Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 07.12.2008.

16:21

Leb potvrdio dominaciju

Petostruki svetski šampion u Reliju Sebastijan Leb pobedio je na reliju u Velsu i tako doneo Sitroenu titulu u konkurenciji konstruktora.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Leb je ovim trijumfom takođe postao i prvi vozač koji je ostvario 11 pobeda u sezoni. Francuz, koji je titulu svetskog prvaka obezbedio u Japanu prošlog meseca, pobedu na poslednjem reliju u sezoni ostvario je trijumfom u poslednjoj etapi kada je nadoknadio zaostatak od četiri sekunde i devet stotinki u odnosu na vozača iz Forda Jari-Mati Latvalu.

Svetski šampion je trku završio sa dve sekunde i sedam stotinki prednosti u odnosu na drugoplasiranog Finca. Današnja pobeda je prva Lebova na reliju u Velikoj Britaniji.

Francuski vozač je u sezoni od 15 reli trka trijumfovao 11 puta i tako ostvario 48 pobeda u dosadašnjoj karijeri.

"Bolji vozač je danas trijumfovao. Vozio sam najbrže što sam mogao, bolje nisam znao. Ova titula je neverovatna. Led na stazi je malo pogoršao uslove, ali smo se danas dobro borili i bilo je uzbudljivo trkati se sa Latvalom", rekao je Leb.

Lebov klupski kolega Dani Sordo trku je završio na trećem mestu sa minutom i osam sekundi zaostatka za drugoplasiranim.

"Ovo je odličan rezultat za ekipu. Latvalin Ford je u subotu zbog leda na stazi udario u ogradu, zbog čega je izgubio šest sekundi, što je, očigledno, Lebu dalo veliko samopouzdanje", rekao je Sordo.

U generalnom plasmanu vozača od maksimalnih 150 Leb je osvojio 122 boda, drugi je Miko Horvinen sa 103. Trećeplasirani sa današnje trke Sordo, treći je i u generalnom plasmanu sa 65 bodova, dok je Latvala četvrti sa 58 bodova.

Opširnije o velškom Reliju pročitejte u tekstu Aleksandra Babića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve