Nova vest
Borilački sportovi

Nedelja, 22.05.2011.

09:44

Hopkins najstariji šampion sveta

Amerikanac Bernard Hopkins postao je najstariji šampion sveta u boksu jer je u 46. godini osvojio titule u WBC i IBO verziji u poluteškoj kategoriji.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Hopkins je jednoglasnom odlukom sudija pobedio Kanađanina Žana Paskala i oborio rekord Džordža Formana koji je 1994. sa 45 godina postao šampion u superteškoj kategoriji.

“Osećam se odlično. Znao sam da će biti teška borba. Titule bi trebalo osvajati u 20-im, a ne u 46. godini”, istakao je Hopkins (52-5-2, 32 KO) koji je 1988. imao profesionalni debi.

Ovaj duel bio je rimeč kontroverznog okršaja iz decembra u Kvebeku kada je kontroverznom odlukom sudija meč proglašen nerešenim. Tada je Hopkins bio uveren da je uradio dovoljno za pobedu, ali se sa tim složio samo jedan sudija.

Međutim, ove subote u Montrealu, sva trojica sudija sunagradila neospornog svetskog šampiona u poluteškoj kategoriji sa 116-112, 115-115 i 115-113 u njegovu korist.

Sličan ishod nije mogao da se nasluti u drugoj rundi kada se posle “tihog” otvaranja meča Paskal (26-2-1, 16 KO) vratio u život i zadao nekoliko snažnih udaraca Hopkinsu, uključujući i kombinaciju pribivši ga uz konopce pred više od 17.500 hiljada gledalaca, što je rekordna poseta nekog boks meča u Kanadi.

Ipak, u trećoj rundi je 18 godina stariji Hopkins preokrenuo situaciju u ringu, te snažnim udarcem desnom rukom uzdrvao Paskala koji je morao da se povuče. Već u sledećoj rundi usledio je novi preokret kada je Hopkins izgledao povređen posle serije udaraca Paskala.

Međutim, iako daleko mlađi od rivala, Paskal je izgledao iznenađujuće umorno u prvoj polovini borbe pa je koristio svaku sekundu jednominutnih odmora između rundi.

U nastavku meča Hopkins je uspostavio kontrolu protiv Kanađanina koji je izgledao zbunjeno. Dotukli su ga krošei u osmoj i devetoj rundi, pa je Paskal jedva ostao na nogama do kraja meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu