Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 18.07.2010.

15:10

Trijumf Pedrose u Nemačkoj

Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa pobednik je Velike nagrade Nemačke, osme trke sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Španac je do drugog trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a desete u najjačoj klasi ukupno, došao u vremenu od 28:50.476 na stazi "Zahsenring" ispred sunarodnika Horhea Lorenca na Jamahi.

Na treći stepenik pobedničkog postolja u Nemačkoj popeo se vozač Dukatija Kejsi Stoner, koji je vodio veliku borbu da Valentinom Rosijem, koji se fantastično vratio u šampionat posle šest nedelja pauze zbog povrede.

Trka za Veliku nagradu Nemačke vozena je iz dva dela, jer je već posle devet krugova na stazi bila istaknuta crven zastava posle incidenta u koji su bili umešani vozač LCR Honde Randi De Punije, Aleks Espargaro na Pramak Dukatju i vozač Suzukija Alvaro Bautista. Sve je krenulo od kontakta De Punijea i Espargara, posle kojeg je na njih naleteo Bautista, dok su Španci prošli sa lakšim povredama, francuskom vozaču je konstatovan prelom potkolenice, tj. ista povreda koju je doživeo Rosi pre šest nedelja.

Na startu prve trke Pedrosa je poveo ispred Lorenca, Hektora Barbere na Aspar Dukatiju, Stonera, Andree Dovicioza na Repsol Hondi, vozača San Karlo Honde Gresini Marka Simončelija, Rosija i Nikija Hejdena na Dukatiju. Već u prvom krugu Lorenco je uspeo da se nađe ispred Pedrose, dok su Barberu redom preticali Doviciozo, Stoner, Simončeli, Rosi, a potom i Hejden i Marko Melandri na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini.

Melandri je tada pretekao i Hejdena, dok je Rosi uspeo da se pored Simončelija probije do četvrte pozicije u četvrtom krugu. U osmom krugu viđeno je prvo odustajanje kada je Kolin Edvards izleteo sa staze, a dva kruga kasnije istaknuta je crvena zastavica. Usledila je pauza od 20 minuta, a trojica vozača koji su bili umešani u incident nisu mogli da se nađu na startu druge trke jer nisu uspeli da se na svojim motorima vrate do boksa u roku od pet minuta pošto je trka prekinuta.

U trenutku prekida poredak je bio: Lorenco, Pedrosa, Stoner, Doviciozo, Rosi, Hejden, a posle novog starta poveo je opet Pedrosa, sipred Lorenca, Dovicioza, Stonera, Hejdena, Rosija, Simončelija i Melandrija. U prvom krugu trka je bila gotova za vozača Pramak Dukatija Miku Kalija, koji je izleteo sa staze, a samo krug kasnije Rosi je pretekao Hejdena, dok je Lorenco uspeo da se vrati na čelo.

U roku od dva kruga ispred Dovicioza su uspeli da se nađu i Stoner i Rosi, dok je od osmog kruga počela velika borba Lorenca i Pedrose na čelu. U 11. krugu Pedrosa je uspeo da dođe do prve pozicije i iz kruga u krug je malo po malo povećavao svoju prednost, dok se tada intezivirala borba Rosija i Stonera. Bivši i sadašnji šampion su se nekoliko puta smenjivali na trećoj poziciji, a Australijanac je iz te bitke kao pobednik izašao na samom kraju trke.

Pedrosa je tada već slavio novi trijumf, ispred Lorenca, Stonera i Rosija, a potom su sledili Doviciozo, Simončeli, Hejden i Ben Spiz na Jamahi Teh 3. Prvu desetoricu na osmoj trci sezone kompletirali su Barbera i Melandri, dok su do bodova došli i Loris Kapirosi na Suzukiju i vozač Interveten Honde Aleks De Anđelis, koji menja povređenog Hirošija Aojame.

Posle osam trka u generalnom plasmanu vodi Lorenco sa 185 bodova, ispred Pedrose sa 138 i Dovicioza koji je sakupio 102, dok je Jamaha prva i u poretku timova i u plasmanu konstruktora.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja već 25. jula trkom za Veliku nagradu Sjedinjenih Država na stazi „Laguna Seka“, gde će se naći samo vozači u najjačoj klasi.

Rezultati trke za Veliku nagradu Nemačke:
1. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda 28:50.476
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 3.355
3. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 5.257
4. Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha + 5.623
5. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 17.158
6. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 17.757
7. Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati + 17.935
8. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 20.957
9. Hektor Barbera (Španija) Interveten Honda + 22.000
10. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 35.217
11. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 45.042
12. Aleks De Anđelis (San Marino) Interveten Honda + 45.204
odustali:
Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati
Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki
Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati
Randi De Punije (Francuska) LCR Honda
Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 185
2. Dani Pedrosa 138
3. Andrea Doviciozo 102
4. Kejsi Stoner 83
5. Niki Hejden 78
6. Valentino Rosi 74

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 260
2. Repsol Honda 240
3. Marlboro Dukati 161
4. Monster Jamaha Teh 3 106
5. San Karlo Honda Gresini 94
6. LCR Honda 69

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 190
2. Honda 162
3. Dukati 113
4. Suzuki 42

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve