Ekvador - Može li kao na Menadžeru?

Svako ko se ikada ozbiljno bavio igranjem serijala "Fudbal menadžera" (Football Manager) obožava fudbalere Ekvadora.

Izvor: Miloš Luka Novakoviæ

Petak, 30.05.2014.

16:09

Default images

Njihova niska cena, uparena sa fenomenalnom radnom etikom i velikom borbenošću preporučuje ih skoro svakom timu.

U stvarnosti to nije daleko od istine: Ekvadorce krasi jak timski duh, inspirisan jedinstvom i sećanjem na prošlogodišnji gubitak saigrača Čuča Benitesa.

Mnogi ih zbog pristupa igri smatraju reprezentacijom koja je u stanju da svakome priredi iznenađenje, uprkos jednom od najslabijih igračkih kadrova na SP.

Pre osam godina su na veliko iznenađenje svih stigli do osmine finala, a sada u svojoj selekciji imaju nekoliko igrača koji su zanat pekli u najjačim evropskim ligama.

Moglo bi se reći da igraju u komšiluku, a naviknutost na lokalnu tropsku klimu će im svakako ići u prilog kada budu igrali protiv Francuza i pre svega fudbalera iz švajcarskih Alpa.

Kako su došli do Brazila

Beta/AP Photo
Ekvador je sa četvrtog mesta CONMEBOL grupe kvalifikacija obezbedio sebi direktan put u Brazil, a presudan faktor bili su domaći teren i odlična odbrana koja je primala samo gol po meču.

Imao je isti broj bodova kao i petoplasirani Urugvaj, koji je zbog nešto slabije gol razlike morao u baraž. 'La Tri' su bili fenomenalni kod kuće, pobedivši svakog rivala osim Argentine na svom stadionu.

Krenuli su pobedom nad Venecuelom, potom su poraženi u Paragvaju. nakon čeka su u narednih sedam mečeva u šest odigrali bez poraza, a slavili četiri puta.

Ključnu pobedu ostvarili su u pretposlednjem kolu nadigravši u direktnom duelu konkurenta za direktan plasman Urugvaj minimalnim rezultatom na svom terenu.

Druga strana medalje je da u gostima nisu zabeležili nijedan trifumf tokom kvalifikacija, činjenica koja bi trebalo da zabrine navijače Ekvadora pred put u Brazil.

Dobre vesti za njih su ipak stigle nakon što su određene grupe Prvenstva. Ekvador će u grupi E igrati utakmice protiv Švajcarske, Francuske i Hondurasa. Moglo je i mnogo gore.

Kvalifikacije:
Ekvador – Venecuela 2:0
Paragvaj – Ekvador 2:1
Ekvador – Peru 2:0
Argentina Ekvador 4:0
Ekvador – Kolumbija 1:0
Urugvaj – Ekvador 1:1
Ekvador – Čile 3:1
Venecuela – Ekvador 1:1
Ekvador – Paragvaj 4:1
Peru – Ekvador 1:0
Ekvador – Argentina 1:1
Kolumbija – Ekvador 1:0
Bolivija – Ekvador 1:1
Ekvador – Urugvaj 1:0
Čile – Ekvador 2:1

Ključni igrači

Beta/AP Photo
Budući da golmana i odbrambenu linija Ekvadora prati reputacija anonimusa, vezni red i napad biće pod velikim pritiskom da poguraju reprezentaciju do prvih bodova u Brazilu.

U kvalifikacijama je blistao nekadašnji napadač Mančester Sitija i moskovske Lokomotive Felipe Saisedo, postigavši sedam golova za svoju zemlju. Uprkos nedoslednoj formi, čini se da je snažni sidraš više nego spreman da se pokaže na Svetskom prvenstvu.

Džeferson Montero takođe je jedan od onih na koga će protivnici Ekvadora morati da obrate pažnju. Njegova brzina i tehnička potkovanost, uparene sa visokom agresivnošću, naterale su Reinalda Ruedu da ga iskoristi za skoro sve utakmice 'La Tri' tokom kvalifikacija i na njega se vrlo ozbiljno računa, što je selektor ponovio i nakon remija ekipe sa Holandijom u prijateljskoj utakmici odigranoj 17. maja ove godine.

Jedan od najbitnijih šrafova Ruedine postavke je svakako iSegundo Kastiljo. Veznjak Al-Hilala, koji je pre nekoliko godina igrao u Zvezdi, pa u Premijer ligi, odličan je u odbrani, koristan u ofanzivnim i defanzivnim prekidima i praktično neumoran.

U jednoj od najbitnijih utakmica Ekvadora u CONMEBOL ciklusu zatresao je mrežu Argentine.

Zvezda

Beta/AP Photo
Ekvador je, kao što je to već spomenuto, još jedna od onih ekipa u kojima će selektor insistirati na timskom radu, borbi za saigrače i izjednačenoj ulozi svakoga na terenu.

Ipak, Antonio Valensija spada u redove zvezda od kojih će se očekivati velike stvari u Brazilu.

Brzonogo krilo Mančester Junajteda ove sezone nije pružalo očekivane partije u dresu svog kluba, ali Svetsko prvenstvo je nešto sasvim drugačije.

Kapitenska traka na Valensijinom ramenu ostavlja mu veliku ulogu i odgovornost pred celom nacijom.

Budući heroji

Beta/AP Photo
Nekadašnje krilo El Nasionala, a sada član holandskog Vitesea Renato Ibara uzdanica je reprezentacije u periodu koji nastupa.
Omaleni fudbaler je svojim igrama u ekvadorskoj Seriji A privlačio pažnju i interesovanje mnogih evropskih klubova, uključujući i Čelsi, da bi na kraju otišao u Erediviziju 2011. godine.

Tamo se ustalio u prvoj postavi Vitesea i od njega se očekuju dobre partije u Brazilu.

Ekvador pored Ibare nema previše mladih, talentovanih igrača, ali Karlos Gruezo, koji od ove godine nastupa za Štutgart, može se smatrati jednim od njih.

Momak rođen 1995. godine zabeležio je impresivnih 77 mečeva u dresu Barselone iz Gvajakila pre nego što se preselio u redove nemačkog kluba.

U Bundesligi je odigrao sedam utakmica, a za reprezentaciju svoje zemlje debitovao je u prijateljskoj utakmici protiv Holandije u maju ove godine.

Taktički ugao

Selektor Reinaldo Rueda vrlo dobro zna da ključ njegove ekipe leži u veznom redu. Ekvadorci vrlo brzo pretvaraju odbranu u napad i insistiraju na igri u kojoj se svi vraćaju u defanzivu ukoliko zatreba.

Mnogo trčanja, agresivnost u duelima, kontranapadi, vrebanje pada koncentracije protivnika - ovo su teze koje ukratko opisuju stil igre La Tri.

Kako su na pola kvalifikacija ostali bez Kristijana Beniteza, jednog od ključnih igrača tima, moraće da se oslone na napadačke instinkte Felipea Kaiseda, u taktičkoj postavi koja će verovatno sadržati jednog napadača i dve polutke/krila.

S druge strane, veliku glavobolju Ruedi je tokom kvalifikacija zadavala odbrana Ekvadora, koju uglavnom čine neiskusni, neuigrani fudbaleri koji ne dobijaju šansu u svojim klubovima i pitanje je koliko će moći da izdrže na najvećoj jednoj od najvećih sportskih scena na svetu.

'La Tri' su na putu do SP u proseku postizali 1.25 golova po meču ali i primali jedan na svakih 90 minuta.

Selektor

Beta/AP Photo
Reinaldo Rueda je diplomirani profesor fizičkog iz Kolumbije. Školovanje je završio u Nemačkoj, gde je godinama pratio Bundesligu.

Vodio je mlade selekcije svoje zemlje (od U17 do U23) i zabeležio sjajne uspehe sa njima, da bi ga savez zaposlio kao selektora seniorske reprezentacije 2004. godine.

Za nešto više od 20 meseci uspeo je da reorganizuje ekipu Kolumbije koja je bila u potpunom rasulu, ali to nije bilo dovoljno da se plasira na SP u Nemačkoj.

Nakon toga je Rueda otpušten, a u sledećem ciklusu kvafilikacija za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi preuzima Honduras. I sa njima je beležio odlične rezultate koji su reprezentaciju odveli na SP prvi put posle 1986.

Međutim, Rueda doživljava teške kritike zbog ispadanja iz grupe H, u kojoj su igrali Čile, Švajcarska i Španija, a u kojoj je Honduras samo Švajcarcima uspeo da uzme bod.

Sam rešava da napusti stručni štab i nedugo zatim postaje kormilar selekcije Ekvadora. Ovde ponavlja svoju formulu: trud, bratstvo i hrabrost, i tako ostvaruje put do Brazila sa jednom od statistički najneuspešnijih reprezentacija Južne Amerike.

Istorija

Beta/AP Photo
Fudbal sa pravilima koji nalikujudanašnjoj igriu Ekvador su doneli braća Huan Alfredo i Roberto Rajt. Oni su ga igrali za vreme svog školovanja u Engleskoj, a sa rodnim gradom Gvajakilom upoznali su ga po povratku iz te zemlje, 1899. godine.

Zato su prvi profesionalni fudbalski klubovi Ekvadora nastali upravo u Gvajakilu. Savez je država osnovala 1925. godine, da bi član FIFA postala 12 meseci kasnije.

Veliko, centralizovano ligaško takmičenje bilo je skoro nemoguće ustanoviti, budući da je skoro svaki grad u državi želeo autonomnu organizaciju.

Ekvadorska Serija A formirana je tek 1957. godine. Njeni najuspešniji klubovi su (kako to dobro znaju igrači Menadžera) Emelek, Barselona, El Nasional i LDU Kito.

Što se tiče reprezentativnog fudbala, Ekvador ne može da se pohvali punom vitrinom pehara. Najveći uspeh u istoriji ostvarili su osvojivši dve zlatne medalje na Bolivarskim igrama (1965, 1985).

Osim toga su jednom bili četvrti na turniru Kopa Amerika (1993), a na SP u Nemačkoj igrali su osminu finala i ispali od Engleske (2006).

Ekvador na SP:
Broj nastupa: 2
Ispali u grupnoj fazi: jednom
Prošli grupnu fazu: jednom (osmina finala 2006)

Slavni dani:

Beta/AP Photo
Ekvador – Hrvatska 1:0, grupna faza SP
13. jun 2002., Jokohama (Japan)

Iako ovaj meč ni jednoj ni drugoj reprezentacijinije značio mnogo, budući da su Meksiko i Italija izborili prva dva mesta gripe, 'La Tri' su uzdignute glave napustili takmičenje pobedivši reprezentaciju koja je četiri godine ranije igrala polufinale na SP u Francuskoj. Duel, koji iz više od jedne perspektive oličava fudbalsku filozofiju Južnoamerikanaca, Hrvati su mogli da dobiju da su iskoristili svoje šanse, ali ih je Edison Mendez svojim golom omeo u toj nameri. Požrtvovanost, borba i trud omogućili su Ekvadorcima da se vrate kući uz veliki doček cele nacije.



Poljska – Ekvador 0:2, grupna faza SP
9. jun 2006, Gelzenkirhen (Nemačka)

Još jedno Svetsko prvenstvo na kome su 'La Tri' kao potpuni autsajderi ulazili u utakmice. Iskusna poljska ekipa sadržala je pregršt igrača iz jakih evropskih liga, ali to nije bilo dovoljno da zaustavi fizički nadmoćnije Ekvadorce. Karlos Tenorio i Agustin Delgado po jednom su zatresli mrežu i osigurali trijumf svoje ekipe, da bi tek pred kraj utakmice Poljaci uspeli da pogode prečku, pa stativu. Ekvador je zahvaljujući ovoj i pobedi nad Kostarikom u sledećoj utakmici uspeo da prođe grupnu fazu takmičenja, prvi put u svojoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: