Nova vest
Borilački sportovi

Nedelja, 23.06.2013.

14:51

Borilački sport: viteštvo ili tuča

U beogradskom Domu omladine u petak je održana prva tribina na temu borilačkih sportova u organizaciji Bioetičkog društva Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na temu: Viteštvo ili tuča, govorili su Željko Čačija, novinar naše sportske redakcije, Vuk Aleksić. apsolvent medicinskog fakulteta i BJJ borac i Ivan Đorđević, pravnik i rvač.

"Viteštvo ili tuča, rekao bih i jedno i drugo, ali ni jedno ni drugo. Sve zavisi od individualnog stava, ali u biću svake borilačke veštine je viteštvo".

"To viteštvo podrazumeva poštovanje protivnika, autoriteta, pravila ponašanja, na borilištu i van njega. Uvek je bilo ekstremnih slučajeva, ali u suštini borilački sportovi jesu viteštvo, a ne tuča. Mnogi se plaše borenja zbog mogućih povreda, ali istraživanja pokazuju da se mniogo više ljudi povredi na ostalim sportovima. U borilačkim sportovima tačnao znate odakle opasnost dolazi, jer su i pravila stroga, dok u ostalim sportovima nikada ne znate kada će vas neko povući za ruku u skoku, ili vam kramponima pokidati ligamente kolena. O brutalnostima u rukometu, vaterpolu, ragbiju ili hokeju na ledu da i ne govorimo", rekao je novinar B92 Željko Čačija.

"Borilački sportovi su bauk u našoj zemlji. Veoma mali broj novinara se bavi ovom tematikom, bilo zato što ih ne zanima, bilo zato što ih smatraju brutalnim. Činjenica je da su borilački sportovi najrasprostranjeniji na planeti. Veliki problem sa BS je postojanje velikog broja veština, koji su suštinski isti, ali su zbog trenerskih sujeta ili sticanja finansijskih sredstava razjedinjeni. Nema onog ko u životu nije zadao ili primio udarac, tako da smo od malih nogu upoznati sa nekom vrstom borbe, bilo da je ona na ulici, u kući, ili na borilištu. U kolektivnim sportovima mnogo toga zavisi od timskog rada, u borilačkim ste sami oči u oči sa protivnikom i to je nešto što mora da se poštuje. Onaj ko uđe na borilište, kako god se ono zvalo, bori se protiv protivnika ali i sa samim sobom i strahovima koje u sebi nosi. Svako ko ima hrabrosti da uđe u borilište za mene je pobednik".

Student medicine i reprezentativac Srbije u greplingu i brazilskoj džu džici Vuk Aleksić govorio je o medicinskom stanovištu borilačkih sportova. Jedno od glavnih pitanja je korišćenje medicine u sportu, bilo da se ona koristi na dozvoljen ili nedozvoljen način.

"Sa medicinskog stanovišta, doping svakako predstavlja zanimljivo i kontroverzno pitanje, a definiše se kao zloupotrba hemijskih sredstava, ali i drugih vrsta medicinskih intervencija (npr. zamena krvi), kojom sportisti pokušavaju da nadmaše u rezultatima ostale sportiste ili spostvene najbolje rezultate, a na štetu sopstvenog zdravlja. Istorija dopinga u sportu je dugačka. Primeri se mogu naći u starim skandinavskim tekstovima, starim i po nekoliko hiljada godina. Nažalost, danas je doping pravilo, a ne izuzetak, što potvrđuju i rezultati istraživanja sprovedenog među olimpijskim takmičarima na Olimpijskim igrama održanim 1984. godine, kada je čak 68% takmičara priznalo da je koristilo anaboličke steroide, a njih 74% znalo je da navede neželjene efekte korišćenja anaboličkih steroida. Sa napretkom medicine i pojavom genske (genetske) terapije, pojavila se i ideja o genetskom dopingu, koji bi podrazumevao neterapijsko korišćenje matčnih ćelija, gena, genskih elemenata ili modulacije genske skspresije u cilju poboljšanja atletskih sposobnosti. To bi npr. značilo da se pomoću različitih, složenih medicinskih postupaka u organizmu smanji broj receptora za bol, što bi svakako omogućavalo veću izdržljivost, bolje treninge i sl. Genetski doping otovrio je mnoga dodatna pitanja etike u sportu, na koja tek treba obezbediti odgovore", rekao je Aleksić.

"Etika borilačkih sportova je takođe složeno pitanje, na koje nema jednostavnog odgovora. Da li se radi o prostoj tuči ili savremenom vidu viteštva i herojstva? Svako ko se i malo bavi sportom zna da su savremeni borci odgajani po starim herojskim principima poštene borbe, poštovanja protivnika, poštovanja trenera, učitelja i sparing partnera. Zbog svega ovoga, Mešovite Borilačke Veštine (engl. Mixed Martial Arts, MMA) danas se smatraju savremenim gladijatorstvom. Iako postoje brojne predrasude, sve više je poznato da je borba strogo kontrolisana, da borci prolaze brojne medicinske preglede, da su sudije specijalno obučene i zbog svega ovoga borilački sportovi predstavljaju sigurne sportove. Mnogo je veći broj povreda u ragbiju, košarci, fudbalu, jahanju konja, automobilizmu nego u borilačkim sportovima, što je potvrđeno i statistikom. Sigurno je, da kada bi borilački sportovi bili prijatniji za gledanje, kao jahanje konja, internacionalno priznati kao ragbi, plaćeni kao fudbal ili košarka bili bi i mnogo popularniji i zastupljeniji", izjavio je Vuk Aleksić

Ivan Đorđević, pravnik i rvač, pričao je o svom projektu: "Razumimo mlade prestupnike". Taj projekat je osmišljen da se maloletni prestupnici od 14 do 18 godina resocijalizuju kroz borilačke sportove.

"Pod zаkonom propisаnim uslovimа postoji mogućnost dа sud mlаđim punoletnim licimа (18 do 21 godine) izrekne vаspitne mere. Nаime, mаloletničkа delinkvencijа je veomа rаsprostrаnjenа pojаvа, kojа je uslovljenа mnogobrojnim društvenim uzrocimа, počev od mikrosocijаlnog аmbijentа u kome se stiču prvа znаnjа, pojаm o svetu kojim su decа okruženа, formirаnje stаvovа, kаo i svesti o dobrom i lošem, društveno prihvаtljivom i neprihvаtljivom ponаšаnju, pа sve do uticаjа medijа i politike u svim pojаvnim oblicimа (demаgoškom, populističkom i reаlnom obliku okrenutom rešаvаnju problemа u sаdаšnjem vremenu i stvаrаnju аmbijentа zа bolju budućnost). Nedostаtаk društvene svesti o postojаnju ovog problemа, čini gа težim zа rešаvаnje i pored postojаnjа normаtivnog, prаvno formаlnog okvirа, te postojаnjа institucijа koje se bаve pitаnjem prestupništvа mаloletnikа. Vаspitno-obrаzovаnа ulogа držаve i društvа nа trenutnom nivou je nedovoljnа, а vаspitno zаnemаrivаnje svаke mlаde inidivdue i odsustvа dodаtnih progrаmа zа socijаlizаciju i resocijаlizаciju (pored škole i drugih obrаzovnih i vаspitnih institucijа, kаo i postojećih progrаmа zа resocijаlizаciju) mlаdih predstаvljа polаznu tаčku rešаvаnjа ovog složenog društvenog problemа. Čаk i pored eventuаlnog postojаnjа svesti, čаk i jаvne debаte, аli u odsutstvu volje svаkog člаnа društvа, problem neće biti rešen. Prevencijа je veomа vаžnа, а u smislu uočаvаnjа аnti-socijаlnog ponаšаnjа mlаde osobe, što bi predstаvljаlo neku vrstu preddelinkventnog ponаšаnjа, koje se ogledа u potrebi zа blаžim vidom kršenjа društvenih i prаvnih normi. Međutim podjednаk znаčаj kаo nаjrаnijа prevencijа imа i resocijаlizаcijа mаloletnih prestupnikа, jer je svаki prekršilаc prаvnih i društvenih normi sklon promeni svog ponаšаnjа proporcionаlno pozitivnim motivimа koje smo mi kаo društvo dužni dа zа njegа stvorimo", rekao je Đorđević.

On ističe da je i sam u detinstvu bio problematičan i na putu da postane prestupnik. Da odabere pravi put i danas postane pravnik i korisni član društva pomogli su upravo treneri borilačkih sportova kojima se bavio.

"Borilаčki sport je bаzа zа životni kompromis sа mlаdim prestupnikom koji je sklon nаsilju u tom smislu dа on ne odstupi od nekih svojih bаnаlnih zаmisli i kvаzi-principа, а sа druge strаne nаmа koji smo voljni dа rаdimo sа njim, pružа se mogućnost dа njegovu ličnost oblikujemo učeći gа poštovаnju аutoritetа oličenim u prаvilimа borilаčke igre, te poštovаnjeu sudijskih odlukа i što je nаjvаžnije poštovаnju protivnikа", izjavio je Ivan Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu