Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.10.2009.

15:00

Leb: „Miko nas je namučio“

Francuz Sebastijan Leb, koji je u nedelju osvojio šestu titulu u Svetskom reli šampionatu (WRC) istakao je da je do nje došao mnogo teže nego što je očekivao.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Sitroena je ovogodišnji šampionat završio s jednim bodom više od Mika Hirvonena u Fordu, a pred poslednji reli sezone, koji je vožen u Velsu, imao je bod zaostatka u odnosu na Finca. Ipak, Leb je trijumfovao na Reliju Velike Britanije, ispred Hirvonena i klupskog kolege Danija Sordoa i tako došao do rekordne, šeste, titule.

Bila je ovo neverovatna sezona. Dobro smo startovali, a potom smo svu prednost izgubili, a završili smo je s jednim bodom prednosti u odnosu na Mika. Presrećan sam, ali moram da priznam da nas je Miko pošteno namučio i siguran sam da će tako biti i naredne godine. Pobeda u Britaniji je bila jedna od mojih najboljih jer smo vodili veliku borbu skoro do kraja. Osećaj je neverovatan“, istakao je Leb.

35-godišnji Leb je fantastično počeo sezonu, trijumfima na prvih pet relija šampionata, a potom je dva od naredna tri relija završio van podijuma, dok jedan nije završio. Usledila su dva druga mesta, od kojih je jedno posledica kazne koju je dobio posle trijumfa u Australiji, ali je zahvaljujući pobedama u Španiji, a potom i Britaniji nastavio niz titula koji je započeo 2004. godine.

Leb je u Sitroen došao 2001. godine posle osvajanja titule šampiona Francuske u reliju godinu dana ranije. Prvu pobedu ostvario je na Reliju Nemačke 2002. godine, a od tada je zajedno sa suvozačem Danijelom Elenom došao do još neverovatna 53 trijumfa, što je rekord po broju pobeda, a sve su ostvarili kao članovi Sitroena.

Još prošle godine Leb je postao jedini vozač sa pet titula, pošto je pretekao Finca Tomija Makinena, koji je bio šampion četiri puta, od 1996. do 1999. godine. Ove sezone postao je šestostruki WRC šampion, a priliku da postavi još rekorda imaće već naredne sezone, pošto će i dalje braniti boje Sitroena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu