Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 17.07.2016.

15:00

Dominacija Markesa na Zahsenringu za +48

Šanski vozač Mark Markes dominantno je trijumfovao na Velikoj nagradi Nemačke i značajno uvećao prednost nad rivalima u generalnom plasmanu.

Izvor: AK

Autor: AK

Dominacija Markesa na Zahsenringu za +48
Foto: Getty images

Markes je slavio na Hondi na stazi Zahsenring sa deset sekundi prednosti nad Karlom Kračloom i 11,5 Andreom Doviciozom.

Očajan dan imali su prvi pratioci u borbi za titulu Horhe Lorenco koji je bio tek 15, pa sada zaostaje 48 bodova, te Valentino Rosi koji je bio osmi pa ima -59 u odnosu na rivala.

Markes je slavio treći put i praktično na polovini sezona najavio osvajanje nove titule. Španac je sedmu godinu u nizu slavio na Zahsenringu u svim klasama, četvrti u "kraljevskoj".

Pre trke padala je kiša koja je navlažila stazu, koja se tokom vremena osušila i zakomplikovala stvari mnogim vozačima, jer su oklevali prilikom izbora vrste pneumatika.

Veći deo trke su se za vodeću poziciju borili Doviciozo i Rosi, izgledalo je da će Dukati da slavi, ali su upravo gume sve promenile. Italijani su kasno skinuli kišne, što je fantastično iskoristio Markes.

Španac, koji je bio u pozadini, pre svih vozača je odlučio da ode po gume za suvo, što mu je omogućilo da preuzme prvu poziciju i dominantno stigne do trijumfa.

Gubitnik dana je svakako Rosi koji je u poslednji krug ušao kao sedmi, borio se sa Danijem Pedrosom za šestu poziciju, da bi ga na kraju prestigao i Džek Miler i gurnuo na osmu. U međuvremenu je Doviciozo spasao svoju trku jer se popeo na postolje prestigavši Skota Redinga u samoj završnici.

Moto GP šampionat se nastavlja 14. avgusta Velikom nagradom Austrije na stazi "Red Bul Ring".

VN Nemačke:
1. Mark Markes (Španija/Repsol Honda) 47:03,239 minuta
2. Kal Kračlou (V. Britanija/LCR Honda) +9,8 sekundi
3. Andrea Doviciozo (Italija/Dukati) +11,6
4. Skot Reding (V. Britanija/Pramak Jaknič) +11,99
5. Andrea Janone (Italija/Dukati) +22,7

Generalni plasman:
1. Mark Markes 170 bodova
2. Horhe Lorenco 122
3. Valentino Rosi 111
4. Dani Pedrosa 96
5. Maverik Vinjales 83

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve