegao iznenađenje.

To je prvi put od 1994. godina da je Belgija pobedila u prvoj utakmici na Mundijalu, a golman Tibo Kurtoa ostao je neporažen i u svom 18. meču za nacionalni tim.

Alžir se organizovano branio na početku, ali mora se priznati da je i Belgija bila potpuno bezidejna. Osim dodavanja na sredini terena i ponekog šuta iz daljine, ništa nismo videli od Vilmotsovog tima.

U 24. minutu ekipa Vahida Halihodžića stiže do vođstva – Faouz Gulam lepo je centrirao sa leve strane, a Fertongen je oborio Fegulija, pa je sudija Rodriges pokazao na belu tačku.

Feguli nije poštovao nepisano fudbalsko pravilo, ali to mu se nije osvetilo – izveo je penal koji je sâm iznudio, plasirao loptu blago ulevo, a Kurtoa je pogrešio stranu.

Do kraja poluvremena Belgija je stvorila samo jednu šansu – Azar je lepo dodao loptu u prostor, ali je Čadli sa desetak metara šutirao traljavo, slabo i pravo u golmana. Upravo je Čadlija na poluvremenu zamenio Dris Mertens, što je bio prvi dobar potez selektora Vilmotsa ovog popodneva.

Potom je u igri ušao Origi, koji je sa 19 godina i 59 dana postao najmlađi igrač Belgije na svetskim prvenstvima. Emil Mpenza je 1998. godine imao 19 godina i 344 dana.

Upravo je Origi imao šansu u 65. minutu, nije dobro šutirao u izglednoj situaciji, ali je najavio ono što će uslediti. Felaini je u 65. minutu zamenio Dembelea, a pet minuta kasnije bio je najviši u skoku i poslao je loptu pod prečku posle ubacivanja De Brujnea sa tridesetak metara.

Tek posle toga Belgija je zaigrala energičnije i bilo je evidentno da gol visi u vazduhu, dok su s druge strane Alžirci popuštali. Meč je odlučen u 80. minutu – Azar, koji je bio manje-više neprimetan tokom 80 minuta, u kontri je dodao idealnu loptu za Drisa Mertensa, koji reaguje još bolje i zakucava loptu pod prečku.

Do kraja je Felaini imao još jednu dobru šansu, ali Belgija je rutinski privela meč kraju i teže nego što se očekivalo došla je do prvog trijumfa u Brazilu.

Belgija: Kurtoa, Alderveireld, Van Bujten, Kompani, Fertongen, Vitsel, Dembele (Felaini 65), De Brujne, Azar, Čadli (Mertens 45), Lukaku (Origi 58).
Alžir: Mboli, Bugera, Gulam, Haliče, Feguli, Međani (Gilas 84), Bentaleb, Sudani (Slimani 66), Taider, Mahrez (Lacen 72), Mostefa.

Dešavanja sa terena, ali i oko njega, mogli ste da pratite u našem Live Blogu, u kojem učestvujte i sami putem komentara ili uz pomoć heštega #b92brazil na društvenim mrežama (najzanimljiviji postovi naći će se u našem blogu).

Od 21 sat sastaju se Brazil i Meksiko, a program od ponoći zatvaraju Rusija i Južna Koreja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve